Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pátek 14. března 2014

Milujte svého uhlobarona aneb Cestou do pravěku s Tykačem naučím se doublethink!


Neustále mě překvapuje, čeho jsou někteří lidé schopni. Nový projekt slavného českého uhlobarona P. Tykače [1] se šťastnou sedmičkou a zástupem usměvavých spokojených lidí v zelené záři před úchvatnými velkorypadly na plakátech. Bravo!

zdroj: www.sev-en.cz

zdroj: www.sev-en.cz

Hned jak jsem to viděl, poslal jsem společnosti Sev-en skrze jejich kontaktní formulář následující vzkaz:
To snad nemyslíte vážně, že ne?
"Neplaťte za Slunce, volte českou energii!"
"Uhelná energetika je čistá!"
a podobné nesmysly...
Obávám se že, myslíte. Vraťte se s námi radostně do 18. století za uhelnými dinosaury!
Hurá! Oslavujme konec humanity a přírody a posílení ego-business modelu napříč všemi oblastmi lidského života! Zvolte si svého uhlobarona!
Je mi z vás zle.
Martin crysman Zahradník

Neb je mi z toho opravdu špatně. Hned jsem si vzpomněl na doby, když se ještě jmenovali Litvínovská uhelná a Czech Coal, a prezentovali se např. tímto způsobem:

zdroj: vytrženo z nějakého časopisu

Píše se tam "Těžit neznamená ničit." Jistě, že ne! - jak nám ostatně naznačuje spokojený bruslař v zelené krajině... Aha. Byli jste se někdy podívat na Mostecku? Litvínov, Horní Jiřetín apod.? Já ano. Všichni, co tam kdy byli, tak ví, že to tam vypadá nějak takto:

zdroj: idnes.cz
zdroj: krusnohorsky.cz

Inu, od usměvavých lidí v zelených trikotech se ale teď dozvídáme, že solární a větrná energetika je špatná, že "Uhelná energetika je čistá" a že "elektrárny dokážou účinně spalovat uhlí a nepřekračovat přísné ekologické limity". Dříve nám v jiných dresech říkali, že "Těžit neznamená ničit". K tomu lze dodat snad jen slavné nápisy z Orwellova 1984:

VÁLKA JE MÍR
SVOBODA JE OTROCTVÍ
NEVĚDOMOST JE SÍLA

Ano, chápu, je třeba občany vzdělávat v umění doublethinku...

Co na tom, že výše uvedená společnost provozuje jednu z nejšpinavějších elektráren [2] v Čechách, nevadí, napíšeme si, že "Uhelná energetika je čistá", beztak si toho všimnou jen ekoteroristi, a ty stejně nikdo neposlouchá...


"Solární elektrárny ničí přenosovou soustavu" dozvíme se dále. Aha... No, to je za jistých okolností samozřejmě pravda. Že je tento problém ale jednak trošku nafouknutý a druhak hlavně řešitelný [6] nám už ale samozřejmě neřeknou - musíme si to přečíst náhodou třeba i v neodborném RESPEKTu, kde se mj. např. dozvíme, že českým řešením přetlaku v el. síti je přebytek z Německa prostě odstřihnout, zrušit, zahodit - výborné řešení, vskutku!

zdroj: časopis RESPEKT, březen 2013

Že je problém způsobený především rigidní zkorumpovanou vládou [5b], uhelným lobby [3], neflexibilním a ignorantským přístupem ČEPS a stupidní politikou dotací doprovázenou znásilněním konceptu alternativních energetických zdrojů v prvé řadě [4] už se taky nedozvíme - to bychom pak totiž těžko mohli na "zelenou" energetiku plivat a propagovat špinavé neobnovitelné fosilní zdroje.

Ono "Volte českou energii" z prvního obrázku úplně nahoře je také velmi komické. Tedy tragikomické - vzhledem k vazbám Tykače aspol. na vrcholnou českou politiku [1] [5a] [5b] se zdá použití slova "volte" v dnešním kontextu zvláště "úsměvné". Ostatně, ona rypadla na pozadí v úvodních obrázcích možná hezky symbolizují jejich pozitivní vztah k tunelování [1] ...

No, myslím, že už jsem svůj naštvaný vzkaz vysvětlil dost... Pro lepší pochopení širšího kontextu doporučuju taky nahlédnout např. do článků
Návrat do minulosti,
Kvalitní český smog nyní ZDARMA!
nebo obecně článků se štítkem energetika-ekologie.

Článek byl sepsán v říjnu 2013, opožděně publikován až nyní, v březnu 2014 - především kvůli referencím a odkazům.

EDIT 2014-09-24, 21:40
Co na to asi uhlobaroni? http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/konec-dotaci-solarni-elektrina-uz-stoji-stejne-jako-ta-z-uhli_318471.html#.VBwVNvl_uXh


Reference a odkazy:
[1]  Že jde o P. Tykače se oficiálně samozřejmě nedozvíte, neb jde o klasický řetězec firem s utajenou vlastnickou strukturou (přes kyperské firmy apod. - viděli jste dokumentární film o ropovodech v Barmě Total Denial? - tak nějak podobě...), nicméně, jeho známý parťák Dienstl je předsedou dozorčí rady a Fohler předsedou představenstva. Co je vůbec zač tenhle Tykač se docela přehledně dočtete (mimo dalších zdrojů níže) i tady na Wikipedii.
[2]  Uhelná elektrárna Chvaletice byla v roce 2011 z tuzemských elektráren 4. největším zdrojem emisí CO2, NOx i prachu, a největším zdrojem emisí rtuti. Zdroj: Greenpeace ČR. Možno ověřit svépomocí zde na portálu CENIA.
[3]  viz např. http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=660869
[4]  http://www.nazeleno.cz/energie/fotovoltaika/fotovoltaika-na-polich-je-mrtva.aspx +
http://www.nazeleno.cz/energie/krize-fotovoltaiky/konec-solarnich-elektraren-v-cesku-kde-se-stala-chyba.aspx +
http://www.nazeleno.cz/energie/fotovoltaika/fotovoltaika-za-to-nemuze-selhal-stat-komentar-nazeleno-cz.aspx

[4b] http://www.zelenykruh.cz/cz/edice-apel/ - např. dokument "Bariéry decentralizované energetiky" nebo "Decentralizovaná výroba elektrické energie a sítě"
[5a] slavná "chobotnice Martina Romana" (aneb "Česká parta") - Tykač a Mostecká uhelná je tam vpravo nahoře.
[5b] výstava Respekt institutu (o Tykačovi a Dienstlovi je tam samostatný obrázek a sloupek)
[6] Jedním z mnoha řešení je např. v2g - http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle-to-grid. Jako velmi efektivní se též jeví přečerpávací elektrárny - http://www.nazeleno.cz/energie/fotovoltaika/kolik-zelene-elektriny-zvladne-elektricka-sit-v-cr.aspx