Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

sobota 6. října 2007

"konečně" studium aneb konec flákání :(z Malagy#14)

Tak, protože jsem celkem dlouho nepsal a hodně se toho stalo (začala škola), tak je rozhodně o čem psát! Tento příspěvek vyhradím tomu nejdůležitějšímu a taky tomu, o čem jsem ještě snad ani nepsal - studiu a univerzitě. Bouřku, "bitku", harleye, účet, vykopávky, hadry a psy si nechám na příště. Někde uprostřed se jistě zmíním o odlišnostech od ČR, lebo jde o rozdíly poměrně dramatické. Je to celkem vtipné, jak tady mají ty přednášky..

Úterý
Takže, poprvé jsem šel do školy tento týden v úterý, přestože povinné předměty začaly už o týden dříve (kdy jsem ale ležel doma s angínou). Po dloouhých hodinách sestavování rozvrhu (což mimochodem ještě stále pokračuje - k tomu se dostanu později) jsem se celý nadšený, že mám konečně funkční rozvrh, dostavil na svou úplně první hodinu na Idioma moderno (inglés), což je velmi příjemný kurz angličtiny se super profesorkou, má pěkný britský přízvuk a je to sexy Španělka (akorát už není nejmladší :) Mluví se tam jen anglicky [se habla solamente inglés allá], když někdo něco moc neví, tak to řekne španělsky - no, není to super, mít 2 jazyky v jednom kurzu?
Jinak, tady to na té fotce z mobilu je jídlo z místní "menzy". Menza v uvozovkách, protože ona to není menza, ale taková malá bufeto-restaurace v areálu univerzity. Mají tam 3 druhy menu (obvykle smažených) jídel, přičemž hlavní chod stojí 2,5E.. to de. Problém je v tom, že jediná příloha jsou hranolky, takže popáté v řadě už mi lezly krkem. Naštěstí je možné vyměnit hranolky za zeleninový salát, ke kterému dostanete housku. Vvyfotil jsem to ze 2 důvodů: 1) aby byla nějaká fotka, kdybych o tom chtěl psát a 2) že to vypadá hrozně dobře, až na to, že kuře bylo skoro syrové (jako fakt), což bylo kompenzováno solidním přesolením.. No, aspoň že salát byl suprový :)

Každopádně, po roztomilé angličtině jsem šel na Introducción a la economía I, což je kurz pro prváky na fakultě ekonomické (ta angličtina je na jiné fakultě). Profesorka mluví učebnicově andaluzsky, což znamená extrémně rychle s polykáním koncovek a začala hned čmárat grafy a rovnice, co probírali minulý týden za mé nepřítomnosti. Jediné štěstí pro mě bylo, že šlo víceméně o křivku výrobních možností (nebo tak nějak) a o tom něco vím z VUT-FP (Vysoké Učení Technické - Fakulta Podnikatelská) Mimo to, ve třídě je asi sto padesát lidí, z nichž polovina se neustále baví, neboť drobná mlaďučká přednášející má asi takový respekt jako ukrajinský sběrač ovoce rómského původu na recepci hotelu Hilton. Pozorný čtenář si jistě vyvodí, že jsem moc nerozuměl. Pro větší autentičnost jsem nahrál ikonka zvuku zvukový záznam. Záznam je pořízen telefonem Siemens ME75 ze třetí lavice, dvojnásobně zesílen a zkomprimován v nadstandardní kvalitě 224kbps. No, jak říkám, stříhal jsem ušima jako pes, abych vůbec slyšel..

Jesus, dyť tady je to jako na gymplu!
Než přejdu ke středě, tak se musím zmínit o tom, jak to tady vlastně funguje uplně jinak než u nás. Tak především..., základní časová jednotka pro přednášky i cvika je 1 hodina, což je ve většině případů také hodina jediná. To znamená, že přednáška např. výše zmíněného Introducción a la economía I trvá právě jednu hodinu a tudíž musí být během týdne realizována 4x. V podstatě to tedy tady funguje jako na střední škole.. Hodina fyziky, pak hodina matiky.. a v úterý to samé, jen o hodinu později.
S jejich rozvrhama tady nechápu, jak tady můžou brigádničit. Tak leda hodně brzo ráno (o čemž tady ve Španělsku dost pochybuju), nebo pozdě odpoledne..

Další roztomilá věc jsou zkoušky. Máte jen 1 (slovy "jeden") pokus. Když se nějaká zkouška kryje s jinou.. smůla [mala suerte]! Můžete si tak leda zkoušku zopakovat v červnu, což je pro půlroční erasmáky dost k ničemu.

Za další, nepamatuju si, že bych někdy měl v ČR hodiny od 19.30 do 21.30, což tady nejspíš budu mít 2x nebo 3x týdně. No, ono je to asi tím, že tady se (jak už víte) vyráží do města kolem 23h, takže v podstatě končit o půl desáté je tady jako končit o půl sedmé [a las seis y media] u nás..

Středa a dál
Ve středu jsem měl v rozvrho jen jeden předmět - Marketing internacional. Profesorka mluví ještě víc potichu než mladá předchozí ekonomka, zato ale uplně stejně andaluzsky. Takže, taky moc nechytačka. Mno, protože jsem tam potkal pár známých, tak jsem se s nima dal do řeči, co ještě mají a tak, z čehož nakonec vyplynulo, že jsem s nima po marketingu šel na dvouhodinový blok Dirección comercial, kde přednáší postarší pán španělsky (a ne andaluzsky)! Super, konečně šlo něco rozumět. Chvilku jsem i přemýšlel, že bych si ho zapsal ten předmět, mno, uvidíme. Každopádně, ve čtvrtek hned po marketingu, který odpadl, je ten předmět taky, tekže jsem tam šel znova - jen tak, poslouchat španělštinu. Přednášel sice jiný borec (střídají se dva), ale šlo mu celkem rozumět. Přišlo mi velice vtipné, když v půlce všichni ti mí známí co mají tento předmět zapsaný odešli, bo je to nebavilo, a já, co tento předmět nestuduju, jsem tam zůstal :)

V 19.30 začínala Inglés para la economía y la empresa, což byla moje druhá vymyšlená angličtina pro "snadné kredity". Hodina byla super, přišel takový děda s pupíkem a mluvil tak 50-50 španělsky a anglicky. "Super!", řekl jsem si, lebo náplní hodin mělo být překládání a komentáře k ekonomickým textům z renomovaných amerických ekonomických magazínů. Úsměv v duši mi zmizel, když milý děda rozdal papír s odstavcem textu, že takto nějak vypadá zkouška. Na papíru byl kupodivu anglický text z oblasti ekonomie (viz přiložený obrázek), přičemž průvodní řeč dědy zněla, že úkolem je precizně přeložit [traducir] podobný text do španělštiny. Jachacháá. Vtipné.. Takže jsem zbytek čtvrtečního večera strávil hledáním přijatelných alternativ k 5 od teď chybějícím kreditům do stávajícího rozvrhu..

Jak se ukázalo, měl jsem při hledání štěstí, protože hned v pátek jsem mohl jít na první přednášku Ética en la ingeniería, která je zrovna v dobu, kdy mám v rozvrhu volno, a navíc není zakončená zkouškou, čtyři a půl kreditu za prezenci. Byla by to uplná bomba, kdyby 1) mi nechybělo ještě 2,5kr které musím ještě domyslet a 2) kdyby se na oné přednášce v čisté andaluzštině neřešila morálka, etika a metafyzika, což je dost hukot i v mateřském jazyce. Naneštěstí je to jako jediný předmět tady jen 1x týdně jako tříhodinový blok, takže je to fakt psycho. Hehe, no.. Takové poslechové cvičení to holt bude :)

Takže zbývá splašit ještě 2,5kr abych splnil limit a nejspíš si zapíšu ještě 1 předmět nějaký za 5kr, kdybych náhodou nějaký jiný neudělal, abych zvětšil šance na získání potřebného minima 20 ECTS kreditů - jak už jsem říkal, mám tu jen jeden pokus na každou zkoušku. Což znamená, že budu trávit ve škole celý týden.. Lol, víc než doma!! To sem si to zavařil :(

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

7 komentářů :

Anonymní řekl(a)...

Martas? Mne nejde rozbalit rozbalovatkem text "Jesus, tady je to jako na gymplu"..:/. Myslim, ze tak spatne na tom pocitacove nejsu, abych nevedela, ze na to musim kliknout:). PS. Vasi se neozyvaj, asi na me uz zapomneli:/...musis jim vycinit:)

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Tyo, dík za upozornění. V Internet Exploreru to skutečně u některých příspěvků nefunguje!

Už se na tom pracuje..

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Mno, tak už to fuguje. Akorát vůbec nevím, proč. Peťo, Saly, Mozku.. heelp!

"vyřešil" jsem to tak, že jsem u nefungujících příspěvků zkrátil funkci předávaný řetězec (místo <a href="javascript:expandcollapse('12345678901234567890')"> jsem napsal <a href="javascript:expandcollapse('12b7890')">).

No, to je mi fakt systémové řešení.. jsem velmi nespokojen! Poradí někdo, v čem má exploiter problém?

funkce expandcollapse():

function expandcollapse(postid) {

whichpost = document.getElementById(postid);

if (whichpost.className=="postshown") {
whichpost.className="posthidden";
}
else {
whichpost.className="postshown";
}
}


korespondující CSS:

.posthidden {display:none;}
.postshown {display:inline;}

Anonymní řekl(a)...

Ahojk Marti, moc rada bych ti poradila, ale tak nejak nejsem z to:D. Ta skola, to mas teda hukot, to je neco pro tebe:D. To my tady, v Holandu mame 1 nebo 2 hodiny denne. Myslim vyucovaci hodiny. Jedna trva 100 minut. A to nam kazdy tyden delaji novy rozvrh:/. A hodiny zacinaji treba v 10:25, to je bezva cas, co? Jeste, ze nezacinaji treba v 10:23:48:D. Jinak predmety jsou divny. Meni se tam ucitele, pak se v ramci jednoho predmetu najednou uci neco jinyho.. Vsichni mame zmatek v tom, co to vlastne studujeme:D

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Hehe, vy mate zmatek v tom co studujete, a ja zase nevim co studuju :)

Jinak, pro vsechny:
pisou se narodnosti s velkym, nebo malym pismenem? Nejak si nemuzu vzpomenout, takze v tom mam bordel..

A pro Madlu:
nejak nejsem s to si to zjistit :)

Xalam řekl(a)...

href="javascript: whichpost.style.display = whichpost.style.display == 'hidden' ? 'inline':'hidden'"

jinak nevim.

PS: Mimochodem, prijeď brzo, mám tu asi 10 anannasu a 3 baličky piškotů, není tu nikdo, komu bych vyměňoval ananas za cigarety.

Martin crysman Zahradník řekl(a)...

Jesus, to mě mohlo napadnout, že od tebe dostanu zase nějaký nepřehledný kus kódu..
To cos mi poslal je to same, akorat bez externi funkce, proste jenom inlinovy javascript. Ja chtel vedet, proc to nefunguje :( No, to je fuk, kdyz nevis, tak nevis.

Ananasy> zkus Otika, treba taky ma rad ananas :)