Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 2. prosince 2018

Další důvod, proč NE Apple

Dlouhodobě brojím proti Apple, z mnoha důvodů. Jedním z těch hlavních je, že Steve Jobs tuto firmu spustil s úplně opačnou filosofií, než která je mi sympatická. Já pluju na lodi svobodného software a svobodných licencí, a jsou mi tedy sympatické záležitosti a koncepty typu free software (nikoli software "zadarmo", alébrž "svobodný software") a copyleft - namísto copyrightu a proprietárních zavřených licencí.
obrázek převzat z mytabletguru.com

Dalším důvodem, proč NE Apple, se stalo to, co jsem si přečetl nedávno na Root.cz:
Nový bezpečnostní čip T2 v letošních modelech počítačů Apple znemožňuje UEFI bootování Linuxu z interního pevného disku...
https://www.root.cz/zpravicky/pocitace-apple-s-cipem-t2-blokuji-instalaci-linuxu/

Což znamená, že nyní Apple explicitně znemožňuje provozování linuxových operačních systémů a ještě více uzavírá i-svět ("áj svět") - svět, který je mi extrémně nesympatický v prvé řadě. i-svět, kde potřebujete drahý i-kabel, i-nabíječku a další i-příslušenství. Svět který bojkotuje standardy (a vytváří vlastní) - uzavřený svět nablýskanosti a VIP členství.
zdroj: google search -> uloz.to
U Richarda Stallmana, kterého za jeho přínos svobodnému software velmi obdivuji, najdete spoustu dalších důvodů, proč říct Applu ne: https://stallman.org/apple.html

Samozřejmě, že ty jabkověci mají své kvality, hezký a praktický design, a ano, fakt to funguje uživatelsky přívětivě a není s tím mnoho potíží, to nerozporuju (pokud tedy zrovna neexplodují jejich baterie nebo záměrně neopravují kritické bezpečností chyby po dobu několika let, takže vás můžou v pohodě šmírovat) - ale to by se dalo vytáhnout i na jiné výrobce, o to tu primárně nejde.

Apple se v úvodu popsaným krokem stává ještě více uzavřeným ekosystémem, exkluzivním i-světem pro i-lidi. A já jsem prostě spíš pro tu otevřenost, rovnost a inkluzi (tím nemyslím aktuální podobu inkluze v českém školství). Proto Apple prostě NE.

Pro ty z vás, co se možná teď ptají "ale když Applu NE, čemu vlastně ANO?" - no, Microsoftu zjevně taky ne, takže máte na výběr z mnoha variant (GNU)linuxových OS v různé míře "svobodnosti". Bohužel ale, pokud nekupujete i-notebook, stejně MUSÍTE koupit Microsoft Windows, protože jinak to skoro nejde - což je velmi nesvobodné, tristní, frustrující a smutné.

Žádné komentáře :