Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 7. října 2007

bouřka, harley, účet, vykopávky, hadry, salám, psi, frantík, cigarety.. (z Malagy#16)

Tak tady máme ten zbytek. Takové střípky z každodenního života tady.. Určitě přečíst! Rozhodně je to zajímavější než prvopříspěvkové fňukání, mí nejbližší budou mít jistě radost ze salámu..

[Mi ropaje nuevo]
První věc budou moje nové hadry (rozuměj oblečení). Ty kalhoty sem prvně viděl na portugalcovi. Mno, a když jsem se dozvěděl, že je mají na Plaza de la merced v arabských stáncích za 13E, tak jsem se tam pro ně hned vydal. Koupil jsem si modré a protože jsem si je pro jejich pohodlnost a styl zamiloval, koupil jsem si za týden ještě jedny červené a k tomu i stylové triko [camiseta]. Nuže, kdybych byl jednou tolik víc opálený, tak ani nepotřebuju pas na výlet do Maroka :)

[La tormenta y lluvios]
...
[±] zobrazit/skrýt video!

Jednoho dne o půlnoci začalo pršet. A pršelo víc. A začalo se třískat a bleskat.. no, nebudu to natahovat, byla z toho bouřka jako prase! Protože tady to není moc často a město na to není příliš inženýrsky vybaveno, tak se na ulicích za svitu blýskavic a doprovodu hromů vytvořily roztomilé potoky. Druhý den si jako obvykle vezmu místní noviny (zadarmo) a čtu.. [Perdidos y atrapados por la lluvia. Varias personas fueron...] - Ztraceni a lapeni kvůli dešti. Několik osob bylo zachráněno v Marbelle, Malaze a Antequera, oblastech nejvíce postižených bořkou. Bouřka zastihla 16 obvodů kraje, ale opět, Marbella a hlavní město (rozuměj Malaga) byly dvě oblasti nejvíce postižené deštěm z minulé noci. Nedošlo k obětem.. Zájemci nechť si přeloží zbytek, na to nějak nemám chuť ani čas.. Každopádně, jak říkám, solidní bouřka! Mimochodem, od té doby je tu pěkná kosa! Ráno v 9 je třeba jen 18 stupňů.. Člověk aby si v říjnu snad bral mikinu, když de ráno do školy :)

[salchichón de mierda]
Teď tu mám něco pro čundráky a JaruM. Koupil jsem salám [salchichón]. Salám v supermarketu za super cenu, jen 3E za štanglu. Tady totiž mají uplně bohouské salámy, až dojedu na Vánoce, určitě přivezu. Nicméně, to co jsem koupil bylo.. jak bych to řekl... smotek úhledně zabalených hoven [mierda] s krásným zeleným nápisem "3E". Ano, tak by se to dalo říct celkem slušně. Smrdělo to přesně tak a chutnalo.. pch, škoda mluvit. Zkusil jsem to osmažit, ale k valnému výsledku to stejně nevedlo. Bod pro španělský supermarket.

O mráčcích, harleyích, archeologii a psech

Jednoho krásného rána jsem vstanuv do školy z okna vyhlédl, jaké že to počasí dnes máme a ejhle, roztomilé mráčky nad paneláčky zřel jsem, kteréžto v okamžiku tom zachytit digitálně prostě musel jsem..

Po cestě do školy jsem narazil hned na tři zajímavosti. Zaprvé to bylo jakési zbořeniště, které se změnilo na archeologické teritorium, takže tam teď většinu dne pobíhají (spíš postávají) chlapíci s lopatama a kolečkama. Docela by mě zajímalo, co tam najdou/našli. Snad budou mít štěstí a nenajdou tam něco podobného tomu z čeho byl udělaný ten salám :)

Druhým námětem k zamyšlení a srovnání se svou rodnou vlastí mi byl venčený pes. Zaprvé mi přišlo divné, proč mu paní vyká (řvala na něj [venga!] - "pojďte!"), ale to hlavní bylo, že ho nechala udělat hovínko (vysrat se) uprostřed chodníku. Chtěl jsem si o ní pomyslet svoje, ale došlo mi, že tady na té ulici vlastně není kus trávy, kde by mohli pejsci vytvářet svá veledíla. V Brně povětšinou je aspoň kus hliny u stromu, nebo tak něco, ale tady.. prostě nic. Potřebuju nějakého pražáka, aby mi poreferoval jak je to v Praze. Osobně by se mi moc nezamlouvalo nahánět pohyblivou hmotu vyšší teploty igelitem mezi prsty po rozpáleném chodníku, ale to je asi tím, že jsem vesničan :)

A třetí smajlík tu bude opět kvůli motorkám, lebo asi 2 křižovatky za kakajícím psíkem jsem potkal babičku. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v onom typickém "pololehehsedu" neřídila solidního choppera :) Škoda, že jsem neměl po ruce foťák. Některý den si vyhradím na motofotky, tolik bab na motorkách ste určitě ještě neviděli. Typicky jede na skůtru maminka s dcerkou, manažer v obleku s kufříkem, babička s obrovskou helmou, vyvinutá (hlavně v oblasti sedací) patnáctka s kamarádkou.. to byste museli vidět.

Kouření? Jistě!
S JarouČ jsme se kdysi bavili o kouření, který národ jak moc kouří apod. V pátečních novinách byl zajímavý titulek. "Malagaňané utratí víc než milion eur denně za cigarety" Solidní obnos, však? Takový milionek eur denně..

Pierre, doux Pierre
A nakonec téma, kterému se věnuji, musím přiznat, velmi rád. Můj spolubydlící - frantík, sladký Pierre. Totiž, abyste pochopili, konečně jsem našel někoho, kdo trpí tím, čím já kdysi na gymplu - "VždyckyNěcoProvedností". Spolužáci jistě ví, o co jde :)

VždyckyNěcoProvednost je jistý druh vlastnosti, která způsobuje, že se kolem vás, obvykle (nikoli však nezbytně) vaší vinou, dějí věci. Uvedu malý výčet vlastností, které prozatím mého drahého spolubydlícího perfektně charakterizují:
  • rozlít, polít, vylít
  • narazit do čehokoliv na ulici
  • shodit někomu rybářský prut
  • resp. shodit cokoliv odkudkoliv
  • svítit si ve dne
  • dávat kýbl na umývání země na kuchyňskou linku
  • být pro někoho předmětem zájmu :)
  • nevyléčitelná VšudeNechatDrobkyvost
  • zapomenout (dobít baterky do foťáku, klíče, koupit si jídlo..)
  • Chronická spavost (minimálně 10h každý den, obvykle 11-12)
  • ...

Každopádně, aby to nevypadalo jinak než to je, já ho mám celkem rád! Je prostě takový roztomilý.. A hraje dobře na kytaru :)


PS: kdo zná nějakou další charakteristiku VždyckyNěcoProvednosti, šup s tím do komentáře!

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

6 komentářů :

Anonymní řekl(a)...

Takže konečně jsem se odhodlal něco komentovat... Ale kdybys mi to nepřipomenul, nechal bych to zase na "zítra" :) jako už několikrát...

V prvé řadě thx za tu španělštinu, měl bych se tím konečně začít zabývat :)

Nové hadry opravdu super... už ti chybí akorát šavla :-D Ta příhoda se salámem mě donutila válet se smíchy po zemi, ale v žádném případě mě to nepřekvapilo :-D Ale na druhou stranu můžeš být rád, že neměli v akci krevety... :-D Stejně tak mě nepřekvapila ani ta záležitost s bitkou (dík za publikování) čekal jsem, že dostaneš po hubě už dávno :)

A kouření u Španělů se taky nedivím, ale myslím že v Řecku se kouří ještě víc a dokonce mi připadá že si na tom zakládají... :) btw kolik stojí v Malaze krabička Marlborek?

Už jsem toho napsal snad dost, takže prozatím končím s komentováním.
Užij si noci a hlavně nikoho nebij! :)

P.S. Neříkej mi že's ten salám vyhodil, jak tě znám schováváš si ho na horší časy :)
...a ještě jsem chtěl vědět jak se čte salchichón... salšišón???

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

"Ale na druhou stranu můžeš být rád, že neměli v akci krevety..."
- Jachacháá.. (dobrá rýpačka, sviňáku)

..thx za tu španělštinu..
- máš zač, kdo se s tím má pořád mrcasit :)

..čekal jsem, že dostaneš po hubě už dávno
- Mno, Šrot to komentoval otázkou "a neměls náhodou zase klobouk, že?" Zdá se, že klobouk má mimo seznamovací úlohy i svá negativa (kvůli klobouku jsem měl problémy i v Hradišti např. :)

..kouření..
- Pierre říká, že Marlborky kupuje za cca [más o menos] 3E. Jo, a podle toho jak o tom vykládal i JaraČ, tak to vypadá, že si na tom fakt zakládají. Něco jako Češi na "my chlemtáme strašně moc piwa" :)
Btw, Tvá otázka mě inspirovala k vytvoření speciálního (a pravidelně aktualizovaného) příspěvku ala FAQ (kdo neví, co to je (to budou ti stejní co nepoužívají RSS), tak vězte že to je zkratka pro Frequently Asked Questions)..
jj, určitě to vyplodím, ušetřím si spoustu času. Pak mi bude stačit pro nečtenáře blogu jen Ctrl+V http://...

..jak tě znám schováváš si ho na horší časy..
- Tak to vypadá, že máš pro dnešek 2 body :))

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Yo he olvidado decirte como se pronuncia el salchichón, lo siento. Pues.. se pronuncia más como {salčičon}

Lo que es en negrilla [tučně] es acento.

PS: [klobása] se llama chorizo {čoriӨo}

/*Ө es como "THree" en inglés*/


PPS: chudák frantík, teď sme řešili půl hodiny jeho novou kytaru, co ju asi půjde teď reklamovat :(

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Jee, teď mi v souvislosti se super kaufem harmoniky došlo, že jsem zapomněl napsat o tom účtu.. No, dám to do nového příspěvku nějakého.

Anonymní řekl(a)...

Coze?! 13E za kalhoty? No to je pro me, chudou Holandanku, nepredstavitelne mnozstvi penez, odpovida to memu tydenimu vydaji za jidlo...:)

Jinak mi prijde zajimavy porovnavat ceny cigaret. V Holandsku tu mame Marlbora za 3.90E

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

13E za takovou exoťárnu mi přijde v poho. Google říká, že "13 Euros = 357.540329 Czech koruny", což je podle mě cena, za kterou bych podobnou věc v Brně nekoupil. Buď dráž, nebo stejně, tipuju..

A cigarety tam máte teda o dost dražší. Přijde mi teď vtipné, že si o tom píšem my dva, zarytí nekuřáci :)