Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 29. března 2012

ukradené kolo ACSTAR

Ve středu 28.3.2012 mi odsud, na rohu Jánské a Minoritské, v době od 18.28 do 20.20 hodin ukradli kolo, které jsem měl, stejně jako kolo kolegy, zamknuté ke značce s rozcestníkem. Ocelové lanko zámku bylo přestřiženo (možná přeřezáno) a mé kolo (narozdíl od kola kolegova) bylo fuč...

mé ex-kolo  ACSTAR ROCK SX, 19" rám s číslem XD70613856
Kdybyste kolo snad někde zahlédli (ulice, Aukro, bazar...), dejte prosím vědět, měl jsem ho rád...

Mimochodem, dva dny před tím - v pondělí - jsem po cyklojízdě a projekci filmu Běloruský sen (doporučuji) v Bakale našel u  tamních stojanů na kola dva smutné lidi - jednomu z nich ukradli kolo. Našli jsme na zemi kousek evidentně odstřiženého oka z tvrzeného řetězu.

zdroj: www.mpb.cz
Možná to je náhoda, ale možná tu někdo po Brně škaredě řádí... Někdo, kdo má dost koule na to, aby na takových místech kradl kola.

Marně jsem měl kolo registrované u Městské policie a marně měl na něm tuto nálepku... Hlídejte si svá kola - zámky ani nálepky vás před zloději nezachrání :(

--
McZ

čtvrtek 22. března 2012

BACKSiGHT opět na Leitnerce (Brno)

12.4.2012, plus mínus po roce, vám opět zahrajeme na Leitnerce v Brně. Bude to první vystoupení po vydání našeho nejnovějšího alba Back to the Wild. Nějaké poslechové ochutnávky zatím najdete tu na BandZone. Bližší info viz BandZone nebo facebook.

Tedy se těšíme! ;)

--
McZ a BACKSiGHTi

středa 21. března 2012

Pane premiére, máte mobil?

"...ČTÚ získal i ocenění v podobě druhého nejhoršího regulátora v letech 2006-2011 v rámci Evropy...

zdroj: https://www.facebook.com/
Nechceme.predrazene.mobilni.volani
...Marže dvou největších operátorů, Telefoniky O2 a T-mobile se i uprostřed celosvětové finanční krize pohybují kolem 40%...

...Pokud vámi, nebo ministrem Kubou, nebo někým jiným řízený úředník do médií prozradí, že se bojí, protože jeho svět je orámován kolbištěm firemních právníků, které má každý z mobilního trojlístku samozřejmě ty nejlepší, musí si za peníze, které má v rozpočtu v kolonce výdajů označené jako "jiné," pořídit ještě lepší právníky a může se přestat bát. Pokud se bojí dál, nemá na svém místě co dělat...

...číst celý článek.

Někdo si ještě myslí, že jeho tarif telefonního operátora je v pořádku??


středa 7. března 2012

O potrefených husách aneb otevřený dopis poslankyni K. Konečné

zdroj: ParlamentniListy.cz

Nedávno jsem náhodou (Google news) narazil na příspěvek od Poslankyně K. Konečné (KSČM) "Potrefená husa Greenpeace zakejhala". Vzhledem k tomu, co tam paní poslankyně psala za nesmysly, rozhodl jsem se napsat jí tento otevřený dopis (klasicky přes www.napistejim.cz). Pro přehlednost jeho kopii cituji i zde:

Vážená paní poslankyně,
to, z čeho na Parlamentních listech veřejně nespravedlivě osočujete hnutí Greenpeace, Duha a další ekologické organizace, sama děláte. Pravděpodobně účelně manipulujete a lžete. Konkrétně u tohoto článku totiž:
1) Greenpeace společně s Duhou a Zeleným kruhem připravili pro poslance informace a vydali tiskovou zprávu. Informace údajně (není problém to dohledat a ověřit) poslali všem poslancům před hlasováním o zákoně. Ještě v den hlasováni rozdávali letáky a dělali akci přímo před sněmovnou.
2) Lobbying Greenpeace v Senátu a další aktivity stále pokračují - včetně účasti na zasedání senátního výboru pro ŽP.
Pokud se k vám nic z toho nedostalo, asi chodíte do práce jinam, než do poslanecké sněmovny (?)
S pozdravem
McZ

Je s podivem, co jsou schopní někteří lidé plodit v nějakém svém či jiném zájmu...

--
McZ

crysmanovo má nový kabátek!

zdroj: crysmanovo.blogspot.com
... nový, modernější, slušivý... snad (?)

Navíc si můžete blog prohlížet i v nových dynamických zobrazeních - viz odkaz v proužku vpravo nahoře. K dispozici je několik režimů (classic, sidebar, mozaic...), je to docela zábavné se s tím hrát - have fun! :)

--
McZ

úterý 6. března 2012

Tak jak to tedy je s tím tříděním a odpadem v Brně? Aneb co jsem si odnesl ze semináře o odpadech


zdroj: www.hnutiduha.cz
Předminulý čtvrtek jsem byl na zajímavém semináři o odpadech, kde byla přednáška člověka z EKOKOMu, a pak jsme jeli do firmy PETKA CZ, a.s., která recykluje PET a obecně třídí plasty.

Podělím se s vámi o několik postřehů:

I. Změnil jsem názor na politiku třídění plastů v Brně

Zatímco dříve jsem propagoval striktní dodržování vyhlášky (tedy do žlutých pouze PET, nápojové kartony a nápojové plechovky), nyní budu propagovat (a realizovat) republikový standard - tedy do žlutých plasty obecně (tzn. vč. kelímků, PP, HDPE apod.) + nápojové obaly a plechovky (věci za pluskem se opravdu hážou do žlutých, to není chyba).

Nevidím žádný rozumný důvod k tomu, aby se hodnotný materiál typu HDPE pálil ve spalovně. Jediným oficiálním důvodem (dle odpovědi OŽP MMB na můj dotaz) je ekonomika a to, že jsou plasty energeticky využívány, což je důvod nedostačující a špatný. Odpověď nemohu doslovně ocitovat, neboť si to nejmenovaný pan Ing. z OŽP MMB nepřál.

spalovna Brno
zdroj: commons.wikimedia.org
Magistrát snad časem vyhodnotí, že když lidi hážou do žlutých všechny plasty, že by mohl zpracovávat všechny plasty, neboť firmy i poptávka na to je (viz např. www.vangansewinkel.cz pod který spadá i výše zmíněná PETKA CZ, a.s., nebo www.epscr.cz) Navíc, když hodíte např. obal od mycího prostředku na nádobí do žlutého kontejneru, je několikanásobně větší šance, že se znovu zužitkuje (recykluje), než když ho hodíte do netříděného odpadu - kde skončí s pravděpodobností blížící se 100 % ve spalovně. Tento argument se zdál rozumný i lektorovi z EKOKOMu a v podstatě mě (jako soukromá osoba, ne jako zástupce firmy) v této právě započaté "rebelii" podpořil - viz tučné texty výše.


II. Pár postřehů a informací co jsem si odnesl ze semináře ohledně odpadů obecně:
spalovna Spittelau ve Vídni
zdroj: www.siemens.com
  • Průměrný občan ČR vyprodukuje ročně á 350 kg odpadu,
  • což v případě Prahy znamená něco málo přes 1 milión m3 odpadu/rok.
  • "Spalovna" je lidový název pro ZEVO (Zařízení Pro Energetické Využití Odpadu), v republice jsou 3 (z nichž 1 v Brně), z 1 t odpadu vzniká spálením cca 350 kg strusky a ne vždy jde o ošklivé zařízení - viz obrázek Spittelau tady někde kolem
  • Legislativní povinnost zpětného odběru odpadu platí v ČR až od roku 2002.
  • Aktivních třídičů jsou v ČR asi 2/3, což není nic moc vzhledem k tomu, že...
  • v množství vytříděného odpadu jsme na předposledním (13. místě) v EU.
  • Dotřídění papíru a plastů probíhá ručně.
  • "Normálně" znečištěný odpad (prostě normálně "vyjezený") je v pohodě, netřeba sundavat etikety či víčka - jak v případě plastů, tak skla.
  • U papíru netřeba oddělávat sponky, spirálky z kalendářů apod.
  • Roličky toaletního papíru, obaly od vajec a podobný nekvalitní papír se již nehodí k recyklaci - patří buď do bioodpadu, nebo do komunálu.
  • Recyklace 1 t papíru ušetří až 2 t dřeva a 100 tisíc litrů vody.
  • U skla je lepší, když je v kontejnerech nerozbité - rozhodně se nemáme snažit to schválně rozbíjet.
  • Označení PET (kód 01) neznamená, že jde o čistý materiál PET (Polyethylentereftalát), jak jsem si mylně myslel. Nejen, že je potřeba na třídící lince plasty rozdělit na jednotlivé frakce, ale také PET frakce je třeba pro plnohodnotné využití a kvalitní výstupní surovinu (tzv. PET flakes) dále třídit. Třeba do obalů na pivo se dává tenká vrstva polyamidu či čeho kvůli zlepšení neprodyšnosti - a to je nežádoucí příměs. Inu, nic lehkého, tohle třídění...

Související články:

EDIT 2014-06-09:
Abyste si ale snad na základě výše zobrazeného povedeného vídeňského designu nemysleli, že spalovny (ZEVO) jsou něco dobrého - spalovny rozhodně NE:
Související petice zde: http://arnika.org/petice-nespalujme-recyklujme

--
Klíčová slova: separace odpadu, třídění odpadu, třízení odpadu, recyklace, PET, třídící linka, odpad v Brně