Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 8. listopadu 2009

Opravdu víte, jak v Brně správně třídit plasty?

Plasty do žlutého kontejneru, však? CHYBA! Překvapeni? Já byl také, když jsem volal na eko-sekci Magistrátu města Brna (tel. 542174550). Zajímalo mě, jak ve firmě ekologicky likvidovat polystyrén (PS) a sáčky/obaly od PC příslušenství (LPDE), kterých firmou prochází poměrně velké množství.

zdroj: originál ekokom.cz,
úpravy crysman
Na stránkách jaktridit.cz píší, že patří do žlutého kontejneru. Má tendence k paranoie(i?) ovšem opět zvítězila, a tak jsem si to ověřil přímo na Magistrátu města Brna. Jak tedy správně třídit plasty v Brně? LDPE, PS a všechny ostatní plasty kromě PET patří na sběrná místa odpadu.

Do žlutých kontejnerů patří v Brně POUZE PET!
Toto již neplatí - viz nový systém třídění odpadů v Brně - do žlutých už nejen PET!

Docela by mě zajímalo, kolik z vás to ví - já třeba až do minulého týdne házel do žlutého kontejneru i kelímky od jogurtu či obaly od šampónu. Chybně. Tedy doufám, že se tímto poučí co nejvíce lidí a zefektivníme tak třídění odpadů v Brně. *

* už je to trošku jinak, viz "Tak jak to tedy je s tím tříděním a odpadem v Brně? Aneb co jsem si odnesl ze semináře o odpadech".

PS: V pondělí (před 6 dny) jsem psal email na info@ekokom.cz, ať se na tento problém pokusí na stránkách jaktridit.cz v sekci plasty nějak upozornit. Prozatím žádná odpověď, klasicky. Pokud se ukáže, že je takto popletených lidí více, zkusím to znovu. Správnému třídění zdar! :)

PPS: tak už se nám tu rozjíždí malá diskuse.

poslední editace: út, 28.8.2012, 13:46

10 komentářů :

Eli řekl(a)...

zahradníku, na každým žlutým kontišu je taková nálepka, která říká "jen na petky" nebo něco v tom duchu...dívej se víc kolem sebe a ušetříš za telefon. A jinak mi pověz jesi u vás v pruš. sou i speciální kontejnery na plasty(ostatní). myslím že v brně kvůli spalovně nikdy žádný nebudou...a nevěřím že je moc brňáků kteří by schovávali sáčky a obaly od šamponů, aby je jednou za půl roku odvezli do nějakýho ekodvora... :/

mikee řekl(a)...

Štítků jsem si nevšiml, ale kdysi jsem se dozvěděl, že tam patří jen PETky. Otázkou pro mě zůstává, jestli i s vrškama a taky co s nima potom bude, jestli je jen ekologičtěji (?) spálí nebo downcyclujou na něco jiného.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Eliz> Právěže nálepka slovo "jen" neobsahuje. Na většině kontejnerů je pouze tato nálepka:
"
PET LÁHVE
Prosíme sešlápnout!
Děkujeme!
",
z kteréžto rozhodně nevyplývá, že by se měly vhazovat POUZE PET lahve - jen prosí o jejich sešlápnutí.

V Prušánkách je to, myslím, na všechno. Jde o to, že jednotná politika pro třídění plastů neexistuje - je třeba se vždy řídit místní vyhláškou. Bohužel, na toto se neupozorňuje ani na takových webech, jakým je např. jaktridit.cz. Dokonce ani v pořadu o třídění plastů, co jsem náhodou slyšel o víkendu v televizi, to neřekli. V povědomí většiny lidí je žlutý kontejner prostě na plasty - a není divu, když se to nevysvětluje ani na specializovaných stránkách a pořadech ...

To určitě ne, ale znám hodně lidí, co do žluťáků hážou i šampóny apod. - prostě plasty.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

mikee> V tom pořadu (myslím, že to byl Loskuták) údajný odborník na třídění říkal, že vršky, ani takový ten kroužek, co po nich zbyde, nevadí, stejně jako nevadí etiketa - jen pokud je papírová, by se mohla hodit do papíru. Též říkal, že na některých školách se vršky sbírají zvlášť, lebo se z toho typu plastu dělají skluzavky či co, zatímco z PET mikrovlákna do textilu.

Jediné, co řekl zajímavého bylo, že sesypávání různých druhů odpadu dohromady je legitimní, protože se tak šetří pohonné hmoty. Smíchaný odpad (myslím, že uváděl papír a sklo) totiž prochází třídičkou, kde se snadno odděluje za pomocí ventilátorů apod. Celkem logické a technicky i snadno představitelné. Otázkou zůstává, zda za tím nestojí nějaká lobby - ale to se zase projevuje jen můj sklon k paranoie(i?) ...

Anonymní řekl(a)...

jj, pruser je prave v tom ze clovek si musi sam pekne zjistit co se v oblasti kde zrovna neco odhazuje vlastne do toho odpadaku ma hazet - v brne jsou minimalne dve firmy na svoz odpadu, ja v jedne z nich byla na navsteve a rekli mi, ze zpracuji i pripadne tuhe plasty co tam lidi hodi (prave obaly od ruznych kosmetickych veci). A Brno se svou ostudnou spalovnou asi fakt nikdy nebude tridit moc vic nez pet, takze chapu ze pristehovalci z jihu Moravy:) muzou byt krapet zmateni ze tu se maji do zlutych hazet jen petky kdyz vsude jinde uz pokrocili mnohem dal..!
Hani

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Do žlutých kontejnerů se nyní mimo PET háže i TetraPak a hliníkové plechovky od nápojů. Podrobnosti viz nový systém třídění odpadů v Brně - do žlutých už nejen PET!

Anonymní řekl(a)...

Já jsem z třídění plastů v Brně pěkně znechucená, jsem ze severu Čech, a naprosto nechápu, jak v tak velkém městě můžou netřídít plasty! Respektive že neexistují kontejnery na plasty. To lidi zrovna nemotivuje třídit odpad:-( Tereza

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Inu, nevím, proč se v Brně z plastů třídí jen PET. Nicméně předpokládám, že to má co dočinění s relativně moderní spalovnou odpadu, kterou Brno disponuje, a pravděpodobně i politicko/ojrošovou (ojroš = €) lobby. Bohužel.

Co se týče ekologického dopadu spalovny, ten jsem nezkoumal. Je pravděpodobné, že je nižší, nežli konvenční skládka. Což ale není dost dobré, neboť v současné době stále ještě praktikovaná strategie "vyber menší zlo" je dlouhodobě neudržitelná a obecně nesprávná. Preferuji trvale udržitelné postupy, technologie a smýšlení.

Sběr plastového odpadu řekl(a)...

Ha třídění a recyklace odpadu v Brně je kapitola sama pro sebe. A hnutí Veronica a podobní můžou vynakládat prostředky na osvětu jak chtějí, ale když to nemá význam, tak to jsou vyhozené peníze a o výdajích z městského rozpočtu ani nemluvě.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Jak to myslíte "nemá význam"? S tím rozhodně nesouhlasím. Význam to rozhodně má. A taky úspěchy. To, že o nich nevíte, a že jdou obecně špatně měřit, neznamená, že byste je měli snižovat...

A "výdaje městského rozpočtu"... Město za to může v prvé řadě - že plasty lépe nezpracovává, město (tedy magistrát a zástupci) rozhodně není ta poškozená strana...