Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

čtvrtek 18. října 2007

Výlety - Granada, Almería; koncertík.. (z Malagy #20)

Po skoro týdnu tu máme další příspěvek - a to sice o víkendových výletech uplynulého týdne. Pokusím se moc se nerozkecávat, napíšu jen to nejdůležitější. Vypadá to, že je toho moc, ale to je tím množstvím fotek. Písmenek se nelekejte, na množství nehleďte! Do bojeee!!!

V pátek jsem při náhodném hovoru s Meike (ta kamarádka Němka) zjistil, že v sobotu se jede na výlet, tak jsem se hned i s Pierrem přidal.

Sobota
Všechny fotky: slideshow.
Sraz byl v 9.30 u mostu. Němci a já jsme tam byli včas [a tiempo], Portugalci přišli klasicky o půl hodiny později :) Vzali jsme autobus a vyrazili k letišti, kde se půjčují auta. Btw, v Malaze je strašně odporné letiště. Buduje se tu metro a oblast kolem letiště tím dost trpí - je to velké hnusné špinavé staveniště. Od zastávky [parada] u letiště k půjčovnám aut to byla docela štreka, navíc nebyl žádný chodník, takže to bylo mezi provozem ne letiště i dobrodružné.

Půjčoven je tam celkem asi 10 a všechny jsou pohromadě. Z úvah o šílené konkurenci a nedostatku zákazníků mě vyvedl fakt, že nebylo k dispozici žádné auto. Nakonec to dopadlo tak, že jsme po hodině vyřizování nakonec dostali 2 auta v úplně poslední půjčovně, kde nám je paní za přepážkou "vytelefonovala" :)

sobotní cíl: Granada
Granada je malebné město s údajně nejnavštěvovanějším turistickým místem Španělska - arabskou zámko-pevností Alhambra, což byl náš první cíl. Po cestě k Alhambře jsme zastavili a pokochali se pěkným panoramatem. Nepěkné naopak bylo, že jsme zjistili, že máme rozbité zadní světlo... Samozřejmě že druhému autu, ve kterém jsem neseděl já, se nic nestalo. Jak to nakonec dopadlo se světlem zatím nevím, ještě jsem nemluvil s Lutzem. Snad se nic neplatilo..

Další dobrou zprávou bylo, že automat na lístky na parkovišti hlásil, že pro dnešek už žádné volné lístky nejsou - tedy ne parkovací, místa bylo dost - ale vstupné do Alhambry. Takže jsme to otočili, zaparkovali auto jinde, dole, ve městě a vydali se tam pěšky [a pie], podívat se aspoň na vnější část, která je přístupná. Zde jsme se mimo jiné dověděli, že lístky do vnitřní části je třeba si zabookovat minimálně týden předem, nejlépe tak měsíc. LOL, moc jsem nechápal proč, protože zas tak narváno tam teda rozhodně nebylo.

Pokud jste si všimli, že o arabských věcech/stavbách se zmiňuju často, tak vězte že to je proto, že jich je tu v celé Andaluzii požehnaně. Důvodem je cca 800 letá okupace Španělska Araby. Andaluzie těchto 'arabismů' má nejvíce, protože byla "osvobozena křesťany" jako poslední - Arabáši samo vedli invazi z Gibraltaru, odkud se také zase stahovali zpět.
[El día tuve una foto de reptile pequeño, que se llama "ještěrka" en checo. Por desgracia no sé cómo se dice en español, pero por otro lado sé cómo se llama en latin - lacerta agilis] :)

Svými uzounkými uličkami, pevností, potokem a tak vůbec mi Granada dost připomíná Český Krumlov..


Po z(s)hlédnutí pevnosti z opačné strany jsme se vydali na čaj do nedaleké chajovny, poseděli a vydali se domů - tedy jedno auto, s lidmi co se chtěli už vrátit. Do této skupiny jsem patřil i já, lebo jsem měl dohoduté foukání v jakéms klubu v Malaze.

Věděl jsem, že to mám do toho klubíku celkem daleko, takže jsem vyrazil s předstihem. Šel jsem a šel.. a šel.. až jsem narazil na mostě přes dálnici na toto:
Hehe, teď jsem koukal na Google Maps a zjistil jsem, že to bylo necelých 5km (plus to samé zase zpátky, takže jsem se celkem nachodil :) Jinak, koncertík supr, hlavně proto, že jsem si domluvil spolupráci se 2 kapelama, takže třeba teď v pátek si du zase zahrát do klubu s krásným názvem Casa Invisible.


Neděle
Všechny fotky: slideshow.
Nedělním cílem bylo město Almería , resp. pláž v jeho relativní blízkosti. Cesta byla dost dlouhá - něco přes tři hodiny - a taky kapku dobrodružná, lebo na posledním úseku jaksi nebyl asfalt. Pláž byla supr, jen škoda toho protivného větru. Na druhou stranu vítr dělal suprové vlny, takže jsem si skvěle zasurfoval. Sice jsem neměl prkno, ale ono to jde i jen tak, bez ničeho - jsem využil zkušenosti získané předloni v Bakiu (Biskajský záliv :)

Taky jsem si vyzkoušel <cosi> - název doplním, až si vzpomenu - což je točení s míčky na špagátech - viz videjo s "instruktorkou" Martou (ta Portugalka), a trošku techniky lezení po skalách - to je neuvěřitelně těžké, nechápu, jak se může někdo udržet..


Když už se začalo stmívat [anochecer] a byla kosa, tak sme vyrazili zpátky do města. Navštívili jsme další arabskou pevnost, která je údajně největší ve Španělsku. Bohužel, klasicky už bylo pozdě, takže jsme se nedostali do vnitřních prostor. Zato jsme měli asi půlhodinový pokec s vrátným, co nám povídal o historii arabské pevnosti [alcazaba], invazi a tak - to bylo super. Pak jsme vyrazili do centra najít nějaký tapaz bar, což se ukázalo jako býti velmi nesnadným (jesus, to je hrozná věta), takže sme zabili hodinu blouděním, až jsme nakonec našli "uliční" tapaz bar (rozuměj vše venku na ulici, žádná budova), který byl naprosto příšerný. Hrozná obsluha, drahé, tapaz nic moc.. Ještě že se stala ta příhoda se skleničkou, jinak bych na to radši zapomněl.

Stalo se to, že Meike explodovala sklenička. Ano, přesně tak jak říkám, explodovala. Buuum!!! Nikdy jsem nic podobného neviděl. Sedíme, máme dojedeno, čekáme na hroznou vrchní pro zaplacení a z ničeho nic vybuchne sklenička, rozletí se na milión kousků. Nikdo se ničeho nedotkl, nebylo v ní nic horkého.. Nechápali sme. Přišel jsem s teorií, že v Pentagonu se něko nudí u kompu obsluhujícího družicový laser a tak si trošku zašpásoval :)

Mno, a to by pro dnešek už stačilo. Na příště jsem si nachystal něco special, hodlám lehce otevřít téma radaru v ČR..

Tak pápá

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

2 komentáře :

Anonymní řekl(a)...

Teda muzi, pekne si tam uzivas, jen doufam, ze nezapominas na svou zakonitou manzelku?! ;)
pusu ze skotska...jen a jen Tva...k.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Pravda, sme se neviděli/nepsali si ani nepamatuju(!), což? Kdybych na tebe zapomněl, ženo, tak bych Ti těžko napsal email :) Každopádně, až se někdy oba budeme nacházet v ČR (já od února), tak bysme mohli zopakovat to kolínko, co říkáš? Pořádná Plzeň a kolenisko s křenem.. jajaj.. už to vidím.. :)