Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

středa 10. ledna 2018

Volba Prezidenta České republiky 2018 - koho volit?

Zbývá jen pár dnů do voleb našeho dalšího Prezidenta. Prosím:
  1. Jděte volit.
  2. Volte toho, koho chcete, ne toho, kdo "má šanci" či jiné podobné, ideálně fungující demokracii pokřivující, strategie.
  3. Pokud nevíte, koho volit, zorientujte se:
    1. www.prezident21.cz [1]
    2. www.volebnikalkulacka.cz [2]
    3. Prezidentská debata DVTV [3]
    4. štítek s rozhovory Volba Prezidenta 2018 na DVTV [4]
    5. ...další rozumné zdroje dle vašeho uvážení
  4. Pokud chcete volit Zemana, Topolánka, Hanniga či Hynka, čtěte dále.
Pokud si myslíte, že role Prezidenta nemá valný význam, a že není třeba jít k volbám, tak to je velká škoda, a zřejmě jste toho málo četli a viděli - zkuste načerpat třeba ze zde uvedených zdrojů, popř. jiných, je jich dost. Připomínám, že jako občani státu máme nejen práva, ale také povinnosti. Ve státě se zastupitelskou demokracií je účastnit se voleb, tj. zvolit svého zástupce, jednou ze základních povinností občana, naneštěstí často opomíjenou.

Volba začíná v pátek 12.1.2018, končí v sobotu 14:00h.

zdroj: www.prezident21.cz

Koho (ne)volit?

Pokud chcete volit Miloše Zemana, nebo Mirka Topolánka, tak jen krátce revidujte, zda vám opravdu nevadí (možná by mělo?), že náš současný Prezident Zeman - krom toho, že je slibotechna (na 15 splněných slibů 13 nesplněných) - si dost cucá z prstu (tj. vymýšlí, popř. lže - možná chce dohnat Fica?), a je starý mlžič [5]. V demagogii sice vede zřejmě jednoznačně T. Okamura (na 105 pravdivých výroků 117 nepravdivých či zavádějících) [6], ten ale naštěstí nekandiduje na Prezidenta ČR...

Doufám, že si také vzpomínáte na závažné kauzy za vlády Miloše Zemana a premiérování Mirka Topolánka (a jeho korupčního "kolibříka" (?) M. Dalíka) - mj. např. kauza Pandury či kauza Grippeny [7]. Chápu, že Zeman a Topolánek mají silné názory, a nebojí se používat slova jako "kunda" a "hovno" v přímém přenosu, ale to podle mě není to, co by nás mělo oslovovat primárně. Na nebezpečné egomanské šaškování bohatě stačí neštěstí v podobě "amerického Putina" D. Trumpa, popř. Putina samotného.

Volit se nedá ani Hannig, to je takový "hodný starý pán" s podivnými názory, co na podobné věci jako prezidentování nemá, neb je nekompetentní - stačí vidět pár debat a rozhovorů [3] [8].

A Hynek, ... zbrojařský lobbista, zakladatel neúspěšného projektu Realisté.cz, a velmi podivně hovořící o migrační krizi... slabota (opět, viz rozhovory [3] [9], navíc máme hodně neshod v obou volebních kalkulačkách).

Není divu, že všichni čtyři skončili na posledních příčkách v hlasovací hře (a ze statistického pohledu velmi dobře hodnocené anketě) Prezident21 [10]. Zeman suverénně zaujímá poslední místo, kéž by tomu odpovídal i budoucí sobotní výsledek.

Koho tedy volit?

Celkem kohokoliv ze zbytku. Osobně preferuji Hilšera, Fischera, možná eventuálně Horáčka. Proti Drahošovi asi taky nic nemám, jen moc nemám proč ho volit (?) Pokud máte něco objektivního proti těmto kandidátům, šup to do komentáře, rád se před volbou přivzdělám, a eventuálně změním své rozhodnutí.

Je velmi mrzuté, že stále ještě hlasujeme tak zastaralým a nevyhovujícím systémem, jako je pouze jeden plusový hlas, když jsou tady systémy výrazně lepší (podporující demokracii), např. volební systém Demokracie21 - viz Prezident21. Bude moc dobře, když se o moderní hlasovací systém začneme masověji zajímat a podporovat ho. Píší o něm i standardní zaběhnutá média [10] vč. Blesku [11], takže nemusíte mít strach, že by šlo o nějakou aktivistickou avantgardu.

Letos pro vás nemám ani žádné osobní video, jako jsme pro vás udělali v roce 2013, to byl celkem úlet (přes 60 tisíc zhlédnutí během pár zbývajících dnů) [12] :) Video a apel v něm je celkem obstojně použitelný i letos - jen stačí zaměnit jména:


+jedna petice (skoro) nakonec

(Ať se nám v budoucnu volí lépe - prostřednictvím zavedení korespondenční volby. Ty voličské průkazy... to prostě není ono.)

https://e-petice.cz/petitions/petice-za-zavedeni-korespondencni-volby-v-cr.html [13]
(skrze Institut pro Demokracii 21)

PS: no, a ten Babiš...

(prostě si to nemůžu odpustit, protože - přecijen - je to možná větší důležitosti, nežli prezidentování)

Tento Andrej Babiš... boha jeho... pokud ho podporujete, už otevřte oči a uši konečně, mimo mraky jiných věcí [14], je tu konečně výsledek od OLAFu [15]. Přečtěte si něco o Berlusconim v Itálii [16] - to fakt chcete, abychom dopadli jako Itálie onehdá? Prosím, volte příště zodpovědněji. Pokud jste se prostě spletli, či to bylo z nevědomosti, fajn, každý má na omyl právo. Pokud z nějakého důvodu potřebujete volit Hnutí ANO, můžete s úspěchem využít kroužkování, a Babiše v kandidátce přeskočit. Pokud vám, nicméně, nevadí zloději, podvodníci a mafiánské praktiky u člověka, který je ve vedoucí pozici řízení státu, je to velmi smutné - zkuste třeba vyhledat psychoterapeuta, kouče či jiný druh pomoci, neboť se domnívám, že toto by modernímu člověku vadit mělo. Pokud snad nevěříte, že ty věci jsou pravda, a že to na něho "oni" (tj. všichni dokumentaristi, filmaři, redaktoři, Policie ČR a Evropská unie) nastrčili... asi pro samé zoufalství nevím, co vám doporučit, každopádně...

Běžte volit!
#McZ

Zdroje a další informace:

[1] www.prezident21.cz
[2] www.volebnikalkulacka.cz
[3] https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-vyzyvatele-milose-zemana-mesic-pred-volbou-sledujte-pre/r%7E8023c938e02211e7988aac1f6b220ee8/
[4] Volba Prezidenta 2018 na DVTV
[5] https://www.respekt.cz/korupce/vylety-milose-zemana
[6] https://demagog.cz/vypis-recniku
[7] https://cs.wikipedia.org/wiki/Kauza_Panduryhttps://zpravy.aktualne.cz/fakta-vse-o-korupcni-kauze-gripeny/r~i:article:368149/
[8] https://video.aktualne.cz/dvtv/antisemita-adam-b-bartos-z-tehle-etapy-uz-je-venku-praci-na/r~929e6b22f0a811e786cf0cc47ab5f122/
[9] https://video.aktualne.cz/dvtv/hynek-jde-mi-o-narodni-zajmy-kdyz-zeme-neni-bezpecna-ostatni/r~ed24ebcef47311e7be860cc47ab5f122/
[10] https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prezident-21/r~bd348848e3d411e7adc2ac1f6b220ee8/
[11] https://www.blesk.cz/clanek/radce/498053/prezident-21-v-regionech-zname-vysledky-hlasovani-dle-jednotlivych-kraju-i-obci.html (ano, dávám sem Blesk.cz, omlouvám se - ale chci ukázat i lidem, co čtou toto periodikum, že nejde jen o intelektuální univerzitní zábavu)
[12] https://www.youtube.com/watch?v=iGVx9kJhVng
[13] https://e-petice.cz/petitions/petice-za-zavedeni-korespondencni-volby-v-cr.html
[14] https://www.csfd.cz/film/327536-cesky-zurnal/134498-matrix-ab/prehled/,
https://www.csfd.cz/film/520939-selsky-rozum/prehled/,
https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrej_Babi%C5%A1#Kritika_a_kauzy_Andreje_Babiše

[15] https://video.aktualne.cz/dvtv/zprava-olaf-mohlo-dojit-k-podvodu-capi-hnizdo-bylo-ucelove-v/r~52c6ba2cf48111e794dbac1f6b220ee8/
[16] https://en.wikipedia.org/wiki/Silvio_Berlusconi#Legal_problems

5 komentářů :

Otakar řekl(a)...

Marťo,děkuju moc za ten článek. Připojil bych slova Brněnského básníka a významné osobnosti kultury, J.E.Fryče, který kdysi glosoval neúčast na volbách takto: "To je tak samozřejmé, tak jisté, tak samo sebou se rozumí, že 60-65% oprávněných voličů mojí země zůstane sedět na zadcích v putykách, u televizních soutěží o žrádle, na chatičkách, v saunách, u grilovacích stolečků? Co ti lidé chtějí? V co doufají? Čemu věří?"
JEF mi tak mluví z duše....

nelezh řekl(a)...

ahoj Martine, doufám, že 38% lidí po 1.kole voleb nebude vyhledávat terapeuta nebo kouče.Každý pro svoji volbu měl určitě své důvody. volby nejsou o tom, že mi dávají právo dělit lidi na normální a nenormální na chytré a hloupé, na vzdělané a nevzdělané až dokonce debilní... volby jsou pro mne právem vyjádřit svojí svobodnou volbu a nemuset jí tvrdě před někým obhajovat.Udělala jsem z nich tabu téma dokonce v mé rodině. Nelíbí se mi aby lidé byli kvůli názorům nemilosrdně škatulkováni a odsuzováni.Naučme se prostě to jen přijmout, bez někdy dost hloupých komentářů.Člověk má přece své hodnoty jinde.Chvalte mne za dobrý oběd, čisté prádlo, dobře udělanou práci, ... vytkněte mi nevhodné chování, hrubost, mějte mne rádi pro mne samotnou a nesuďte mne za můj názor.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Ahoj, díky oběma za komentář.

Ad Otakar>

Ano, taky velmi trpím nízkou účastí u voleb, nejen těchto. Cokoliv pod 80% mi přijde jako tristní výsledek, vzhledem k tomu, že si volební urnu můžu v případě nouze objednat až k posteli. Co ti lidi chtějí? To je dobrá otázka... co tak můžou chtít?
Podle mě aby "to" (něco/všechno) někdo vyřešil za ně, aby jim dal pocit jistoty, klidně falešný. Z údajného názoru pana dokotora Hnízdila si půjčím toto:
"""
...
Lidi, které znepokojuje ekonomická krize, korupce, příliv imigrantů, změna klimatu … Nerozumějí tomu, neznají řešení a hledají někoho silného, ke komu by se mohli přimknout, kdo by je ochránil. To je ideální příležitost pro sebejisté, bezcitné, dravé a sebestředné psychopaty. Vítězství Miloše Zemana v přímé volbě, ale i úspěch Andreje Babiše ve volbách sněmovních, vidím především v tom, že ostatní politici jejich voličům nedokázali srozumitelně interpretovat problémy současného světa. Nechali je napospas manipulaci psychopatů. Mám s tím osobní zkušenost. Podobně jako Tomáš Klus jsem pátral, kdo v mém okolí volí Zemana nebo Babiše. Po parlamentních volbách jsem, zjistil, že sousedka ve vsi, kde máme chalupu, volila ANO. Je slušná, pracovitá, citlivá a hluboce věřící. Každou neděli v kostele. Když jsem se jí zeptal „Proč Babiš?“ odpověděla: „Byl u nás na besedě a mluvil moc hezky, slíbil, že bude makat, zajistí vyšší důchody, zdravotní péči, pak ještě rozdal koblihy.“ A je to. Ona celý život věří v Boha, nikdy ho neviděla, nic jí neslíbil, nic jí nedal. Teď se jí zjevil Babiš. Uklidnil, slíbil, obdaroval. Tak se mu odevzdala.
...
""" [https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Doktor-Hnizdil-Zeman-je-psychopat-a-rozpadly-alkoholik-Jeho-vystraseni-volici-nerozumi-problemum-a-hledaji-nekoho-kdo-by-je-ochranil-519401]

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Ad nelezh>

Předně, mrzí mě, že se cítíš souzena, a že jsi v blízkém kruhu nucena mít tabuizovaná témata. Myslím, že to je problém řady lidí, a že je obtížné se mu vyhnout.

Dále vnímám nedorozumění. ANO ve volbách získalo 29,64% hlasů, nikoliv 38%, jak píšeš. Z nich možná ne úplně všichni volili Babiše jak takového, a z těch, co ano, tak možná svůj názor již spousta opravila a změnila (třeba na základě zprávy OLAFu) - takže vyhledání pomoci nedoporučuji zase tak velké části populace, jak by se mohlo zdát.

Když lidem doporučuji vyhledat pomoc, nepíšu tím, že jsou nenormální či nevzdělaní. Píšu o vyhledání pomoci proto, že si myslím, že je něco v nepořádku s jejich morálním kompasem - zvlášť pokud na základě nových informací nejsou shopni/ochotni měnit své postoje a názory. Častěji ale prostě jen informace nemají, mají jich málo, či trpí nějakým druhem konfirmačního zkreslení (já často taky - aspoň ale o jevu vím, a můžu si na něho dát pozor). Jejich morální kompas mě zajímá proto, že jsem občanem stejného státu, a jejich ne/rozhodnutí potenciálně významně ohrožují kvalitu mého života. Pokud je pro někoho normální krást, lhát a nemít soudnost, je to prostě v nepořádku. Stejně v nepořádku je volit do - zvlášť tak vysokých - politických funkcí někoho, kdo tyto "kvality" vykazuje.

Čili, neřešil bych škatulky a odsuzování, neb tam nejsem. Ve skutečnosti mě v poslední dny čím dál více zajímají důvody, proč lidi volí Babiše a/nebo Zemana. Fakt bych to rád pochopil. Už jsem slyšel několik názorů a hypotéz. Asi se s nima budu muset začít bavit napřímo, ideálně osobně u kafe. Voliči Zemana a Babiše, prosím, pojďme si to zkusit vysvětlit osobně, třeba mi pomůžete to pochopit, a já zase třeba pomůžu vám pochopit tu druhou stranu. Nechci se ale hádat a přesvědčovat se, chci porozumět, poznat motivy... Pak bude asi jednodušší, jak píšeš, "to přijmout".

Vyhrazuji si ale právo nepřijmout chování, které je špatné, zlé, škodící a devastující, a vymezit se proti němu - protože to vymezení je důležité. Někdy nelze "prostě jen přijmout", protože přijmout to je jakási pasivní cesta schvalující zlo.

Četl jsem po sobě ten konečný odstavec ještě několikrát teď. Já tam prostě "odsouzení člověka za názor" neslyším. Snažím se preferovat odsuzování názorů, spíš než lidí. Lidi jsou jen nositeli, takoví pošťáci... Ty se učím neposuzovat a nekritizovat, ale to je někdy ještě pořád obtížné...

Bude následovat další článek...

Otakar řekl(a)...

Překládám rozhovor s člověkem, který se zajímá, proč lidem nevadí podvod.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/zajimalo-by-me-proc-volicum-ano-nevadi-podvod-rika-muz-ktery/r~20064af6fc6c11e7aabeac1f6b220ee8/