Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pátek 26. října 2007

Zahoďte už to icq!

Na Technetu se objevil zajímavý článek "Pokecáme ještě přes ICQ? Někteří uživatelé budou mít problém". Konečně se o tom píše i takto pěkně veřejně. Mě kamarádi z FITu zlanařili na jabber (open source IM protokol) už dávno - cca před 2 lety. ICQ používám de facto jen z donucení, kvůli lenosti všech českých uživatelů zarytě používajících tento špatný, uzavřený a celosvětově minimálně používaný protokol plný obludných reklam (při používání nativního klienta) a výpadků při používání jiného než nativního icq klienta (v mém případě oblíbené Mirandy).

icq ikonkaNevíte o čem mluvím? Tedy vězte, že "ICQ" je pro mnoho lidí (možná včetně Vás) chybně synonymem pro Instant Messaging (IM), což (cituji Wikipedii) je: "internetová služba, umožňující svým uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni, a dle potřeby jim posílat zprávy, chatovat, přeposílat soubory mezi uživateli a i jinak komunikovat."

Protokolů pro Instant Messaging samozřejmě existuje celá řada (Icq, Jabber, MSN, IRC, Skype..), z nichž ICQ patří mezi ty nejhorší. Většina cizinců (vlastně všichni) co znám používá MSN. Já osobně MSN používám také, souběžně mi tedy běží v IM klientovi ("IM klient" = program umožňující používání služby IM) 3 služby - MSN, Jabber i ICQ.

Jediné opravdové důvody proč lidi používají ICQ vidím v:
  • lenosti uživatelů změnit protokol, příp. v
  • nevědomosti (viz výše o zaměňování pojmů ICQ a IM)

Pro ty co mají obavu o funkce/možnosti: ostatní protokoly nabízejí přinejmenším ty stejné funkce/možnosti jako špatné ICQ.

Proto doporučuji používat všem známým protokol Jabber, popř. MSN. Osobně preferuju Jabber, protože má skvělý koncept i funkcionalitu, je open source a tak vůbec (mimochodem, společnost Google na jádře Jabberu postavila svůj GTalk). Na druhou stranu, pro "normální lidi" (rozuměj lidi co netráví u kompu každý den jako já) bych doporučil pravděpodobně přejít na MSN. Je sice taky uzavřený, ale používá ho obrovské množství lidí, je rychlý, spolehlivý, bezpečný, má dobrého klienta a je bez omezující licence - tedy má všechny vlastnosti co chybí protokolu ICQ..

May the force be with You!

1.12h:
Pro ty co mají obavy, že přejít na jiný protokol je obtížné..
Jabber viz například návod na serveru jabbim.cz, MSN například zde.
Zkušenější uživatelé pravděpodobně raději využijí Google či Wikipedii..

Žádné komentáře :