Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 5. června 2008

Věděli jste, že... #6

Mno, v poslední době je to tu samá konspirace a pesimismus, takže jsem usoudil, že by nebylo špatné opět se něco zajímavého dozvědět. Dnes tu budeme mít zajímavý mix: vlajky, sépie a vibrátory :) Tedy, věděli jste, že..

..francouzká vlajka je nesymetrická? Přesněji, že poměr šířek jednotlivých pruhů není 1:1:1, nýbrž 37:33:30. Důvod? Kvůli vlastnostem lidského oka a vlivem chromatické aberace by se nám totiž při rovnoměrném poměru paradoxně pruhy zdály nestejně široké.

..že i dnes na Zemi existuje živočich, který má 3 funkční srdce? A dokonce nejde o žádnou pseudorybu ze dna Mariánského příkopu, nýbrž o roztomilou sépii. Mimo "centrálního" srdce má tento krásný hlavonožec ještě zvlášť srdce pro levé i pravé žábry. A kdybyste ještě ve svém obdivu k sépii nebyli dostatečně vysoko, tak jako bonus připomínám, že sépie je jeden z mála živočichů vidících barevně. Sépie prostě rulezz! :)

..že vibrátor byl údajně pátým domácím parní vibrátor?přístrojem, který byl elektrifikován? Před ním se umístil pouze šicí stroj, fén, varná konvice a toustovač. Předběhl i vysavač a žehličku. No, holt vysávat a žehlit zřejmě není taková zábava.. Koho by zajímala delší historie, tak v roce 1869 si prý nechal lékař George Taylor patentovat vibrátor na parní pohon. Mohli jej používat pouze lékaři a jeho úkolem bylo poskytování "masáží“ ženám, u kterých byla diagnostikována hysterie..

Zdroj: kniha Jak zpivá velryba?, xman.idnes.cz, coilhouse.net

Žádné komentáře :