Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 27. května 2013

reportáž z pochodu proti Monsanto, proč NE GMO?!

Na pochodu proti Monsantu jsme se sešli v Brně 4, na "pochod" jsme se vydali 3. Přesto to mělo smysl - viz dále. Proč jen 4? Možná proto, že v Brně oficiálně žádný pochod organizován nebyl. Já jsem jen na Internetu vyvěsil, že půjdu, a kdo se chce přidat, ať se přidá - to byla celá "organizace". Z původního plánu jít i před ředitelství Monsanto ČR s.r.o. sešlo, neb v sobotu by to asi nemělo valný efekt, jak správně poznamenal jaký's Martin, co se k mé "mini akční Brněnské skupině" dobrovolně přidal. Místo toho navrhl, že bysme mohli chodit po centru a dělat s lidmi rozhovory, což mi přišlo jako skvělý nápad, takže jsme jen počkali na Otu s kamerou, a vyrazili jsme.


V plánu bylo udělat pár interview a sestříhat z toho krátké á 4 min video. Bohužel ale, na kameru se svolili mluvit jen dva lidé. Celkem jsme přímo oslovili na dvacet lidí, svými plácátky/bannerky nepřímo samozřejmě řádově více. Také jsme rozdali pár těchto letáků, které jsem narychlo udělal ono sobotní dopoledne:



Říkal jsem, že to mělo smysl. Ptáte se proč?

Protože jsem zažil několik úžasných momentů, byl jsem rád, že většina všech lidí, které jsme oslovili, byli proti GMO. Uvedu teď tři nejvýznamnější radostné momenty:

1. Moudrá paní

Když nám jedna paní na otázku "co si myslíte o GMO plodinách" odpověděla, že ona to nechce, že tomu nevěří, že ona, co může, si pěstuje doma na vesnici sama, že chodí ručně sbírat mandelinky - načež jsme zareagovali, co by řekla na takovou potenciální GM plodinu např. od koncernu Monsanto, která by byla pro mandelinky jedovatá - ne na základě postřiku, ale přímo by vylučovala něco, po čem by mandelinka přišla, nakousala se, a umřela (to není sci-fi, to se ve světě GMO děje běžně). Paní odpověděla úžasným způsobem: "Tak to bych samozřejmě v žádném případě nechtěla - copak bych já takovou bramboru mohla jíst, když to zabije mandelinku? Tak to asi nebude dobré ani pro mě, ne?!" (nejde o doslovný citát)

zdroj: theredeyeportal.files.wordpress.com

To mi přijde naprosto fantastické. Paní nepotřebuje žádné primární zdroje, složité vědecké studie... (ti z vás, co ano, mrkněte na konec článku do odkazů). Nepotřebuje se ani hluboce zamýšlet. Žije na vesnici, ještě si uvědomuje, že člověk je nevyhnutelně spjat s přírodou, i když to tak často nevypadá - viz, dnes poměrně typický, jedinec v železobetonové kostce sedící 10 hodin denně na plastové židli přivezené přes půl světa, který "žije" svůj virtuální život např. s drogou World of Warcraft, nebo na "sociálním" facebooku apod. zjišťuje, jak je vlastně nesociální a sám... Takový jedinec sice ví, kde si nechat ukovat nejlepší ohnivý meč proti nemrtvým, a kolik lidí lajkuje zadek jeho ex přítelkyně, ale možná už mu nedojde tato - svou jednoduchostí šokující - pravda o bramboře a mandelince*... A zdaleka se to netýká jen závislých hráčů v betonových kostkách (nechť mi prominou, že byli náhodně vybráni - možná proto, že jsem sám byl kdysi závislý na PC hrách).

* neříkám zde, že to nikomu z takových lidí nedojde, jen poukazuju na to, že dle mého názoru je na takovéto závěry nutné být v kontaktu a mít pozitivní vztah k přírodě. Všem potenciálním vášnivým hráčům-skautům/zahrádkářům se tímto omlouvám.

O rybích jahodách, frankenfish a volbě

Můžete namítnout, že v přírodě je spousta případů, kdy živočich A jí něco, co je pro živočicha B jedovaté. Ano, máte pravdu. Ale to je prosimvás v přírodě. To je proto, že se to tak za tisíce let (evolučně?) vyvinulo, ne proto, že to někdo zpachtil za 5 let v laboratoři za obrovské peníze gigantických nadnárodních korporací tím, že do genomu (DNA) brambory uměle vpravil třeba genom z ryby! Nadnárodní korporace typu Monsanto, které se nepokrytě drze neostýchají pumpovat miliony dolarů do lobbingu za zákaz označování GMO v obchodech - aby, ultimátně, spotřebitel ztratil možnost svobodné volby, jako se to stalo v USA, kde si tak spotřebitel nevědomky může koupit třeba GM Frankenfish. To se může stát i u nás, v Evropě... Když to dopustíme.

2. Radost v Los Angeles

Další významnou radost jsem měl, když se stavil kolemjdoucí anglicky mluvící mladík a zeptal se, zda si nás může vyfotit, že to jeho příteli v LA udělá obrovskou radost, vidět nás tady.
Chápete?!
Ne?
Tedy: já se od nějaké Marie Fareh dozvím o mezinárodním pochodu proti Monsanto, udělám si svůj polosoukromý mini protest. Přidají se ke mně tři lidi. Oslovíme přímo face-face na dvacet lidí, nepřímo bannerky oslovíme stovky, rozdáme informační letáky, napíšeme články... A absolutně netušíme, jaký řetězec událostí to může vyvolat v jejich životě. Třeba to zásadně ovlivní jejich stravovací návyky v celé rodině. Třeba se účastní příští akce, třeba... Znáte video z TED o "lízátko efektu"? (Tímto děkuji H* za to, že mi ho kdysi ukázala, a omlouvám se, že jsem kdy pochyboval o důležitosti jedince.)

A nějaký známý někoho v Los Angeles bude mít obrovskou radost, dostane fotku o tom, jak my tady v nějakém Brně taky něco děláme pro svět bez GMO svinstva (promiňte mi ten výraz, ale jak pojmenovat něco, co  mj. způsobuje nádory a vrozené vady (viz studie níže), co přispívá k tomu, že každých 30 minut spáchá sebevraždu jeden farmář, něco co španělští farmáři pálí a v Rakousku zakázali pěstovat?)

3. Radost po akci...

...se dostavila, když mi Ota řekl, že je moc rád, že se toho všeho účastnil, že "tyto věci" (ekologie, trvale udržitelný rozvoj apod.) mají zásadní důležitost, a že děkuje, že podobné věci přináším - že ještě nedávno vůbec nevěděl, co to Monsanto je, zatímco teď už má poměrně jasný obrázek. Chtěl bych na tomto místě poděkovat všem, kteří podobným způsobem ovlivňují mě, speciální dík patří bloggerce Marii Fareh, která přivedla k Monsantu a pochodu (nejen) mě. A se mnou Martina. A Otu. A náhodé kolemjdoucí. A ... chápete...?


Aktivismus má smysl. Kdo to popírá, nerozumí tomu, jak funguje svět (a možná by se měl podívat na to video o "lízátko efektu" - viz 2 odstavce výše). Díky všem, co se nějak zapojili, co se nějak zapojují, i těm, co se zapojí...

PS: pokud z natočeného materiálu z naší sobotní akce vznikne nějaký videosestřih (čili pokud si na to někdo najde čas), určitě se tu někde objeví.

Odkazy
na primární zdroje informací - vědecké studie (díky tímto Martinovi):



5 komentářů :

Unknown řekl(a)...

Díky za inspirativní reportáž, myslím, že může mít stejný význam (ne-li větší:) než obří akce, kdybychom pravidelně chodili do ulic a ptali se lidí, všichni z toho budem mít užitek. jsem moc ráda, že jste do toho šli, je to jen začátek! a díky za všecky ty užitečné odkazy!

Brozkeff řekl(a)...

Další výživný článek: http://topinfopost.com/2013/05/28/russia-warns-obama-monsanto

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

přikládám ten samý odkaz v hyperlinku pro přímý klik: http://topinfopost.com/2013/05/28/russia-warns-obama-monsanto

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Vzpomínáte na chobotnici Martina Romana (ČEZ)? Monsanto má také svou chobotnici: http://creativetimereports.org/files/2013/05/monsanto_federal_positionchart.jpg

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Zapojte se proti Monsanto a GMO, NE patentování semen!
http://crysmanovo.blogspot.com.es/2013/10/zapojte-se-proti-monsanto-gmo-ne.html