Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 26. ledna 2020

Co doopravdy způsobuje globální oteplování světa a proč Evropský parlament vyhlašuje klimatickou pohotovost?

Klima-skeptici často argumentují přirozeným ohříváním planety a cykly, popř. sopkami, ozónem atp. Na Bloombergu vyšel kdysi hezký graf porovnávající nejčastější vlivy, pojďme si ho připomenout - co tedy způsobuje nedávné bezprecedentní celkové navýšení teploty naší planety? Je to Slunce? Sopky? Orbita naší planety? Je to odlesňování? Nebo ozón? Nebo aerosolové znečištění?

Ne, jsou to skleníkové plyny. To je samozřejmě známý fakt na kterém se shoduje celosvětová věděcká komunita už velmi dlouho, nicméně, na grafu vidíte krom trendu také vzájemné vztahy těchto vlivů a jejich význam:
zdroj: bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

A proč ten 5 let starý graf vytahuju teď?

No, protože situace je vážná, což se mimo sucha, požárů a rapidních změn biodiverzity projevuje např. také tím, že Evropský parlament vyhlásil před dvěma měsíci klimatickou pohotovost (anglicky).

Tolik sledované a diskutované oteplení o 1.5°C (viz Pařížská dohoda),  nezní jako moc, ale on je to skutečně velký a velmi vážný problém - viz (nejen) nejnovější závěry IPCC (anglicky).

A co s tím vším?

Dělejte něco, co má smysl - v českém kontextu je předně třeba se konečně zbavit masivního spalování hnědého uhlí, protože to způsobuje celou třetinu (!) všech ročních emisí ČR...

Pokud se chcete v rámci diskuse o klimatické změně kotvit ve faktech (což by bylo záhodno), doporučuju sledovat web faktaoklimatu.cz (česky).

Žádné komentáře :