Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 13. května 2013

Jak prodloužit výdrž/životnost notebook Li-ion/Li-pol baterie?

Starat se správně o baterii v notebooku (laptopu) by mělo být v zájmu každého uživatele. Protože v mém zájmu to rozhodně bylo a je, četl jsem na toto téma už řadu diskusí všemožně na Internetu, kde se životnost baterie probírá. Obecně se tam diskutovalo převážně toto:
  1. Zda baterii vybíjet před nabitím
  2. Pokud vybíjet, tak na jakou úroveň vybití
  3. Zda baterii při "stolním používání" vyndavat z notebooku
  4. Jak je to s vlivem tepla (horka) na baterii
zdroj: twilightinsight.wordpress.com
Tyto věci se diskutují proto, že, jak známo, každá baterie má nějaký počet nabíjecích cyklů, po jehož překročení její kvality začnou rapidně klesat. Vůlí uživatele samozřejmě je, aby mu baterie vydržela co nejdéle, neboť je to dost drahá komponenta, a navíc (cestovní) notebook bez delší výdrže jen na baterii ztrácí velkou část své užitné hodnoty.

Pokud spěcháte, a chcete jen rychle vědět, jak to je s těmito čtyřmi body, tak vizte shrnutí v závěru článku. Teď trochu pomaleji...

Osobně jsem začal při používání notebooku doma baterii preventivně vyndavat, neboť tím zamezuji případnému častému vybíjení/nabíjení při skoro plné baterii - tedy plýtvání počtem nabíjecích cyklů. Navíc, bateriím obecně škodí vysoké teploty (universální shoda ve všech názorech, co jsem četl), a moderní počítače umí topit opravdu slušně - tedy určitě je baterii lépe někde v šuplíku, než u zdroje tepla. Nevýhodou je samozřejmě ztráta UPS funkcionality.

zdroj: batteryuniversity.com (celé URL viz tabulka níže)

Onehdá jsem kontroloval stav baterie, a zjistil jsem, že její kapacita za dobu používání notebooku (2,5 roku)  celkem významně poklesla - přestože jsem se o ni dle svého názoru staral velmi dobře - konkrétně z hodnoty 81 200 000 81.2 na 73 990 000 á 74 Wh:
$ cat $(find -L /sys/bus/acpi/drivers/battery/ -maxdepth 3 2>/dev/null | grep '/BAT0')/uevent
POWER_SUPPLY_NAME=BAT0
POWER_SUPPLY_STATUS=Unknown
POWER_SUPPLY_PRESENT=1
POWER_SUPPLY_TECHNOLOGY=Li-ion
POWER_SUPPLY_CYCLE_COUNT=0
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=14400000
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW=16420000
POWER_SUPPLY_POWER_NOW=0
POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL_DESIGN=81200000
POWER_SUPPLY_ENERGY_FULL=73990000
POWER_SUPPLY_ENERGY_NOW=71862000
POWER_SUPPLY_MODEL_NAME=U36-58
POWER_SUPPLY_MANUFACTURER=ASUSTek
POWER_SUPPLY_SERIAL_NUMBER=

(pokud používáte MS Windows, tak to najdete někde v ovládacích panelech, tipuju)

, takže jsem se o téma začal zajímat znovu. Od dob, co jsem měl RC vrtulník (už nemám), jsem věděl, že Lithium based baterie (jsou v drtivé většině dnešních notebooků) nemají rády úplné vybití, takže jsem se snažil notebook nikdy úplně nevybít. Nicméně, často jsem ho vybíjel až na hranici "low power" (nějakých 8 % kapacity) - a to je, milí uživatelé, špatně. Teď jsem se dozvěděl, že Lithium based baterie je nejlépe vybíjet co nejméně - tedy nabíjet je hned jak je k dispozici zdroj - žádné "ještě dojedu baterku, a pak to zapojím". Mrkněte na tabulku:

Depth of discharge
Discharge cycles
Table 2: Cycle life as a function of
depth of discharge
A partial discharge reduces stress and prolongs battery life. Elevated temperature and high currents also affect cycle life.
100% DoD
50% DoD
25% DoD
10% DoD
300 – 500
1,200 – 1,500
2,000 – 2,500
3,750 – 4,700

Nevím proč, snad z historických důvodů z dětství (tehdy byly nejrozšířenější NiCd akumulátory, které trpěly  tzv. "paměťovým efektem" - jakkoli je tento termín nesprávný) jsem chybně často vybíjel akumulátor příliš. Ve skutečnosti je totiž "paměťový efekt" velmi přeceňovaným problémem, a je obecně mnohem bezpečnější a lepší baterie nabíjet hned po použití bez ohledu na jejich stupeň vybití, a to i přesto, že se nedávno zjistilo, že i Li-ion baterie mají nějakou formu "paměťového efektu".

Jak se tedy správně starat o notebookovou baterii?

  1. Nevystavovat vysokým teplotám, vyhýbat se přehřívání - typicky se týká hlavně hráčů her, u kterých se počítače vlivem velké zátěže extrémně zahřívají.
  2. Zapomeňte na "paměťový efekt" - baterii zásadně nikdy zcela nevybíjejte, a co víc, čím méně vybitou ji začnete nabíjet, tím lépe.
  3. Obecně je lepší baterii při stolním používání notebooku skladovat někde bokem a notebook provozovat bez vsunuté baterie (jen na AC adaptér) - a to jak kvůli teplu, tak celkovému počtu nabíjecích/vybíjecích cyklů.
Proč? - viz celý článek a odkazy v něm.

Podrobnější informace o Lithium based (Li-ion, Li-pol) bateriích (anglicky):

Podrobnější informace o akumulátorech a bateriích NiCd a NiMH:


Nechť nám tedy baterie dlouho slouží!
#McZ

5 komentářů :

Martin řekl(a)...

Hmm, a ja vzdy baterku vybijel az nadoraz... Diky za info.

Anonymní řekl(a)...

Co jsem se o to zajímal já, tak psali, že by ani člověk odloženou baterii neměl nechat nabitou do plna, ale rekneme 75-80proc. Udrzovat ji plnou take pry omezuje zivotnost....OTAKAR B.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Martin> jsem rád, že jsi teď, stejně jako já, moudřejší :)
Otakar> Pokud ji plánuješ nepoužívat dlouhodobě (dejme tomu více jak 3 měsíce), tak pak ano, jinak to nemá smysl moc řešit, protože rozdíl je podle mě v krátkém horizontu příliš malý na to, aby stálo za to se tím zabývat. Přesných informacechtiví nechť se prokliknou původním anglickým článkem, ze kterého jsem čerpal, na další článek zabývající se uložením baterií.

Brozkeff řekl(a)...

Měsíc před tebou jsem o tomtéž jevu psal taky :) http://brozkeff.net/2013/03/05/vydrz-baterie-v-notebooku-2-roky/

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Dobře pro naše čtenáře :) - a dobře i pro planetu (uspořený akumulátor = uspořené zdroje a odpad)