Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

středa 29. května 2013

Proč nepoužívám Skype, resp. proč nepoužívat Skype, možné alternativy

Že už nepoužívám facebook už víte. O Skype jsem nic nepsal, nicméně ho nepoužívám už ještě déle než facebook - a to sice již téměř rok (od července 2012).
zdroj: thenextweb.com

Proč nepoužívat skype?

Hlavním důvodem samozřejmě je, že Skype není free software, dokonce není ani open source. Pro lidi, co jim nevadí proprietární software, se ale najdou i jiné závažné důvody - především "supernodes", možnost odposlechu (nyní ještě jednodušší než dříve), a další důvody - viz podrobnější informace zde:

  1. http://www.root.cz/clanky/10-duvodu-proc-nepouzivat-skype/
  2. http://www.cetoraz.info/pavel/index.shtml?show=1765,Jeden-duvod-proc-nepouzivat-Skype-(a-v-zadnem-pripade-nejde-o-odlehceni)
  3. http://freedom-blog.net/2009/03/ten-reasons-why-you-should-boycott-skype/
  4. http://stallman.org/skype.html

Alternativa? Náhradní řešení?

Osobně používám pro internetovou telefonii 2 aplikace:
  1. Ekiga - free software, multiplatformní, umí SIP i H.323, video, konference, je kompatibilní s řadou dalšího software...
    NEVÝHODY: málo lidí Ekigu používá (bohužel)
  2. Google hangout - multiplatformní, jede přímo v prohlížeči (po instalaci pluginu), přičemž nepotřebuje zlý Adobe Flash (ten totiž taky nepoužívám), umí sdílení obrazovky (funguje výborně), napojení se na Google docs atd.
    NEVÝHODY: je to Google (velká korporace)

Prosím, ať už používáte cokoliv, nepoužívejte slova jako "skajpovat" - je to stejná nedůsledná zkreslující zvrhlost jako říkat GNU/Linuxu "linux". Chápu, že kdysi byla každá 250 ml nápojová krabička "Fruko" (přestože ona konkrétní krabička byla vyrobena např. Lineou Nivnice)... ale my přece chceme nazývat věci pravými jmény... Nebo snad říkáme všem autům "Ford"?

Zde najdete další články z kategorie Proč...