Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

úterý 25. listopadu 2014

Konec přílepků ve schvalovacím řízení zákonů - hurá!

Senát v říjnu schválil omezení pokoutných legislativních přílepků. Od roku 2009 byl návrh smeten ze stolu čtyřikrát. Krátce po minulých volbách jsme obešli poslance, aby zákon ihned navrhli znovu. Souhlasili a v září ho schválili, nikdo nebyl proti. Minulý čtvrtek to potvrdil Senát. Společně s Rekonstrukcí státu gratuluji poslancům, senátorům, i Vám všem, kteří neztrácíte o zákony Rekonstrukce státu zájem! Zvláště děkuji Rekonstrukci státu za jejich angažovanost a přínos pro tento stát!
zdroj: Rekonstrukce státu
Co se změní?
Senát schválil novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, která pomůže ke zprůhlednění schvalování zákonů. Novela jednak pomůže odhalit pokoutné legislativní přílepky a posoudit jejich dopady, a to prodloužením lhůty pro seznámení se s návrhy, jednak ruší anonymní hlasování na výborech. Jde o pozměněnou verzi návrhu, který byl z iniciativy Rekonstrukce státu předložen skupinou poslanců ANO, TOP 09 a KDU-ČSL hned na prvním zasedání Sněmovny. Novela splňuje parametry definované v Prohlášení o podpoře Rekonstrukce státu, ke kterému se připojilo 158 poslanců.

Čtyři legislativní podrazy a omyly z minulosti, které by to od teď měly mnohem složitější:

Více viz celý příběh zákona, jak ho dokumentuje Rekonstrukce státu.

Zdroj: infomail Rekonstrukce státu "Že to nejde? Parlament schválil další zákon!" z 29.10.2014

Za sebe připomínám podobný případ se schvalováním kontroverzní ACTA, kdy tuto dohodu, týkající se oficiálně obchodu a padělání (reálně znamenající také mj. vynucování duševního vlastnictví, inspekce počítačů na hranicích a odpojování "podezřelých" uživatelů od Internetu), schvalovali na setkání ministrů zemědělství a rybolovu (!?) - více viz v mém dobovém článku "Boj o svobodný Internet pokračuje..."

Žádné komentáře :