Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

středa 30. července 2008

kouřit, kouřit, bordel dělat, bordel dělat

zavajglovaná dlažbaKdyž jsem si dal na brigádce v Praze (podrobnější info chystám v brzkém příspěvku) malou pauzu u něco-jako-kašna věci, kde jsem se chtěl posadit a posvačit, opět jsem musel zanadávat na kuřáky. To odhazování vajglů kamkoliv přímo od huby mě celkem vytáčí.

Když ve městě na 20 dlažebních kostek připadá skoro 40 vajglů, to už je fakt humus. Zvlášť potom, když 10 metrů od foceného místa byl koš. Prostě kuřáci jsou prasata. Ne všichni, ale většina jo - jinak by ulice nevypadaly jak vypadají. Docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby po ulicích nechodili zelenovestoví zametači. Nejspíš by na některých místech ani nebyla vidět dlažba. HNUS.

Přiložený obrázek sice dokumentuje jen malý kousek kontaminovaného místa, ale co se týče počtu vajglů, statisticky nijak nevybočuje z nejbližšího okolí.

Což takhle místo zlých vyhlášek a pokut za "znečišťování", "pití na veřejnosti" apod. zkusit změnit své chování? Je to opravdu tak těžké, udělat těch pár kroků ke koši? S pejskama a jejich výtvory to docela funguje (a to si člověk musí navíc ještě ohýbat záda a hrabat se igelitem v hovnech), tak proč ne s cigárem?

4 komentáře :

Anonymní řekl(a)...

No jo, no, ale za neuklizehé hovínko je pokuta 5 000,- a za gigaro 50,-. Navíc odhozené cigáro se asi hůře dokazuje. A taky se na to policajti "můžou vysrat", vypisovat pokutu za každý vajgl. Vždyť v Hodoníně je pokuta i za žvýkačky papírky a podobně.
Je asi pravda, že to úplně uhlídat nejde. Možná nějaká "osvětová kampaň"? Nějaké zákazky nebo spíš pobídky... Nevím.
Ale v Paříži jsem měl docela problém, kam vajgla házet - všzde byly místo košů akorát pytle na odpadky v rámu. Tak jsem se akorát bál, že to propálím. Takžě jsem se stejně musel zohnout, vyklepnout tygra o chodník a vyhodit vyťan do pytle...

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

To je přesně to, řešíš tady skoro jen represe, pokuty a tresty - jako ti zmagoření úředníci. Proč se prostě místo současného ukrajování z koláče svobodného chování a demokracie nesmyslnými represivními zákony nezačít chovat jako zodpovědný člověk? Já vím, že to je skoro utopie, ale aspoň ta část lidí s mozkem by se podle toho mohla zařídit.

A to, žes musel vynaložit trošku úsilí na uhašení.. na to, aby sis vůbec zapálil, tak to úsilí potřebuješ taky. Tak proč se chovat jako většina zlých průmyslových firem - tedy nestarat se o celý životní cyklus výrobku (cigára) a myslet si, že vyexpedováním na trh (vykouřením) všechno končí..

Anonymní řekl(a)...

Ok, přiznám se, že Life Cycle Assesment cigarety jsem skutečně neřešil. A to, že jsem musel, jak píšeš, vynaložit usílí na uhašení, je mi jedno, po zemi to házet nebudu. Ale věšina lidí na to kašlala a házela to na chdonik. taky to tam potom vypadalo. No a ulízeči to akorát smetli na silnic, odkud to časem odplulo do kanalů, kde to nadělá ještě větší paseku než na chodníku. Prostě bylo špatné to, že tam nebyly popelníky.
Jen by mě zajímalo, jak chces lidi přemluvit k tomuma by si takovéto detaily uvědomili a aby se podle toho začali chovat. Jedinci jako ty si to uvědomí, ale pan Novák? A na nejaká naprosto ignorantské lopaty asi nebude platit nic jiného, než represe...

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

V tom máš asi pravdu. Na IQ tYQue nejspíš fakt jen ty represe.

Ale problém je v tom, že to dělají i inteligentní lidi. Ty zrovna třeba ne, ale rozhlídni se kolem sebe - i Tví kamarádi to určitě dělají, a pochybuju, že jsou to lopaty.

Řešení je celkem snadné - předávat to dál, vychovávat své nejbližší okolí. Skeptici ať si myslí svoje, ale pravdou zůstane, že lepší když se to naučí 10% populace, jak když se to nenaučí nikdo.