Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 2. května 2011

Ukázali jsme, že v Brně neonacisty nechceme! (ani nikde jinde)

Dnes mám radost. Blokáda a další akce, o nichž jsem psal posledně, byly úspěšné! Přestože ze začátku to tak nevypadalo, neboť když blokáda spontánně začínala přesunem lidí z "Bronxu" na roh Koliště a Cejlu už kolem 12h, namísto plánovaného srazu a začátku ve 13h před Muzeem kultury, bylo nás tam jen málo. Průvod tvořili převážně Cikáni/Romové. Na místě bylo mnoho členů antikonfliktního týmu, kteří nás neustále směřovali ke kraji na chodníky. Domníval jsem se, že je to proto, aby nás mohla Policie snadno rozpustit.

Naštěstí byli na místě O. Liška a M. Ander, kteří s antikonfliktním týmem velmi dobře vyjednávali, když organizátoři zrovna pobíhali někde mimo. Situace byla nejasná, atmosféra velmi napjatá. Lidé se srocovali doprostřed silnice, následně byli posíláni zpět na oba chodníky (čímž jsme byli rozdělováni na dvě poloviny)... a tak pořád dokola. Chtěl bych těmto dvěma pánům a ještě jednomu aktivistovi z Prahy (jméno si už nepamatuju) velmi poděkovat za dobrou práci. Myslím, že úspěch celé akce je jejich velkou zásluhou, neboť se - dle mého názoru - velkou měrou zasloužili o udržení místa, než se lidé zformovali více do organizovaného a více jistého stavu/davu.

Museli jsme s některými dalšími aktivními spolublokádníky uklidňovat některé lehce agresívní jedince - dle vzhledu pravděpodobně anarchisty (?) - kteří měli tendenci řvát, nadávat, fakáčovat apod., což podle mě nebylo zcela v souladu s avizovanou nenásilností akce. Naštěstí šlo o světlé výjimky a docela se to dařilo, takže byli ochotni naší argumentaci (proč neprojevovat žádné - byť v náznacích či slovně - násilí) rozumět.

Časem bylo možné zabrat napříč celý průchod ulicí, Policie zablokolovala auty na štorc a těžkooděnci přístup do Cejlu z Koliště. Poté taky zezadu směrem od Interšpáru, takže jsme byli "obklíčeni". Zpočátku k nám nechtěli vpouštět odnikud vůbec žádné nové lidi - dokonce i nejmenovaný dokumentarista a novinář měl problém se vrátit "dovnitř" za svým štábem. Později naopak umožnili dalším cca třem stovkám lidí se k nám přidat od Koliště - od původního místa určení a srazu. Za to bych chtěl zase poděkoval Policii.

Akce byla úspěšná. Neonacisté museli změnit trasu - nakonec po dlouhých peripetiích a s cca tříhodinovým zpožděním pochodovali naopak - tedy nejprv po Horákové, pak až Cejl. Policie odvedla, myslím, dobrou práci. Oba tábory nepustila k sobě, nedošlo k žádnému konfliktu. Blokádu se podařilo udržet jako blokádu nenásilnou. Včera (dnes něco málo po půlnoci) jsem psal """
Velmi bych si přál, aby zítřejší akce dopadla podobně, jako v německých Drážďanech, kde lidé nesouhlasící s neonacistickým pochodem natolik přečíslili neonacisty, že jim pochod znemožnili.
"""
a to se podařilo. Mám velkou radost!

No, a protože už to začíná být dlouhé,
POVEDLO SE/POTĚŠILO MĚ:
  1. podpora mnoha lidí, krom účastněných také těchto a těchto dalších
  2. že nás, odpůrců, bylo 3x více než neonacistů (á 1200 vs. á 400)
  3. zformování blokády a její udržení
  4. nenásilnost blokády
  5. že jsem mohl nahlas poděkovat Policii za umožnění spojení dvou blokád k sobě a tak hojnou účast odpůrců neonacismu na blokádě
  6. zastavili jsme neonacisty a ukázali, že je nechceme
  7. neonacisté museli jít jinak, než chtěli
  8. skandování hesel jako "ostuda!", "hanba!", "fůůůůj!", "jeden nestačí!" (reakce na oznámení zatčení neonacisty), "náckové ven z Brna" apod.
  9. okamžité přehlušení hlášek naznačujících násilí (viz níže) hromadným skandováním "nenásilná blokáda!"
  10. počáteční rozdávání letáků s instrukcemi/tipy, jak se chovat na blokádě, a co je jejím cílem

NEPOVEDLO SE/NEPOTĚŠILO MĚ:
  1. že se našli lidé, co i přes všechny instrukce a tlaky projevovali náznakové formy násilí (hlasité nadávání, sprostá gesta, předměty připomínající boxery), byli zmalovaní a někteří prokazatelně pod vlivem alkoholu
  2. "zpěv" hymny - to bylo nepatřičné, a přišlo mi to trapné
  3. skandování hesel jako "pusťte nás na ně", "nechte nás projít" - nepatřičné
  4. že se někde objevila dýmovnice či co - i když to bylo někde daleko mimo blokádu, škoda
  5. slabý a/nebo zkreslený mediální ohlas
---

Veliké díky patří organizátorům BRNOblokuje.cz a iniciativě vbrneneonacistynechceme.cz. A samozřejmě všem spořádaným občanům ČR, co se na protineonacistických akcích jakkoli podíleli. Díky!

zdroje: brnoblokuje.cz, vbrneneonacistynechceme.cz, facebook.com, iDNES.cz, denikreferendum.cz, parlamentnilisty.cz, tyden.cz

související články: V Brně neonacisty nechci/nechceme! (ani nikde jinde)

Žádné komentáře :