Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pátek 27. března 2020

Roušky a respirátory - má to teda smysl, nebo ne? Kolikrát je třeba měnit názor?

Dnes mi kolega poslal video, kde hovoří datový analytik o účinnosti a smyslu nošení roušek v rámci šíření nového koronaviru SARS-CoV-2. Ve videu dokonce několikrát mluví o ČR jako o úspěšném příkladu vypořádávání se s pandemií. Z toho, co říká, vyplývá , že nošení roušek (i domácky vyrobených) skutečně smysl i účinnost má (pro ochranu okolí nositele, pokud si současně důsledně a často umýváme všichni ruce).
To je v rozporu s tím, co jsem zde propagoval minulý týden, kdy jsem poukazoval na to, že přední světoví experti na epidemie a i Světová zdravotnická organizace nošení roušek nedoporučují.

Tak... a teď, babo, raď!

Takže, máme tu na jedné straně světovou fundovanou organizaci s úzkým zaměřením na zdraví, která říká, že roušky ne, stejně jako expertka v přednášce na TEDx. A pak zpracovaný sumář 33 studií náhodným datovým analytikem, který říká, že ano - a opírá se o tvrdá data (vědecké studie).
zdroj: http://tiny.cc/maskswork
Jsem z toho nešťastný, frustrovaný, zmatený, nejistý a otrávený.

Protože to znamená, že zase měním svůj názor. A připadám si jak idiot.

Trochu jsem o tom přemýšlel u přípravy snídaně... Nejprve jsem byl na sebe naštvaný, a otrávený z nekonečné složitosti světa a toho, že se nedá ničemu věřit, a že nemůžu mít ukotvený názor.

Pak mi ale došlo, že ukotvený názor vůbec není potřeba mít! Protože jde o velmi komplexní problematiku s mnoha faktory, tj. složitý systém. Jak se říká:
Vždycky existuje jednoduché řešení na každý problém, které je elegantní a čisté, uvěřitelné a proveditelné, ... a špatné.
zdroj:www.azquotes.com
A pak mě napadly mraky případů, kdy se pořád přizpůsobuju - když hraju s naší kapelou, při jízdě na silnici, v konverzaci, ve vaření, v oblékání - celý můj život je každodenně prostoupen změnou a přizpůsobováním se. Proč občas nerad měním názory?

No, protože to doprdele dalo tolik práce si ten názor udělat - čtení, videa, konverzace s lidmi, třídění, přemýšlení, kritické myšlení, dohledávání původních zdrojů, posuzování kredibility... a teď to všecko zahodit...

No, ano, i ne. Zahodit úplně ne, spíš... umět vzít v potaz nové informace a nepodlehnout konfirmačnímu zkreslení - a pokud je výsledkem změna názoru, co se dá dělat - nezbývá říct než "mýlil jsem se, neměl jsem všechny důležité informace". To je ostatně to, co mj. dělá věda - snižuje míru nejistoty ve snaze porozumět různým jevům a procesům.

Zaráží mě tedy na tomto místě jedna věc - co na to WHO (Světová zdravotnická organizace) a dřívější rétorika Velké Británie? Jaký byl/je jejich zájem na tom doporučovat NEnošení roušek? Měli snad obavu, aby to lidi nevykoupili a zbylo pro nemocnice? Nebo... Mají k dispozici jiných 33 studií, které dokazují, že to fakt nefunguje? Nebo... Co je za tím? Komu teda máme věřit?

Otevřel jsem některé ty studie, celkem namátkou... jedna říká, že to spíš funguje, ale že to dost záleží na provedení, druhá má v závěru, že domácky udělané roušky spíše nefungují.

Je to tak matoucí!

Takže... je možné, že za dva týdny zase změním názor, protože teď nemám zase jiné relevantní informace. Nicméně, důležitější než aktuální stav názoru, je jeho trend - stejně jako na burze či ve vědě. Někam to směřuje, někde se to ustaluje, sedá, stabilizuje.

No, u nošení roušek to tedy teď směřuje k ANO, nosme - a umývejme si k tomu důsledně ruce a správně kašleme a sopleme, protože jinak to moc nefunguje. A jsem rád, že se u změny názoru na toto téma už necítím jak idiot - protože když jedu na kole a najednou zafouká, taky se tomu přizpůsobím a prostě nespadnu - to je bezpečná, dobrá jízda. Je to asi  teď pro mě spíš otázka víry.

Společnost a současná striktní nařízení mě nutí do toho udělat si názor. A tak si ho dělám, a měním, dle informací, které shromažďuju. Zároveň ale, slovy permakulturistů, komplikovat se to dá donekonečna. Nerad bych to celé zavřel s obligátním "further research needed"... něco je třeba dělat hned, protože když nedělá nikdo nic, tak to tady pak dopadá tak špatně, jako s NEakcí kolem globálních změn klimatu, což je prokázaně špatně - a je to mnohem větší problém než COVID-19, na což se teď, bohužel, zřejmě trochu zapomíná.

Nezapomínejte na to prosím, nejsme na planetě sami. Držte se.

Změna názoru vyhrazena.


Pro úplnost, zde anotace k úvodnímu videu (cit. 2020-03-27):
We need #masks4all : https://www.youtube.com/watch?v=BoDwXwZXsDI
Jeremy Howard
In the Czech Republic, masks have been compulsory since March 18th. The country has only 2 deaths (as at March 24) and the growth of new cases has flattened, whereas in other parts of Europe the pandemic is largely out of control. How has this happened? One of the key reasons is a massive country-wide community initiative to create and wear home-made masks. In just 10 days the country went from no mask usage to nearly 100% usage, with nearly all the masks made at home with easily accessible materials, like old t-shirts. See https://tiny.cc/masks4all
In S Korea, Japan, and Taiwan, there is no lock-down. Yet covid-19 is being controlled in these countries. How has this happened? One of the key reasons is that mask wearing in public is ubiquitous and socially expected.
We (with our community) have compiled 33 scientific research papers showing the effectiveness of masks at combating covid-19 transmission, including home-made masks. See http://tiny.cc/maskswork.

Přímý odkaz na jeho seznam primárních zdrojů (vědeckých papers) vč. komentářů:
https://docs.google.com/document/d/1HLrm0pqBN_5bdyysOeoOBX4pt4oFDBhsC_jpblXpNtQ/edit#heading=h.9yzpxufkt5ow

Žádné komentáře :