Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 4. února 2008

Google, Google.. copak se to děje?

Jiří Macich na svém blogu měl onehdá zajímavý postřeh o změně chování vyhledávače google logo. Já jsem si toho taky všiml, takže to asi nebude náhoda. Proč mi například po zadání jasně anglického řetězce "backgammon" vyjede jako první česká stránka "Vrchcáby"? Po zadání "Warcraft 3" mi vyjede jako první odkaz česká stránka "warcraft3.cz - unofficial czech site". A po zadání takového typicky českého slova, jakým třeba je "tidehunter" mi dokonce namísto prvního odkazu Google vypíše "Tip: Hledat pouze výsledky psané česky. Na stránce Nastavení můžete určit svůj jazyk hledání." LOL, tak to mě teda taky dost prudí! Jak by beztak řekl Trautenberg: "Himmel herrgott donner wetter krumcajs element, co si to ten Google myslí, tady není Googlenošovo!"

Netvrdil bych rovnou, že Google přestává být dobrý vyhledávač, nicméně tato nová vlastnost posunující lokalizované odkazy výše se mi taky ani za mák nelíbí. Chápu, že pro lidi s omezenými jazykovými znalostmi to může představovat usnadnění, ale co my ostatní? Ať si takové chování provozuje doména google.cz, to mi vadit nebude. Přesně jak píše J.M.: "Kdybych chtěl výslovně hledat na českých stránkách, tak to přece není problém nastavit. Když používám globální verzi vyhledávače bez volby preferovaného jazyka, očekával bych, že jazyk stránek nebude mít vliv a dostanu k dispozici ty nejrelevantnější odkazy." Jestli vám to taky vadí, pojďme s tím něco dělat, ne? Nebo vám to nevadí? Co vy na to, "počítačníci"? Peťo, Peťo, mikee..?

5 komentářů :

Anonymní řekl(a)...

Myslim ze se to odvozuje ze soucasneho locale. Vzhledem k tomu, ze mam vsude nastavenou anglictinu, tak tenhle problem nemam. Na dotaz "backgammon" mi google jako prvni vrati stranku na wikipedii (en), a pak kupu anglofonnich odkazu.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Hmm, zajimave.

Trosku jsem s tim experimentoval a zjistil jsem, ze pro anglictinu musis pouzit "http://www.google.com/search?hl=en?q=%s", tak jak to pro tebe udela "Go to Google.com" odkaz vpravo dole. To pak mam vysledky odpovidajici Tvemu popisu. Jinak to jede podle IP adresy, zda se. Nastaveni locale v prohlizeci (Ff) to ignoruje.

Pozor! Po vymazani cookies se to zase chova podle IP adresy.

Nakonec to nebude nejspis tak vazny problem jak jsem si myslel puvodne. Kazdopadne, stejne bych byl radsi aby se to chovalo jak jsem popsal v prispevku. Proste puvodni domena .com necht vyhledava vsechno ciste na zaklade relevance, lokalni domeny .cz, .sk apod. necht si to klidne popreskladaji trochen..

Anonymní řekl(a)...

no me to taky docela rozciluje. Tak jsem to udelal jednoduse zadavam to pres yahoo a hotovson
:-)

Anonymní řekl(a)...

me to vytaci neskutecne, to co mi to nekdy vyhodi ma s relevantnosti pramalo spolecneho. ale abych kvuli kazdemu googlovani zadaval spesl "relevantni" adresu googlu... to je vazne mrdat. pokuzivam ctrl+k ve firefoxu.
btw, vysel nejaky Pre release firefox3, musim otestovat, pry je zupa.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Přes ty cookies to funguje (viz můj předchozí komentář)