Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

středa 16. prosince 2020

Uhelná komise ČR a naše špinavá budoucnost

Bohužel, Uhelná komise začátkem prosince dospěla k závěru, že konec uhlí v ČR bude až v roce 2038.

Co na tom, že i společnost ČEPS pro Uhelnou komisi v oficiálních podkladech spočítala, že uhlí můžeme opustit do roku 2033.

Co na tom, že řada dalších relevantních studií prokázala, že konec uhlí dříve je nejen možný, ale také zcela realistický (třeba tu, tady nebo onde).

Co na tom, že jsme ratifikovali Pařížskou dohodu, jejíž závazky tímto krokem explicitně i nadále neplníme.

Co na tom, že fakt už není času nazbyt, a nikdy o tom nebyl přesvědčivější globální konsenzus (IPCC Special Report: Global Warming of 1.5 ºC).

My prostě budeme dál špinit, těžit, kazit, ničit, a v konečném důsledku tedy zabíjet (Sixth mass extinction of wildlife accelerating, scientists warn) - skrze čtvrtou nejšpinavější energetiku v Evropě (ČR je v přepočtu na obyvatele 4. největším emitentem EU) a prvenství v eurouhlobaronství (ČR vyrábí nejvíce elektřiny z uhlí na osobu z celé EU).


obrázek by keita from keepcalms.com

Ano, mám zase naštvaný pesimistický tón, stejně jako když jsem skoro před sedmi lety napsal populární Milujte svého uhlobarona aneb Cestou do pravěku s Tykačem naučím se doublethink! Mrzí mě to - věřte, že bych raději spokojeně psal o úspěšném schválení dřívějšího termínu... Inu, nestalo se.

Před cca třemi týdny jsem zde vyzýval k tomu, abyste se přidali k apelu na Uhelnou komisi ke schválení dřívějšího termínu konce uhlí v elektro-energetice ČR (proces zvaný "dekarbonizace" či někdy "uhelný phase-out") - článek Uhelná komise ČR a naše budoucnost - napište jim, prosím (nejpozději do 3.12.2020 - díky vám všem, co jste se zapojili do tohoto marného snažení. A díky oběma na-protest-odcházejícím členům Uhelné komise (Zástupci ekologických organizací odejdou z Uhelné komise) za jejich energii a čas.

I přesto všechno jsou vlaštovky na obzoru ... Např. ta, že země s nejvyššími kumulativními emisemi CO2 na světě (USA) v rámci výměny prezidenta přislíbila návrat k Pařížské dohodě. My holt, i v přístupu ke klimatické krizi, zůstaneme i nadále pozadu. Škoda.

EDIT 00:19:
Pro ty z vás, co jste podobně rozmrzelí a frustrovaní jako já, zvažte svou účast v Klimatické žalobě na ČR - to je v současné době za mě celkem účinný způsob, jak s tématem na tuzemské půdě něco konstruktivně dělat.

1 komentář :

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

https://hnutiduha.ecomailapp.cz/public/show/252881/429/f1b45868640636543060898b0fccc213