Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

úterý 1. července 2014

Proč nepoužívám (Adobe) Flash, možné náhrady, alternativa?

Flash je zlý. Mnoho lidí to ví, ale řádově mnohem více lidí ne. Tu na Wiki si můžete osvěžit, co je to (Adobe) Flash, a níže si povíme něco o tom, proč je zlý, proč ho nepoužívám, a proč byste eventuálně nemuseli ani vy.

Adobe flash jsem ze svého systému odinstaloval nadobro někdy před více než půl rokem. Předtím jsem ho střídavě měl, střídavě ne - a to sice kvůli problémům s přehráváním videí na většině serverů. Tento důvod s příchodem HTML5 pominul, a tak se nyní můžete i vy osvobodit od kdysi mocného flashe.


Proč ne Adobe Flash?

  1. Protože ač není komerční, je to proprietární software.
    Tzn. je sice zdarma, ale není otevřený, spravuje ho jedna konkrétní firma a může si s ním tedy dělat, co se jí (ne)zachce a kdy se jí (ne)zachce.
  2. Protože v minulosti obsahoval řadu závažných bezpečnostních chyb. Vzhledem k bodu jedna je zřejmé, že náchylnost k chybám a exploitům bude vždy pravděpodobně  vyšší než u svobodného software či open source, a doba jejich opravy (v tomto případě reakce Adobe) delší.
  3. Protože některé bezpečnostní chyby nebyly/nejsou(?) vlastně ani tak chyby, jako spíše vlastnosti - tedy účelově implementovány. Viz např. zde.
  4. Flash je (vždy byl) vysoce hardwarově náročný - tzn. nejen že starší stroje např. prostě nepřehrajou plynule video, ale mj. vám běžící flash taky rychle vysaje baterku.
  5. Protože ho pravděpodobně stejně nepotřebujete - viz dále.
  6. Příjemným bonusem pak je nezobrazování části otravných reklam, a tudíž celkově rychlejší prohlížení.

Nemám rád Apple. Z mnoha důvodů (viz např. zde - paradoxně podobných důvodů jako proč ne flash), nicméně, zde velmi hezky uvádějí jejich důvody, proč je Adobe Flash zlý:
https://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/ ("Thoughts on Flash")

Pokud se vám nechce trávit mnoho času čtením, zde je velmi dobré krátké shrnutí:
http://www.quickonlinetips.com/archives/2010/05/why-no-flash-on-apple-iphone-ipod-ipad/ ("Steve Jobs: Why Apple Does Not Allow Flash on iPhones, iPods, iPads")

Pro hlubší kontext pak viz např. zde:

Jaká je ale alternativa/náhrada za flash?

Předně, pokud nehrajete na webu hry či nepoužíváte podobně spacializované záležitosti (vytváření slideshow z fotek atp., editace fotek online atp.), tak flash - až na výjimky - nepotřebujete! Jakto?
  1. Videa na většině serverů (Stream, Youtube, Vimeo...) už jedou v HTML5, tedy na bázi otevřeného WebM formátu. Nemluvím tu o výjimkách, kde byste flash nepotřebovali. Naopak, výjimkami jsou servery, kde ještě flash potřebujete - dokonce i porno už se pouští v HTML5. Streaming ČT je sice stále ještě pozadu, nicméně mi už brzkou podporu přislíbili, cituji:
    Vážený pane Zahradníku,

    děkujeme za Váš zájem o vysílání České televize, kterého si velmi vážíme.

    Česká televize již delší dobu testuje HTML5 a v současnou chvíli je k dispozici pro zařízení s iOS. Postupné zavedení na ostatní platformy, včetně GNU/Linux, plánujeme. Do této doby doporučujeme používat alespoň alternativy k Adobe Flash Player, které jsou ve většině distribucí k dispozici a pod kterými by mělo iVysílání fungovat.
    http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html

    Budeme rádi, když se s důvěrou opět obrátíte na Divácké centrum České televize.
    ..._podpisy_atp_vyjmuto_
  2. Nově dokonce nepotřebujete flash ani pro Google street view (poměrně náročná webová aplikace).
  3. Nahrávat ("upload") soubory někam se dříve taky často dělalo přes flash, (nejen) díky HTML5 už ale od této obskurní praxe naprostá většina serverů upustila.
  4. Moderní kombinace HTML5 + Javascript, popř. specializovaný plugin, obecně umožňuje na webu implementovat i složité aplikace bez flashe - viz Google Docs/Drive - online kancelář ("Excel a Word vždy po ruce"), Maps a Street view (prozkoumejte svět - dokonce i jeho jednotlivé ulice), Hangouts (nebo snad ještě pořád používáte zlý Skype?)
  5. Pokud narazíte na server, kde video (ve flashi) nejede, a opravdu potřebujete náhradu, zkuste link výše (bod 1), co mi poslali z ČT, najdete tam řadu možností. Stejně tak ve výše uvedeném článku Play Videos Without Using Flash.

Pokud hrajete ve flashi hry atp., tak máte smůlu a i nadále si ho budete muset nechat - tedy pokud se nerozhodnete s hraním flashovek přestat, což by taky nemusela být úvaha/rozhodnutí k zahození ;)

PS: Tak jsem taky nakonec dospěl, Pjöter... Ostatně, o GNU jsi mi taky tehdy vyprávěl ty... Jsem rád, že se myšlenky šíří, díky za jejich semínka! ;)

EDIT 2014-07-04, 23:01:
V komentářích se řeší, proč že mi tak vadí facebook/Skype a přitom používám Google. To je samozřejmě správná námitka. Námitky a moje reakce viz komentáře k příspěvku.

3 komentáře :

Unknown řekl(a)...

Je mi stále záhadou, že Hangouts nejsou na tvém seznamu zlých aplikací.
Technicky nic proti nim a velmi rád je používám, ale ona je to v podstatě obdoba Skype akorát od Google.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Hoya, no, dobrá pointa. Hangouts sice nejsou na seznamu zlých aplikací, nicméně, nejsou ani na seznamu hodných aplikací - viz článek Proč nepoužívám Skype, resp. proč nepoužívat Skype, možné alternativy, cituji: "NEVÝHODY: je to Google (velká korporace)".

Skype v minulosti prokázal řadu pochybení - viz článek výše + odkaz v komentáři, tedy zde: http://www.blisty.cz/art/69277.html

Navíc Skype patří Microsoftu, který nemám rád, a to nejen kvůli jejich monopolizujícím snahám.

Jasně, Google už není "hodná" společnost. Nicméně, přijde mi v porovnání s facebookem, Yahoo, Microsoftem a dalšíma jako "nejméně špatná" - nejen proto, že v minulosti např. několikrát odmítli poskytnout privátní údaje uživatelů (narozdíl právě třeba od Microsoftu nebo Yahoo). Pokud máš informace o tom, že je to na jedno brdo, že Google to dělá taky, sem s tím.

Stále máš možnost kontaktovat mě přes Ekigu, kterou přesně z těch důvodů, které namítáš, preferuju. Až se ke mně přidá víc lidí, můžu se vykašlat i na Hangouts. Potíž je v tom, že jsem ve svém boji, podobně jako třeba R. Stallman, dosti osamocený :( takže občas jsem nucen přistoupit i na strategii "nejmenší zlo" (pozor, netýká se voleb!)

Pokud bych šel do extrému, samozřejmě bych se donutit nenechal. A taky o tom často přemítám (viz poslední odstavec v článku Váš telefon je dost možná odposloucháván - pravděpodobněji, než si zřejmě myslíte), potíž je, že to značně komplikuje život, který už tak mám svou aktivistickou a alternativní povahou dost komplikovaný...

Takže tak...

Pokud zjistím, že Google leakuje taky a chová se stejně jako facebook či Microsoft, Hangout přestanu používat. Ostatně vyhledávač Google (až na výjimky a obrázky) nepoužívám už více než rok... (můj primární vyhledávač je DuckDuckGo)

Pilda řekl(a)...

Proč ne Adobe Flash?

7. Prohlížeče můžou kvůli němu zamrzat.

To se mi stává v poslední době na firefoxu dost často a ani nepomáhá to, že tam už flash běží jako extra proces. Někdy spadne jednou flash a někdy sebou vezme i prohlížeč.