Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 10. února 2013

Je možné zachovat svobodný Internet? TPB AFK...

Včera jsem, pln očekávání, zhlédl čerstvý dokument The Pirate Bay - Away From Keyboard od S. Kloseho, který nahlíží do životů tří spoluzakladatelů proslulého torrent serveru The Pirate Bay a souvisejícího právního kolotoče.
zdroj: webb.tastiskt.se
Film doporučuji ke zhlédnutí - je zajímavé nejen to, kolik právníků a dalších vykonavatelů moci jsou schopni "zaměstnat" tři lidi, sledovat co to vlastně znamená TPB, ale především nosné téma: kyberprostor, copyright, svoboda, staré zvyklosti - a jejich střet na poli reality 21. století. Jak píše režisér [1]:
...The trial against TPB is proof that the issue around copyright has not been solved.  I hope their story will re-spark the conversation around civil rights in the digital age – beyond the so called Content industries. Let’s work together to find fair solutions to both keep the internet open while protecting everyone’s rights in the digital age...
Tvůrci film vydali pod pseudosvobodnou licencí CC-BY-NC-ND, kterážto umožňuje neomezené sdílení a stahování, což mj. znamená např. to, že tento film prostě nejde ukrást - neb je dostupný komukoliv zdarma. Dle tvůrců bude vydána i svobodnější verze (pod CC-BY-NC-SA) bez nějakých záznamů z televizních archívů (kvůli copyrightu, který se, bohužel, na tokové záznamy vztahuje).

Cituji režiséra [2]:
...In a media landscape dominated by commercial media, an open license encourages a culture of audience participation and public conversation. I don’t want a traditional passive audience that just watches the film, I want an active audience that can take the film experience in serendipitous directions. A Creative Commons license will include the audience of TPB AFK:The Pirate Bay Away from Keyboard instead of excluding it.
To je, myslím, velmi důležité poselství...

Je třeba si uvědomit, že mocnáři světa se snaží už od konce 19. století škodit lidstvu a šíření myšlenek uplatňováním tzv. "kopírovacího monopolu" (např. copyright). Tehdy tyto své snahy demonstrovali tím, že byla postihována standardní generická léčiva v rozvojových zemích např. ve prospěch velkých hráčů farmaceutických koncernů [zdroj?].

Zkostnatělé trvání na autorských právech ad absurdum vede k věcem jako je např. ničení funkčního zboží [3] porušujícího autorská práva. Nebo třeba pokusům o patentování částí DNA [4]. Víte, co to znamená? Podle mě je první uvedené absurdní, tupé, primitivní a barbarské, to druhé chvástavě drzé a neomalené. Podle jiných je to zase civilizační pokrok. No, vy si názor uděláte sami - věnujte tomu chvilku a popřemýšlejte...

Vyjednávání mezinárodních smluv tipu TRIPS, SOPA a PIPA, nebo v nedávné době ACTA, je často mimo kontrolu občanů, přičemž se hodní pánové co nás reprezentují neváhají ani uchýlit k takovým praktikám jako je přilepování schvalování takovéto věci k balíku o rybářství a rybolovu [5] a ideálně jednat tajně [6].

zdroj: http://arstechnica.com/
Snaha o zavádění podobných smluv vede mj. k nevyhnutelnému masovému sledování komunikace (tedy potlačení práva na soukromí), privatizaci trestní justice (např. odpojení uživatele od Internetu jeho providerem) a v podstatě cenzuře Internetu. Český trojmonopol (oligopol) mobilních operátorů cenzuruje Internet už nyní [7].

Pro příklady o důsledcích tohoto zvrhlého myšlení netřeba chodit daleko:

  • třeba  případ, kdy doménový registrátor odstřihl cestovku nabízející zájezdy na Kubu (což se v té době v USA nesmělo) [zdroj?]
  • nebo když PayPal, VISA a MC na nátlak USA zmrazili konta WikiLeaks
  • když v Nizozemí udělali pokus s nahlášením falešného osočení na nelegální obsah, tak 7 z 10 providerů Internetu bez zkoumání obsah odstříhlo od světa [?zdroj]
  • ... atd. Doporučuji si také otevřít články se štítkem "Internet".

Proč BSA (Business SW Alliance) a jim podobní a spolupracující měli přístup k formující se ACTA už v roce 2009, zatímco poslanci až v roce 2010 (na základě úniku informací a práva na informace)? Myslím, že si odpovědět můžete sami... [8]

ACTA a podobné zvrhlé úmluvy se snaží konzervovat stávající nefunkční a již prehistorický systém vycházející z fyzické podstaty médií (kniha, VHS...) - to prostě v digitální éře není možné. V digitálním světě není "originál". Při úspěšném zkopírování prostě vytvoříte 1:1 kopii, kvalitativně nerozeznatelnou od zdroje, ze kterého jste kopírovali. To není jako znovu malovat dle originálu Monu Lisu... Snahy o monopolizaci a zpoplatňování považuji za zpátečnické a nehodné vyspělé civilizace. Ano, někdy  asi potřebujeme patenty a copyright - ale musí se používat jinak, s citem a rozumem. A bez revize a přizpůsobení to nepůjde.


#McZ

Související články:
viz štítek "Internet"...

--

2 komentáře :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

2013: Britský ministr zahraničí William Hague: „Systému Prism se musejí bát jen teroristé, zločinci a špioni“
1939: Goebbels, ministr propagandy nacistického Německa: „Nemusíte se bát, pokud nemáte co skrývat“
...
http://www.vlastnihlavou.cz/sef-americke-rozvedky-obvinil-tisk-nerozvaznosti/

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

AKUTNÍ!: http://www.pirati.cz/konzultacecopyright