Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 3. června 2013

NEsouhlasím s čipy a biometrickými údaji v osobních dokladech! Proč?

Byl jsem nucen si udělat nový pas - s biometrickými údaji a čipem. Nelíbí se mi to. Právě jsem přes oficiální formulář odeslal dopis na Ministerstvo zahraničí ČR následujícího znění:
=====
Dobrý den,
 
při vydání nového pasu jsem byl nucen si nechat sejmout otisky prstů, kteréžto (spolu s fotkou a dalšími údaji) budou uloženy i na čipu (RFID?) v pasu. O této skutečnosti jsem dopředu věděl, zvažoval jsem si standardní pas (dnes tedy s biometrickými údaji) kvůli tomu nepořídit. 
Mám na vás 2 věci:
1)
Považuji za důležité vyjádřit svůj nesouhlas s tímto postupem. Zatímco běžný občan bez záznamu bude sledován na každém kroku, mafie a bohatí mocnáři si dál s falešnými pasy a různými cestami jak toto obejít, bude dále jezdit anonymně.
 
To není správné ani spravedlivé. Když si to dám do kontextu TRIPS, SOPA, PIPA, ACTA [1]... dalšími sledovacími snahami a technologiemi [2] a v neposlední řadě také rádoby bezpečnostními obskurnostmi typu INDECT [3], vyleze mi velmi nehezký obrázek o vývoji svobody člověka v euroatlantických zemích. 
Je jasné, proč jedinou alternativou je více než 2x dražší (!) cestovní doklad s 1/20 (dvacetinovou) (!) délkou platnosti - to lidi jistě dostatečně namotivuje k pořízení pasu s biometrickými údaji. Tedy opět lidi nemajetné, běžné - viz toliko těžko dostupná statistická veličina 'medián' mzdy v ČR (samozřejmě lépe prezentovat marketingově zajímavější veličinu 'průměr') - neb bohatí a mafiáni (často bohužel synonyma - viz ČEZ, Pandury, OpenCard apod. [4]) si rozdílu mezi 600 a 1500 Kč těžko všimnou... 
Zásadně NESOUHLASÍM s ukládáním biometrických údajů v jakýchkoli průkazech totožnosti, cestovních dokladech atp. jakkoli vnímám případné pozitivní aspekty bezdrátové technologie. 
zdroj: shtfplan.com
2)
Proto vás chci požádat o informace o použité technologii, primárně mě zajímá možnost "odposlechu" - tedy sejmutí údajů z čipu bez vědomí jeho držitele. Pas má v sobě čip a anténu.
 
a) jaká je standardní maximální vzdálenost pro přečtení údajů? 
b) jaká je teoretická maximální vzdálenost se současnou technologií (včetně té tajné, vojenské ap.)? Je zřejmé, že tajné složky, armáda, ale i různé teroristické skupiny apod. disponují řádově lepší technologií, než je dostupná civilnímu sektoru. 
c) víte o nějakých vyvíjených technologiích, které umožňují číst RFID apod. přesněji na větší vzdálenosti? 
Pokud máte odkaz na nějaký podrobný dokument analyzující použitou technologii a její zabezpečení, můžete poslat přímo ten. 
Tyto věci si samozřejmě zjistím svépomocí, ale zajímá mě také oficiální stanovisko ČR - jakým způsobem jsou kryta rizika spojená s bezdrátovou technologií. 
Také bych rád věděl, jaký zaujímáte postoj k rostoucím snahám o sledování obyvatelstva - viz přiložené odkazy ve zdrojích. 
Děkuji za váš čas
McZ

Odkazy:
[1]
http://www.root.cz/clanky/sopa-skryte-odepreni-prav-nejen-americanum/
http://technet.idnes.cz/ceska-republika-podepsala-dohodu-acta-kladivo-na-internetove-piraty-1gm-/sw_internet.aspx?c=A120126_143325_sw_internet_nyv
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement#Vyjedn.C3.A1v.C3.A1n.C3.AD
http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=697464
http://www.literarky.cz/civilizace/89-civilizace/2255-pro-je-smlouva-acta-stale-tajna
http://blisty.cz/art/66446.html
 
[2]
http://www.vlastnihlavou.cz/microsoft-vas-chce-sledovat-v-obyvaku/
http://paragraphos.pecina.cz/2012/07/policie-se-pokousi-ziskat-ip-adresy.html
http://www.root.cz/clanky/deset-duvodu-proc-odejit-z-facebooku/
http://www.youtube.com/watch?v=TuET0kpHoyM
 
[3]
http://piratskenoviny.cz/?c_id=697055
http://en.wikipedia.org/wiki/INDECT#Controversy
http://www.vlastnihlavou.cz/indect-orwellova-nocni-mura-realitou-za-penize-eu/
 
[4]
http://www.respektinstitut.cz/zaostreno-na-korupci/
http://www.vrattenamstat.cz/
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=767454
http://www.webcitation.org/69H8fXTih
http://www.lupa.cz/clanky/tojecool-cz-skoncil-firma-za-nej-ale-inkasovala-vetsinu-z-1-95-milionu/
http://www.webcitation.org/69H9n9huD
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pandury-to-je-jasna-korupce-mini-vetsina-cechu_160510.html
http://zpravy.e15.cz/nazory/zahranicni-tisk/the-economist-cesti-politici-tihnou-k-aroganci-a-korupci-714584
http://www.plzenskenovinky.cz/zpravy/z-regionu/maji-kmotri-radost-z-reditele-nps-straskeho/
http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-podle-stareho-zakona-narychlo-vyhlasilo-zakazky-za-miliardu-korun-20120402.html
 
...
atd. atd.
=====
Pokud jste také  zvědaví, jaké jsou oficiální odpovědi na mé otázky, doufejte se mnou v relevantní odpověď - jejíž obsah zde samozřejmě zveřejním. Pokud máte odpovědi z nějakých kvalitních zdrojů, popř. doplňující informace k tématu, neváhejte zanechat komentář.

#McZ

EDIT:
Navazující článek s odpovědí ministerstva zde: http://crysmanovo.blogspot.com/2013/07/jak-je-to-s-biometrickymi-udaji-nejen-v.html

5 komentářů :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Odpověď z Ministerstva:
"...agenda cestovních dokladů je plně v působnosti Ministerstva vnitra ČR. Doporučujeme Vám proto obrátit se s veškerými otázkami výhradně na tento resort..."

OK, tedy jdeme psát na MVČR...

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Dobré čtení k tématu: http://technet.idnes.cz/unik-informaci-z-nsa-ma-na-svedomi-edward-snowden-f6r-/sw_internet.aspx?c=A130609_212955_sw_internet_brm

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Ministerstvo Vnitra ČR mi odpovědělo. Více v navazujícím článku zde: http://crysmanovo.blogspot.com/2013/07/jak-je-to-s-biometrickymi-udaji-nejen-v.html

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Další pokračování naší komunikace je zde: http://crysmanovo.blogspot.com/2013/10/jak-je-to-s-biometrickymi-udaji-nejen-v.html

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Co tohle? "Hlasová biometrika se tiše a rychle stává nejnovějším nástrojem identifikace" - http://www.blisty.cz/art/75102.html