Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 22. března 2020

Jaký smysl a účinnost vlastně mají všechny ty restrikce kolem nového koronaviru a COVID-19?

Nový nebezpečný a vysoce infekční SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19 je tady. Všude, na celém světě. Minulý týden to ještě bylo tak nějak v pohodě, pak to začalo - série dalších a dalších opatření, restrikcí, karantén...
autor části obrázku bez otazníku: umarazak@shutterstock

Rád bych tu upozornil na jednu nebezpečnou věc - a to je argument "vyhlazování křivky" kvůli údajnému nepřetěžování lékařských a nemocničních kapacit. Asi jste ho slyšeli/viděli, vypadá nějak takto:
zdroj: www.vox.com/future-perfect/

Stručně řečeno něco jako "je důležité nosit roušky a nepotkávat se a další opatření, abychom snížili počet infikovaných za krátký čas, a rozložili nákazu více v čase, aby nemocnice stíhaly."

Zní to rozumně, však? Ten den, kdy jsem se to dozvěděl, jsem hned začal chuť začít se chovat extra zodpovědně.

Bohužel, argument ale funguje jen teoreticky - když se do něho zasadí realistická čísla, tak prostě nefunguje - zde amatérský odhad pro USA:
zdroj: medium.com/@joschabach/

To vypadá na opatření trvající cca deset let. Jasně, autor uvádí, že nemá přesná čísla, ale i když s čísly trochu pošibujete, "vyhlazování křivky" prostě nefunguje - v realistickém časovém horizontu, kdy se dají tak striktní opatření provozovat, resp. kdy bychom měli být ochotni je provozovat.

Ve Velké Británii se předpokládá, že epidemie bude trvat celý jeden rok a že se nakazí 80% populace.

Uvidíme, kam to až naroste, ale zatím to nevypadá na nějakou brutální úmrtnost typu středověkého moru nebo Eboly:
zdroj: www.bloombergquint.com/opinion/

Nedivme se proto Velké Británii, že pořádá tisícové koncerty, a pojďme začít znovu normálně žít taky. Holt nás u toho několik zemře.

Nechci to tímto zlehčovat. Sám mám rodiče a dědu, a taky vím, že např. v Itálii umírají kvůli kolapsu nemocničních systémů lidi i na mnohem běžnější věci než COVID-19. Situace JE vážná.

Nicméně, stejně se nakazí nejméně polovina světa, a argument s vyhlazováním křivky je prakticky nefunkční (viz výše). Rád bych tedy, abychom co nejdříve začali zase normálně žít a pracovat a chodit na koncerty a jezdit šalinama a nakupovat si v hobbymarketech sazeničky, a netvářili se zbytečně nerealisticky, že umíme obejít smrtku. Nějaká opatření zavádějme, ale účinná a realistická. Pokud naše vláda nebude šlapat po šikovných lékařích/kách, jako to dělá teď, tak to taky věci pomůže.

A taky můžeme v rámci toho říct vládě (proč vládě?), Petru Ludwigovi (proč jemu?) a dalším, že nošení roušek všude a pořád není potřeba, a že ho nedoporučují ani přední světoví experti na veřejné zdravíUPDATE 2020-03-27_12:24: je to trochu jinak. Vizte dnešní příspěvek Roušky a respirátory - má to teda smysl, nebo ne? Kolikrát je třeba měnit názor?
zdroj: WHO (Světová Zdravotnická Organizace)
Umývejme si často řádně ruce a mobily, nešťárejme se v puse a očích, nekašleme a nesopleme prasácky kolem sebe, a buďme rádi za to, že děti na COVID-19 téměř vůbec neumírají, a pojďme začít fungovat normálněji - než začneme pociťovat velmi zřetelné negativní ekonomické a sociální dopady.

Zde to můžete říct vládě: www.vlada.cz/cz/vlada

Pokud máte protiargument, nebo jsem uvedl něco chybně, sem s ním, nechci šířit nějaké nesmysly - takže, kdo najde lepší vysvětlení (nebo reálná čísla pro ČR), prosím napište komentář, díky.


EDIT 2020-03-23_10:15:
Přidán screenshot o apelu na racionální používání a nošení roušek z WHO.

UPDATE 2020-03-27_12:24:
Roušky a respirátory - má to teda smysl, nebo ne? Kolikrát je třeba měnit názor?