Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 18. února 2013

Jak na problémy s lupy aneb (překvapivě?) zachráněn ekologicky šetrnou kosmetikou

Již několik let mám problémy s lupy, resp. odlupující se kůží na hlavě pod vlasy. Problémy někdy ustoupí, někdy jsou naopak výrazné - a nejde jen o estetický problém. Někdy hlava opravdu hodně svědí a kouše, zatímco jiné životní období nemám problém skoro vůbec. Zkusil jsem postupně už všechno možné:

  • kdysi klasickou komerční kosmetiku (Nivea apod.)
  • speciální sulfidový (sulfátový?) šampóny z lékárny (z Německa)
  • na neformální doporučení lékařky podivnou alkoholoidní vodičku Alpicort - také z lékárny (už bych si takovou chemii na hlavu nedal)
  • konopný set od firmy TopVet (šampón a kondicionér)
šampuk Soak and Float
zdroj: www.lushcz.cz
Nejlépe mi zabral posledně jmenovaný, ale stále to nebylo ono. Jednoho dne mi přítelkyně přinesla na otestování šampuk "Soak and Float" [1] od kosmetiky LUSH, což je naprosto skvělá společnost, neboť LUSH kosmetika mj.:
  • je ručně vyráběna
  • je ekologicky šetrná (včetně úspory obalů)
  • je 100% vegetariánská
  • není testována na zvířatech [2]
  • používá žádné či minimum konzervantů
  • mnoho výrobků je čistě přírodních
  • ... [3]

Tento šampuk výrobce na svém webu uvádí větou "Účinný šampon proti lupům, který voní tak trochu jako asfalt" - no, k tomu asi nemám co dodat. Puk opravdu smrdí, a opravdu funguje - což je daleko lepší varianta než "voní a nefunguje", do které v mém případě spadly všechny výše jmenované i nejmenované pokusy. Problémy se svěděním a lupy po použití šampuku (který k mému překvapení i dostatečně pění) zmizely hned po prvním použití. Jak vidno z komentářů k výrobku, rychlý konec lupům není nic neobvyklého.

Neříkám tu, že není nic lepšího než tento šampuk, jen jsem chtěl veřejně vyjádřit svou spokojenost s ním, a radost z toho, že jsem po letech marných pokusů konečně objevil něco, co na lupy funguje - a navíc je to "eko" - geniální kombinace! Prozatím jsem ho použil jen celkem asi 6×, ale už teď jsem velmi spokojen.

I nadále, nicméně, tuším, že můj problém s lupy pravděpodobně bude psychosomatického charakteru - ale ještě se mi to bohužel nepodařilo rozklíčovat. Nějaké tipy už mám, ale celkový kruh příčina ↔ důsledek se mi rozkrýt nepodařilo, takže jsem moc rád, že jsem se po cestách osudů dostal k tomuto skvělému šampuku. Sbohem, lupy! ;)


související články:
Utrpení zvířat (prý) není racionálním důvodem k tomu, abychom něco dělali s klecovými chovy...

3 komentáře :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Na konci píšu "sbohem, lupy"... Inu, nepodařilo se :( Problém mě trápí stále. I nadále platí, že šampuk mi zabírá nejlépe, ale problém je evidentně jinde. Jsem přesvědčen o tom, že dokud se mi nepodaří zahojit si duši a "setřást z hlavy starosti", budou toto setřásání ztělesňovat lupy...

Šampon na lupy řekl(a)...

Zkoušel jste třeba konopný šampon? Já s tím mám poměrně dobré zkušenosti a bez nějakých vedlejších příznaků. Nevěřil jsem tomu, poradili mi to v lékárně a jsem spokojený.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Ano - viz 4. puntík v listu "...všechno možné:"
konopný set od firmy TopVet (šampón a kondicionér)

Každopádně, uplynula už nějaká doba, a již od listopadu 2014 jsem přešel na metodu, která funguje úplně nejlíp zatím - totiž bezšampónová metoda. Žádný šampon, žádné přípravky. Jen voda. Někdy použiju jablečný ocet, popř. jablečný ocet se sodou. Ale to jen zcela výjimečně.

Bezšampónová metoda je čím dál více populární, a přešla na ni i řada žen - však si počtěte na netu, nebo i v "papírových" časopisech.