Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 1. listopadu 2007

Střípky ze světa (O Rusku, Antarktidě a Zemi) k zamyšlení

Jen v krátkosti, drobné střípky ze světové mozaiky k zamyšlění..

Co že je to ta demokracie?
zdroj: publicdomainpictures.net
"Stovkám ruských studentů a zaměstnancům státní železnice bylo nařízeno, aby se účastnili demonstrací požadujících, aby Vladimír Putin protizákonně napotřetí kandidoval na funkci ruského prezidenta...
Regionální vládní činitelé požadovali, aby školy v regionu Tver a železnice v Novosibirsku dodaly studenty a zaměstnance, kteří by demonstrovali v minulých týdnech ve prospěch ruského prezidenta..."

..celý článek (anglicky, překlad převzat z BL)


Utrhni si svůj kus koláče!
"..Británie uvažuje, že požádá, aby jí byla připsána jako majetek obrovská rozloha mořského dna v Antarktidě. To ohrožuje mezinárodní kompromis, uzavřený ohledně Antarktidy, který přetrval téměř padesát let. V roce 1959 vyjednal smlouvu o Antarktidě americký prezident Eisenhower...

'Jak se díváme do budoucnosti, vy a já, naše vláda, se musíme vyhnout nutkání žít pouze pro dnešek,' řekl tehdy Eisenhower. 'Není možné plenit jen pro naši dnešní pohodlnost cenné přírodní zdroje pro zítřek. Nesmíme zlikvidovat hmotné zdroje našich dětí, protože bychom tím zničili i jejich politické a duchovní dědictví.'

To, co může vyvolat konflikt o Antarktidu, není samo území, ale to, co leží pod ním. Předpokládá se, že jsou v Antarktidě rozsáhlá ložiska přírodních zdrojů a energie...
zdroj: planetearth.nerc.ac.uk

...Prozkoumávat tato ložiska se v současnosti v každém případě vyplatí. Cena ropy nyní dosáhla více než 90 dolarů za barel, avšak na rekordní výši jsou i ceny mědi, železné rudy a uhlí. Čína, Indie a další vznikající trhy se ozývají a zintenzivňují poptávku po přírodních zdrojích...

Původním účelem dohody bylo vyhnout se konfliktu o Antarktidě. V roce 1959 si totiž nároky na různé části Antarktidy činilo nárok sedm zemí. Navzájem své nároky neuznávaly, a co je horší, tři z nich, Británie, Argentina a Chile, si činily nároky na totéž území. Proto bylo rozhodnuto udržet Antarktidu jako zónu míru a vědy..

..celý článek


A přece se točí! ... Ale pro koho?
zdroj: publicdomainpictures.net
"Hodnocení OSN o stavu životního prostředí dnešního světa je dosud nejpochmurnějším oficiálním obrazem. Varování je drsné: Budoucnost lidstva je ohrožena, pokud lidé nepodniknou naléhavé akce. Za posledních dvacet let se zhoršily téměř všechny indexy zdraví planety. Zároveň vzrostlo bohatství nejbohatších zemí světa o třetinu..

..'There have been enough wake-up calls. I sincerely hope this is the final one. The systematic destruction of the Earth's natural and nature-based resources has reached a point where the economic viability of economies is being challenged – and the bill we hand on to our children may prove impossible to pay..'"


Článek dále poukazuje např. na to, že:
  • V Západní Asii klesla od r. 1987 dostupnost pitné vody o á 53%

  • V roce 1987 cca 15% světových rybolovišť bylo klasifikováno jako zhroucených a 20% bylo přetíženo nadměrným rybolovem. Nyní je to 30% zhroucených a na dalších 40% je nadměrně přetěžováno.

  • ..celý článek (anglicky)


Závěrem
Slova pana prezidenta Eisenhowera jsou velmi krásná, škoda že jediný efekt který mají je vyvolání zasněného úsměvu. I v tomto zasněném úsměvu se ale můžeme zamyslet a zadívat se na tu naši mozaiku reprezentující svět, co máme v hlavě, zdali by se nedaly některé kousky trošku popřeskládat. Možná by pak výsledný obraz dával trochu větší smysl..

7 komentářů :

Anonymní řekl(a)...

Mozna me narknete, ze jsem uz prilis "migla" ekonomkou (a budete mit nejspis pravdu), kdyz reknu, ze kde je poptavka, tam je nabidka. To je zakladni zakonitost trhu, ktera se pomerne lehce da napasovat na vsechno. Mj. to znamena, ze jestli vsichni z nas budou volat po vyrobcich a produktech, ktere co nejmene zatezuji prirodni prostredi, tak se takovych produktu dockame, povzbudime svoji poptavkou firmy, aby takove produkty vyrabely. Maly priklad muze byt Nemecko, ktere na obaly svych vyrobku zacalo uvadet, kolik l benzinu /nafty/ bylo spotrebovano na vyrobu daneho produktu. Kazdy clovek se pak muze rozhodnout, jaky produkt bude podporovat, zda ten "ekologictejsi" ci ten "skodlivy". Myslim si, ze i CR by po takovych "malickostech" mela sahnout. Co vy na to?

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

", kdyz reknu, ze kde je poptavka, tam je nabidka. To je zakladni zakonitost trhu, ktera se pomerne lehce da napasovat na vsechno.."

Ke které části příspěvku se to vztahuje? Nějak nerozumím, na co zde reaguješ :(


Jinak, ta myšlenka je fajn.

Je to to stejné jako s "(ne)ekologickými" potravinami - taky si můžeš koupit dražší vejce a hovězí, kde tyto firmy ručí za šetrnější zacházení se zvířaty..

Je to stejné jako si můžeš koupit hudbu či film místo stáhnutí si z Internetu piráta..

Ano, máš možnost volby..

Anonymní řekl(a)...

Pises, ze: "Hodnocení OSN o stavu životního prostředí dnešního světa je dosud nejpochmurnějším oficiálním obrazem. Varování je drsné: Budoucnost lidstva je ohrožena, pokud ... atd. Prislo mi zajimave zamyslet se nad tim, ze ten, kdo je hybnym mechanizmem napravy je jedinec. Clovek. Spotrebitel. Muzeme volat po na xlepseni stavajici situace, apelovat na vlady statu, aby sahly po napravnych opatrenich, lide mohou psat svoje petice, ale clovek jako spotrebitel muze mit take velikou moc, mozna tu nejvetsi. Muze misto autem jezdit do prace na kole nebo chodit pesky, muze si nakupovat vyrobky, ktere prosly co nejkratsim distribucnim retezcem /minimalizace spotreby pohonnych hmot na jednotku produkce/, nekupovat prave kozichy, atd., atd., atd. Myslim si, ze vyraznym stimulem pro zmenu chovani firem i vlad jsou penize, tudiz spotrebitele. Uz je to o trochu srozumitelnejsi?

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

"..ale clovek jako spotrebitel muze mit take velikou moc, mozna tu nejvetsi."

Hehe, skoro souhlasím. S lehkou úpravou souhlasím úplně - nikoliv "možná", ale "určitě" :)

Problém je jako obvykle v tom, že lidi co volají po nápravě (upřímně - takže nemyslím politiky a oportunisty) se v drtivé většině případů už správně chovají (třídí odpad, vypínají televizi, zhasínají světla, "jezdí do práce na kole"..), protože mají znalosti a souvislosti. Ostatní je třeba stimulovat. A ty zlobivější bohužel (?/!) i lehce nutit..

Anonymní řekl(a)...

Zkuste si jen tak pro zajímavost tento test, pak sem dejte výsledky ;-)

Earth Footprint

Kdyz jsem v Brne, což jsem většinu casu, tak 1.3 - 1,4. Kdyz jsem v Hodoníně, tak to je samozřejmě horší, 2,2.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

To by mě zajímalo, jax došel k 1.3, já to dělal taky pro Brno :/

I když třeba lítání a jízda autem je v mém případě dost z cesty, lebo jsem musel dát vždycky víc, než je pravda, a 0 je zase málo..

CATEGORY GLOBAL HECTARES
FOOD 0.9
MOBILITY 0.1
SHELTER 0.5
GOODS/SERVICES 0.7

TOTAL FOOTPRINT 2.2


IN COMPARISON, THE AVERAGE ECOLOGICAL FOOTPRINT IN YOUR COUNTRY IS 4.8 GLOBAL HECTARES PER PERSON.

WORLDWIDE, THERE EXIST 1.8 BIOLOGICALLY PRODUCTIVE GLOBAL HECTARES PER PERSON.
IF EVERYONE LIVED LIKE YOU, WE WOULD NEED 1.2 PLANETS.



PS: Je právě 14:09, vrátil jsem se ze školy.. Hádejte co dělá Pierre? :)

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Mám tu další EKO zprávu! Na Technetu se v článku Bude Google černý? Možná ne, ale ušetřilo by to mnoho energie řeší zajímaví věc: "Obyčejný Google je skoro celý bílý. Nápadu počernit jej, a ušetřit tak miliony watthodin ročně, se chytili nejen nadšenci, ale i sama společnost Google. Jde podle ní hlavně o propagaci šetrnějšího zacházení s energií..."

Zajímavý nápad, však? :) Škoda, že moc nefunguje, lebo CRT monitory jsou stále na ústupu..