Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pátek 4. prosince 2020

Zákaz klecových chovů slepic konečně schválen!

13. listopadu 2020 došlo k události, na kterou jsem jednak dlouho čekal, druhak jsem se dlouhodobě dost aktivně zasazoval o to, aby vůbec nastala v prvé řadě - pokud to ještě nevíte, s velkou radostí oznamuji, že prošel zákaz klecových chovů slepic jak Senátem, tak později i podepsán Prezidentem. Když si dovolím parafrázovat jednoho nejmenovaného astronauta: Je to malý krok pro ČR, ale velký krok jak pro lidstvo, tak živočišstvo. Díky!

zdroj: e-mail od ObraZu, archivovaná verze

Pokud by někoho zajímaly detaily celé této slepičí anabáze, dovoluji si citovat mail ObraZu (svolení udělila J.Menčíková, obázky jsem odstranil), zde je kompet historie:

Dobrý den, 
jsem Jana, místopředsedkyně OBRAZu. Stejně jako Vy mám ze zákazu klecových chovů slepic nepopsatelnou radost. V těchto dnech si často vzpomínám na Evelínku, která se bohužel vítězství pro slepice už nedožila. 
 
V následující dlouhé zprávě jsem se Vám pokusila shrnout celou kampaň za zákaz klecových chovů slepic do klíčových momentů. Nevím přesně, jestli jste s námi na palubě už od začátku, nebo Vás k naskočení motivoval až průběh kampaně. Snad Vám tenhle průřez udělá radost a hlavně připomene, že za každým takovým vítězstvím pro zvířata je obrovské množství práce a úsilí mnoha lidí. 

Jednu věc chci ale zmínit už na začátku. Nic z toho, o čem si níže přečtete, by se nestalo bez pravidelných dárců. Díky darům od lidí, kteří darují pravidelně každý měsíc, jsme s Markem po celou dobu věděli, že tuhle kampaň prostě dotáhneme do konce. Nevěděli jsme kdy přesně, ale věděli jsme, že díky podobně odhodlaným lidem se celý tenhle boj dotáhne do konce. 

Každému jednotlivému pravidelnému dárci i dárkyni z celého srdce děkuji. Právě díky Vašemu odhodlání se o slepicích z klecáků dozvěděla celá republika a právě díky Vám se celá tahle kampaň za zákaz mohla stát. Děkuji. 

(Pokud ještě nedarujte pravidelně, přidejte se prosím nyní. Je to jediný způsob jak zajistit, že u dalšího vítězství pro zvířata budete už od začátku.) 
 
 
Fáze 1 - ABY O TOM VĚDĚLI

2018, květen, 16. - Vejce a já kvíz - pokládáme si otázku, jestli lidé vůbec vnímají slepice stejně jako ostatní zvířata schopné cítit strach, bolest, radost a mateřské pouto (vnímají!)

2018, červen, 7. / 12. / 14. - Deník z klece (část 1, část 2, část 3) - o životě slepic v kleci se toho zatím mnoho neví, snažíme se jej přiblížit lidem a zjistit reakce (lidi příběh Agáty zajímá!)

2018, červen, 18. - reportáž v pořadu 168 hodin - celá republika se dozvídá, jak to v takovém klecovém chovu opravdu vypadá (z klecových chovů se stalo téma, o kterém se mluví!)

2018, červen, 18. - korporátní závazky - Jak to snáší, nová petice za ukončení prodeje vajec z klecových chovů v obchodních řetězcích, restauracích, potravinářských a dalších firmách (lidé podepisují a první supermarkety zveřejňují své závazky!)

2018, září, 13. - záchrana Evelíny - slepice z klecáku, která našla nový šťastný domov u mě, místopředsedkyně Jany (kampaní stále provází a e-maily podepisuje zachráněná slepice Agáta)

2019, únor, 6. / 7. - Evelína symbolem kampaně - většina českých supermarketů a velké firmy už mají závazky, spuštění legislativní části kampaně je na spadnutí (spojkou mezi lidmi a kampaní se stává kreslená slepice Evelína)
 
 
Fáze 2 - ABY TO BRALI VÁŽNĚ

2019, únor, 18. - úsilí o legislativní zákaz - spuštění nové výzvy Zákaz klecí a hlavně Markovo nejslavnější video, ve kterém se prochází po opuštěné kožešinové farmě a vyzývá lidi, a vyzývá lidi, aby se nyní přidali do boje za slepice (a taky že ano, přidávají!)

2019, květen, 23. - Slepičí tour - 3 dny do spuštění nejšílenější akce od Měsíce v kleci 2017, kterou reagujeme na časté argumenty politiků, že "zákaz chce jenom pražská kavárna" - díky aktivistům po celé republice vznikají stovky článků v regionálních denících (a dokonce jsme získali i oficiální rekord!)

2019, červenec, 10. - Konec doby klecové - přidáváme se k evropské občanské iniciativě za zákaz klecí po celé EU a během prázdnin ji podepisuje více než 32 tisíc lidí po celé ČR (politici už nemohou říkat, že celoevropský zákaz je nereálný!)

2019, prosinec, 18. - pozměňovací návrh je ve Sněmovně - skupina "našich" poslanců podala návrh na zákaz klecových chovů slepic k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání (během 15ti měsíců od spuštění se klecové chovy staly tématem, které začali politici brát vážně!)
 
 
Fáze 3 - ABY PRO TO HLASOVALI

2020, leden, 22. - 40 minut z klece - nepřerušovaný záběr na život slepic v kleci, který boří argument o "starých záběrech" a výmluvy na téma "sestříhané videa ze zahraničí" (už není pochyb, že nejde jen o jednotlivá pochybění, celý systém je špatně)

2020, únor, 27. - setkání s AB - poslanecké výbory jsou proti zákazu, okamžitě spouštíme Výzvu Babišovi, píše mu obrovské množství lidí s žádostí o podporu zákazu (výsledkem je schůzka a slib, že zákaz podpoří!)

2020, červen, 3. - umírá Evelína - událost, která námi všemi otřásla a která odstartovala finální část kampaně (Evelíno, vzpomínáme!)

2020, červen, 4. - Výzva poslancům - během necelého měsíce odešlo poslancům přes 30 000 individuálně napsaných e-mailů s žádostí, aby hlasovali pro zákaz klecových chovů (každý e-mail má váhu, každý e-mail zvýšil šanci na úspěšné hlasování)

2020, červen, 12. - Měsíc v kleci - ve dne v noci, za deště i za větru, sedí v 12tihodinových intervalech někdo v kleci před Sněmovnou a připomíná politikům, že aktivisté se jen tak nevzdají (a plní to svůj účel - politici se zastavují, fotí, hádají a diskutují!)

2020, červen, 16. - Vaječný podvod - na základě odhalení Reportérů ČT se ke sbírce argumentů pro zákaz klecáků přidává i to, že někteří drůbežáři míchají vejce a zaměňují "trojková" za "dvojková" (pro mnoho politiků je tohle poslední kapka a slibují, že pro zákaz hlasovat budou!)
 
 
Fáze 3 - ABY PRO TO (už doopravdy) HLASOVALI

2020, červenec, 8. - Bláha zpochybňuje hlasování - poslanec ANO znevažuje úsilí desetitisíců lidí bojujících za zákaz, díky němu se hlasování odkládá na podzim (a právě tady se ukázala síla pravidelných dárců, díky kterým mohla kampaň běžet bez oddychu dál!)

2020, srpen, 21. - Finální tažení za slepice - o zákazu se má hlasovat 16. září, spouštíme proto celý "cirkus" znovu, tentokrát se přidávají i slavné osobnosti a influenceři (poslancům během 2 týdnů přichází dalších 15 tisíc e-mailů!)

2020, září, 16. - zákaz prochází Poslaneckou sněmovnou - ze 3 verzí zákona nakonec poslanci prohlasovali tu druhou nejlepší - zákaz od roku 2027 bez výjimek (je to vítězství pro slepice, ale o to větší nejistota v Senátu!)

2020, listopad, 13. - zákaz prochází Senátem - Výzva Senátorům a úsilí nás všech přesvědčilo senátory, aby hlasovali za zákaz dle verze ze Sněmovny (ty 4 hodiny strávené posloucháním obecné rozpravy před hlasováním dlouho nezapomenu!)

2020, listopad, 19. - zákaz podepisuje prezident - MÁME HOTOVO (doteď tomu nemůžu uvěřit, ufff, to byla jízda!)

 
 
Doufám, že se Vám tohle ohlédnutí za kampaní líbilo.
Doufám, že s Vámi můžu počítat u další kampaně už od začátku!




PS: Teď Vám nějakou dobu budu psát já. Tak se na to prosím připravte. Pořád platí to, co říkal Marek u zákazu kožešinových farem - s Vámi na palubě tímhle vítězstvím boj za práva zvířat nekončí, ale naopak teprve začíná. Jsem ráda, že Vás máme. Díky. No a pro jistotu to zopakuji ještě jednou - pokud ještě pravidelně nepřispíváte, tak se prosím zapojte nyní. Má to smysl a právě díky Vám můžu slíbit, že i ty budoucí kampaně dotáhneme společně do konce. 

PPS: Nedalo mi to a ještě jsem s kolegy vytvořila galerii "momentek" z kampaně. Podívat se na ni můžete zde
Jana Menčíková
Místopředsedkyně

1 komentář :

Marta řekl(a)...

No konečně něco pozitivního. Já myslím že je to tak 2roky co se to řešilo zákaz kožešinových farem