Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 24. ledna 2008

Pirátím, pirátíš, pirátíme.. nebo už raději ne?

Případ kolem pirátské kopie Simpsonů sleduju už delší dobu, protože "je to fakt velký". Pro ty co neví o co jde, tak stručně: mladík pořídil kamerou v kině záznam filmu, film převedl do elektronické podoby (udělal kinorip) a opakovaně nasdílel dalším uživatelům na Internetu. Mladík se ocitl v trestním řízení, a byla mu udělena pokuta ve výši 5,5 miliónů korun, která byla později po dohodě zmenšena na finální sumu 150 tisíc korun.

zdroj: academicsecrets.com
Na případu mě zaujalo hned několik věcí:
  • Samotný fakt, že se takové případy rojí jako houby po dešti. Policie a ČPU (Česká Protipirátská Unie) začala tvrdě jednat. Už nejde jen o pár bezejmenných lidí, dokonce i známý z blízkého okolí byl kvůli pirátění předvolán.
  • Humbuk kolem veřejné sbírky, která měla mladíkovi pomoci zaplatit pokutu. Ano, objevili se lidé (a nebylo jich málo), co sympatizují s mladíkem a pokládají ho za jakéhos' mučedníka, kteří mu chtěli (chtějí) poslat peníze. Mladík sbírku odmítl, neboť by to bylo protiprávní. Co mě vyloženě vytočilo, byla diskuse k článku na Lupě o problému pojednávajícím, kde padají na adresu ČPU slova jako inkvizice a mafie, a kde se najdou lidi, co všemožně mladíka (a obecně piráctví) obhajují. Opravdu nechápu tuhle zvrácenou morálku, kdy lidem připadá kradení a/nebo porušování autorských práv normální. Zdá se, že jsme národ zlodějů a vehementně si to veřejně obhajujeme. Smutné.
  • Pozitivní postoj ČPU a soudce k vymáhané částce, především pak jejímu razantnímu snížení za účelem motivace a nápravy. Zcela s tímto přístupem souhlasím, i když částka mohla být nejspíš ještě trošku nižší. Dávat nesmyslně vysoké pokuty by byla přinejmenším hloupost.

Zdá se, že relativní beztrestnost v českých piráty protkaných vodách pomalu končí, je třeba se mít na pozoru. A nebo přestat pirátit - pro začátek můžete začít tím, čím jsem začal kdysi já - zbavte se veškerého nelegálního software, který v počítači máte. Všechny komerční produkty mají lepší či horší volnou alternativu (minimálně pro domácí použití). Co se týče her, starší produkty (to neznamená obstarožní) vycházejí k časopisům za 150 Kč. Trochu problém pak zůstává s muzikou, seriály a filmy..

3 komentáře :

Achjus řekl(a)...

Tak me napada, ze by ses mohl zbavit sveho darku k Vanocum. Jejda. To ne:).

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Kdepak, zase tak to hrotit nebudu. Když od někoho dostanu přepálené CD či DVD, tak mi to nevadí. Je to něco kapku jiného než jít s kamerou do kina a nasdílet natočený materiál na Rapidshare apod..

Přece všechny ty svoje disky s hudbou a filmy nebudu najednou (zpětně) vyhazovat. V oblasti hudby a filmů nejsem tak přísný jako u software, kde existují alternativy a pirátění je mi tam tudíž proti srsti.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

No vida, je to sotva týden co jsem poukazoval na to, že je třeba si dávat pozor, a máme tu další případ obvinění za porušování autorských práv. Trest odnětí svobody až na 2 roky je dost krutý..