Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 12. října 2014

Komunální volby 2014: Chceme Žít Brno a máme Nezávislé!


Předně, jsem velmi mile překvapen (bez ironie), že CHCU Žít Brno s podporou Pirátů [1] se nejen dostali do zastupitelstva, ale dostali rovnou celých 7 mandátů.
zdroj: [1]
Díky všem voličům za takový úspěch, moc jsem si to přál! Proč? Protože věřím tomu, že přinejmenším dojde ke zveřejnění/ování smluv, což bude v Brně zajímavá novinka. Velmi mne těší i +1 křeslo Strany Zelených (celkem 4). V "mojí" dědině zvítězili Nezávislí. To jsem si taky přál. Zdá se, že se ve společnosti něco děje. Něco, co si mnoho lidí (nejen) mého typu přálo...
zdroj: volby.idnes.cz
NICMÉNĚ...

Zaprvé,
zklamala mne tradiční nízká volební účast. V Brně jen necelých 39%, celostátně jen bídných necelých 45%. Osobně bych zavedl volby povinně, jako to mají jinde ve světě, např. v Austrálii, Argentině, na Kypru či v Lucembursku [2], přičemž bych zavedl možnost elektronického hlasování, jako to mají např. v Estonsku [3]. Též bych byl pro zavedení možnosti hlasovat "ani jedno" (tzv. "prázdný volební lístek") - aby bylo možno vyjádřit názor "z této nabídky nemám koho volit".

Zadruhé,
náš poměrný (ne, není většinový) volební systém založený na upravené D'Hondtově metodě je špatný. Složitý (jen se podívejte! [4]) a nespravedlivý. Neumožňuje ani volit osobu bez toho, aniž by to podpořilo stranu, a dostat někoho preferenčními hlasy na první místo je velmi obtížné [4].

Volební systém potřebuje revizi, změnu. Přál bych si, abychom se co nejdříve dostali ke spravedlivějšímu a efektivnějšímu systému, jaký představuje například volební systém Demokracie 2.1, který propaguje Karel Janeček [5]. Již proběhl volební experiment s tímto systémem s velmi zajímavými výsledky [5a].

zdroj: [5]
Zatřetí,
jsem rád, že si Žít Brno odžili tíhu volební situace a zažili na vlastní kůži stres z toho, zda se je lidi odváží volit. Co to znamená? Totiž, není to tak dávno co nás Matěj Hollan s někým ještě ve videu "Jak odstranit Zemana s Fischerem?" [6] přesvědčovali o tom, že nemá smysl volit "slabé kandidáty" (tzv. "debilní chování"), proti čemuž jsme se tehdy s přáteli výrazně veřejně ohradili videoodpovědí "Jak správně zvolit Prezidenta/Prezidentku ČR?" [7] a vydáním tiskové zprávy "Nediktujte nám, koho máme volit!" [8]. Používali manipulační argumentaci a standardní rétoriku typu "hlas do koše" obohacenou o zesměšňování. Zesměšňování a humorná mystifikace budiž, to k Žít Brno patří, to máme rádi, ale vážná manipulace... to prosím ne, to jsem jim dodnes neodpustil. Sice jsme se M. Hollanem potkali na Traubce po cvičné evakuaci Příční a Traubovy, kde jsme si k tomu řekli pár slov, ale myslím, že to potřebujeme zopakovat.

Ve skutečnosti totiž kdyby se lidé standardně řídili logikou, kterou pánové tehdy propagovali, a která se bohužel těší obecně velké oblibě [9] [9a], tak by se do zastupitelstva vůbec nemuseli dostat. A když opustíme rovinu "kdyby", tak si dovolím říct, že pokud by se lidé touto nemocnou logikou řídili méně, mohli mít ŽTB+P křesel v zastupitelstvu ještě více. Pravdou totiž je, že vím nejméně o jednom případu, kdy "víš, já bych toho Hollana i volil, ale nechci házet hlas do koše"... - a to jsem se o komunálkách letos s lidma vlastně skoro vůbec nebavil. Byl bych moc rád, kdyby ŽTB a spol. tuto skutečnost reflektovali a nadobro přestali veřejně tlačit tyto manipulativní "návody jak volit" [6]. Co vy na to, Žít Brno? Matěji? (Případnou odpověď zveřejním dodatečně níže zde.)

Začtvrté,
nejdřív se mi hodně líbilo čtvrteční čtvrtníčkovské životně-židovsky laděné propagační video [10]. Dnes jsem ale náhodou objevil jeho starší kousek s Kolibříkem Pájou propagující ODS [11] (??) WTF... To je nějaká mnou nepochopená anekdota s tím Bémem, nebo to je vážně?

UPDATE 2014-10-26:
Jak jsem slíbil, přikládám Matějovu odpověď:
zdravím,

volby do zastupitelstva jsou poměrné, volby prezidentské většinové, nemám tedy na svém přístupu co měnit, co prezidentských voleb nemá smysl volit ty, co nemají šanci vyhrát.

Matěj
Načež jsme si začali ještě dále vyměňovat názory v této věci, ale prostě se neshodneme, takže to i zde opustím tím, co jsem mu odepsal na konci posledního dopisu:
...
No, ty s tím nesouhlasíš, nemá smysl se dál přít. Pluralita názorů je pro zdravou demokracii důležitá, stejně jako diverzita druhů v každém zdravém biotopu
.
...


Zdroje a odkazy:
[1] http://chcu.zitbrno.cz/
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_in_Estonia
[4] http://cs.wikipedia.org/wiki/Komun%C3%A1ln%C3%AD_volebn%C3%AD_syst%C3%A9m_v_%C4%8Cesk%C3%A9_republice
[5] http://www.demokracie21.cz/
[5a] http://www.demokracie21.cz/volebni-experiment/
[6] https://www.youtube.com/watch?v=p3K7PL7cK7Y
[7] https://www.youtube.com/watch?v=iGVx9kJhVng
[8] http://crysmanovo.wz.cz/_stuff/TZ-nediktujte-nam-koho-mame-volit.pdf
[9] http://crysmanovo.blogspot.cz/2010/05/otevreny-dopis-spravcum-serveru.html
[9a] http://crysmanovo.blogspot.com.es/2013/01/rozcarovani-nad-prezidentskymi-volbami.html
[10] https://www.youtube.com/watch?v=PCGQQ6iMa38
[11] https://www.youtube.com/watch?v=KdGBZeuPw7Y

1 komentář :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Na konec článku přidána slíbená odpověď Matěje Hollana.