Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

neděle 30. září 2007

Wifi, nemocnice, trocha spanelstiny.. z Malagy#13

Juu.. predevcirem se mi zdalo, ze jsem konecne hacknul neci wifinu a ze uz muzu chodit normalne na net. Bylo jen treba zavest do jadra sitovku s jinym parametrem a zavest virtualni wifi kartu na odposlech pro umozneni soucasneho vysilani paketu na packet injecting a odposlouchavani ARP paketu.. Byl jsem z toho tak nadseny [encantado]?, ze jsem pro jistotu hacknul hned jeste jednu :) No, a pro neinformatiky tu mam zase zazitky z nemocnice..

Jinak, protoze se muj nevesely zdravotni stav od stredy vubec nezlepsil, zasel jsem si vcera do nemocnice na pohotovost. Nejprve jsem musel jit na "check-in" prepazku, kde jsem se musel zaregistrovat. Protoze uz mi spanelstina nedela tak velke problemy jako ze zacatku, nebyl to ani moc problem, akorat jsem nerozumel, kdyz chtela PSC, lebo to rekla nejakou podivno vetou, takze jsem nahodil nechapavy vyraz a nechal si to zopakovat. Po fotokopii meho pasu me poslala do prvnich dveri vlevo na chodbe, kde za mnou okamzite pribehla sestra, zeptala se [me preguntó], jestli jsem Martin "Sachradnik" a co me sem privadi, co mam za problem. Tak jsem ji rekl, ze uz me 4 dny boli v krku a ze ani po zakoupeni kloktadla se to vubec nezlepsilo. Souhlasne prikyvla, zeptala se na alergie a cosi a vyfasoval jsem nalepku se svym jmenem, kterou jsem si mel prilepit na rukav. Pak jeste pribehla s podivnou veci, o ktere by se dalo rict, ze je to analyzer ze StarTreku, nic nerekla a strcila mi jeden jeho konec do ucha. Hmm..

No, v cekarne bylo asi 30 lidi, coz jsem tak nejak cekal, takze jsem si s sebou vzal spanelstinu. Za chvili prisla doktorka (jiny kostym :), rekla jmeno nejake Marie a odvedla si ji s sebou do ordinace. Pak privezla sestra nejakeho mladeho typka na vozicku. Vypadal, jak kdyby se vysekal na motorce [moto] nebo co. Byl odreny, trochu sesity a porad vzdychal a stenal. Podle me trochu simuloval, ale kdo vi, treba mel vnitrni krvaceni. Naproti me si sedl nejaky cernoch, prisla k nemu sestra a zeptala se ho, co ze mu je. Nacez on neco drmolil a sestra si povzdychla "vy neumite spanelsky?". Vedle neho sedel nejaky stary parecek a postarsi pan mu nabidl pomoc [ayuda], ze umi anglicky, takze to tam spolu nejak zkouseli, pricemz sestra jaksi trvala na tom, at ji cernoch osobne rekne (spanelsky), co mu je. Hehe, vzpomnel jsem si na nase nemocnice..
...
Nicmene, od meho vstupu do cekarny uplynulo cca 10 min a prisla si pro me doktorka! Hehe, nejspis to bylo tim, ze jsem cizi student - takova super protekce! Nasledovala takova lekce spanelstiny 1:1 v ordinaci, coz bylo super, nebot jsem posledni 2 dny z kurzu zameskal lezenim (a nechanim si zdavat o hackovani wifi) doma. Drobny roblem byl, kdyz jsem v jednu chvili vubec nerozumel [yo no comprendí nada] , na co se pta. V globale jsem rozumel celkem dobre, tady se vyplatilo me dobrovolne uchylne a spoluzaky nepochopene studium medicinskych vyrazu v latine na gymplu, nebot slova jako garganta, vomitir ci nausea mi necinily problem :) Ten problem jsem mel s cimsi, na co kdyz se zeptala a ja se nechapave podival "co to po me chcete", tak se lehce pousmala a dala se do vysvetlovani.. Totiz, chtela vedet, jestli mam sracku :) No, a protoze uz je to dost dlouhe, tak jsme si tam tak pokecali, vysetrila me, napsala antibiotika a jeste cosi, rozloucili jsme se, na recepci jsem odevzdal papiry, stavil se pro leky v lekarne, zaplatil 8E a sel zase domu.

Abych to shrnul, bylo to uuzasne. Ne jako u nas. Za prve, mate cedulku, vsichni vi, kdo ste. Za druhe, uz v cekarne se vam venuje sestra. Za treti, doktorka si pro vas osobne prijde do cekarny! lol, no uz to vidim u nas.. A za ctvrte, kdyz mate stesti [suerte] jako ja a jste cizinec, tak cekate vsehovsudy 10 minut :) A doktorka byla super a usmivala se..

PS: no, ted jsem si ale vzpomnel na to, jak se ta sestra chovala k tomu cernochovi.. hehe, to mi zase pripomnelo domov.. a ze to tady tak ruzove asi taky nebude. Ale ke mne se chovali kralovsky.

No nic, du se chvili ucit spanelstinu. Mimochodem, vite co zrovna dela spolubydlici "frantik" Pierre? Ano, spravne! Samozrejme ze spi!

A kdyz se teda du ucit tu spanelstinu, neco vam sem zase soupnu. Tentokrate to budou cele vety. Trocha minuleho casu a subjuntiva..


A: Estoy muy enfadado ¿Sabes? Me han puesto una muelta.
B: Ah, ¿Sí, por qué?

Cuando llegé a mi casa, mis padres ya habían cenado.

Quiero que vengas ahora.

Qué raro que no haya venido María todavía?

PPS: priste budu hodnejsi a dame si neco jednoducheho, to jen ted jsem nasrany, ze se v tom horku musim jit tady doma ucit, misto abych sel na plaz :(

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

pátek 28. září 2007

Chybejici fotky, rande, hack wifi.. z Malagy #12

Jen pro uplnost (sync s picasa albem na webu) pridavam 3 chybejici fotografie a neco malo textu o hackovani wifi..

Kterak se chodi u parkoviste na Internet, kdyz na private zadny neni:

Koncertovani v Roadhouse baru (prozatim kazdou sudou nedeli :)


A to nejlepsi na konec.. Tohle dal frantikovi v internetove kavarne nejaky typek! Hehe, jsem myslel, ze padnu smichy..

procvicime si na tom spanelstinu:
ser = byt
muy = velmi
guapo = krasny
gustar = libit se
invitar = pozvat
tomar = vzit, dat si
algo = neco
que = co
decir = rikat
llamar = volat /*'ll' se cte jako 'J'*/

Kdo zrovna ted neni schopen myslet, tak preklad je: "Jsi fakt krasny, rad bych te na neco pozval. Co rikas? 653171713 Zavolej!"

A ted neco k tem sitim. Dovoluji si poznamenat, ze vsechno co jsem zde zminil a napisu o hackovani je pouze popisem vyplodu me snove fantazie. Nic se zde hacknout nepokousim ani nebudu, nebot je to protipravni. Nicmene, dneska vecer se mi zdalo o tom, jak jsem konecne rozjel Backtrack2 na svoji wifi karte (bohuzel jsem v tom snu mel Intel 2200BG chipset) a naucil se zakladni prikazy. Celkem to slapalo, akorat ne moc rychle, byl bych potreboval jeste jeden pocitac na zvyseni provozu ci "packet-injection", abych nashromazdil dostatecny pocet IV packetu na rekonstrukci WEP klice. Uvidime, o cem se mi bude zdat dnes, mozna mi v tom snu pujci pocitac spolubydlici :)

"Jsem normalni?" - test pro vsechny (z Malagy#11)

Protentokrat jsem pro Vas pripravil neco specialniho - takovy maly testik. Vyfotil jsem par(6) situaci u nas na private. Vasim ukolem bude na kazdem z obrazku zvolit, co se vam zda vice "normalni". Na konci prispevku naleznete klasicky klic k vyhodnoceni. Nuze, pojdme na to!

1

2

...
3

4

(to za oknem neni svit poulicni lampy, ale denni svetlo)
5

6


Vyhodnoceni:
Pokud jste hlasovali ve vice nez 50% pripadu pro obrazek vlevo, jste (stejne jako ja) nenormalni, nebot u nas na private jsou naprosto normalni situace vpravo - hlavne pro frantika.

Chudak, ja vim, ze ho porad jenom prcam, ale to jsou proste takove veci.. aggrh! To jak STRASNE mlaska se da obejit tim, ze chodim jist do jine mistnosti. Bohuzel ale veci jako sviceni si ve dne, nebo nechavani drobku a skvrn po celem byte jaksi obejit nejde.. Budiz mu k dobru, ze vodu nechava pustenou prevazne jen Alena.

Jeste ze hraje celkem slusne na kytaru. Uz se mi v hlave lihne plan, kterak si spolecne privydelavat na ulici :)

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

čtvrtek 27. září 2007

RSS? rozhodne ano!

RSS iconVzhledem k tomu, ze na tento blog chodi rada neprilis pocitacove zdadnych uzivatelu (tedy v porovnani s mymi spoluzaky z FIT - informatici necht dale nectou :) tak jsem si rekl, ze by nebylo spatne sem neco o technologii RSS umistit, lebo pro sledovani blogu, zpravodajstvi, novinek atd. je to skvela vec.

Jak pravi clanek na root.cz: "RSS je zkratka, která znamená Rich Site Summary. Jedná se o informační zdroje, které dokáží automaticky uživatele upozorňovat na nové zprávy, přidané informace a další novinky. K využití RSS zdrojů vám bude stačit specializovaná RSS čtečka. Je docela pravděpodobné, že už nějakou ve svém počítači máte a ani o ní nevíte". Mno, sam bych to nerekl lepe :) Ve vyse uvedenem clanku najdete vse podstatne, vcetne screenshotu.

Kdo ma zajem (cili vsichni co RSS jeste nepouzivaji), tak si urcite do sve prave nalezene oblibene RSS ctecky (v Thunderbirdu, ve Firefoxu, v Exploreru, v Outlooku, v Opere..) urcite pridejte RSS kanal tohoto blogu! (viz take uuplne dole odkaz "Přihlásit se k odběru: Příspěvky (Atom)") Pokazde, kdyz pridam novy prispevek, vam prijde do "rss posty" zprava s titulkem, odkazem a nahledem prispevku (cca prvni odstavec). Skvele! [Que bueno!]

Jak tak koukam, tak v me RSS ctecte (v postovnim klientu Thunderbird) mam asi 600 neprectenych prispevku. Uups, to uz asi vsecko neprectu :) No jo, no, to je tech 15 prispevku denne z Britskych listu a Technetu..

PS: kdo s tim ma nejake problemy, adresa pro odebirani prispevku je:
http://crysmanovo.blogspot.com/feeds/posts/default

pridany videjka z koncertu Paco de Lucia

Pridal jsem 2 videjka z koncertu Paco de Lucia - viz starsi prispevek (..z Malagy#9)

Neco o spanelskem jazyku ocima MZ (z Malagy#10)

Tak vas vsechny zdravim opet. Protoze jsem brutalne nachlazeny (ano, je tu sice pres den 30 stupnu, ale vsude bezi posr*** klimatizace), tak jsem doma na chvilku zanechal pokusu o hacknuti wifi a chvilku si zablogujeme.. Protoze mi v patek konci skola spanelstiny a od pristiho tydne nastupuju na univerzite (nektere predmety zacaly uz tento tyden, ale protoze jeste poradne nemam udelany rozvrh a uprednostnuju se ucit spanelsky, tak jsem na ne nechodil), rozhodl jsem se, ze neco malo napisu o spanelskem jazyku.

Protoze pri hodinach spanelstiny jsem casto nadaval, jak je to zapeklity jazyk, tak jsem jen tak ze srandy zacal premyslet o tom, jak je to s cestinou. Kupodivu jsem zjistil, ze cestina je taky poradne tezky jazyk a ze je koncepcne spanelstine i dost podobna (precijen je to stejna jazykova skupina). Ukazeme si to na slovesech.

Spanelstina ma 3 zakladni typy sloves (v zavislosti na koncovce -AR/-ER/-IR), ktere se take ruzne casuji. Napr.

[hablAR] - mluvit
[escribIR] - psat
[vER] - videt

/*ver je zrovna nepravidelne, ale jen v 1.p.s. - tedy v prit.case :) */

hablAR escribIR vER

yo hablO escribO veO
tú hablAS escribES vES
él/ella.. hablA escribE vE

nosotros hablAMOS escribIMOS vEMOS
vosotros hablÁIS escribÍS vÉIS
ellos hablAN escribEN vEN

Podle techto vzoru se casuji vsechna ostatni slovesa (jugar, enviar, morir, volver etc.) Kdyz jsem o tom premyslel..., nasel jsem v cestine nejen to stejne, ale dokonce i o tridu navic. Mozna jich existuje vic, zase tak do hloubky se mi premyslet nechtelo - prosim o komentare! :)

mluvIT
psAT
vidET
sejmoUT


Stejne jako dalsi nase slovesa (cistit, udelat, zmacknout, slyset..) Btw, "vzor" sejmout vypada jako podmnozina "vzoru" psat, lebo rozdil je jen ve 3.p.pl. Navic, "oni pisi" mi prijde celkem zastarale, beztak se pouziva uz normalne "oni pisou".

Pro nekoho to mozna bude vypadat divne, ze "jsem na to prisel az ted", ale abych pravdu rekl, nejak jsem doted nemel podnet o skladbe, gramatice a syntaxi jazyku (tedy jazyku mluvenych, ne programovacich - to mne nutili na FITku :) premyslet..

Mimochodem, ted mi tak nahodou doslo, ze -AT koncovky v cestine se casuji ruzne - viz "psat" vs "kakat". Nedivil bych se, kdyby cestina mela vic slovesnych trid. Takze v tomto smeru na spanelstinu jakozto "nesmyslne tezky jazyk" rozhodne nemuzu nadavat. cz:sp - 1:1.

Nevim, jak to je s nepravidelnostmi v cestine, ale spanelstina ma SPOOOUSTU nepravidelnosti - nejen v pritomnem case, ale hlavne v mi nulem case prostem (preterito indefinido/perfecto simple). Totiz, cestina je zlata v tom, ze ma jen jeden minuly cas. To spanelstina ma pro jistotu hned 4 minule casy!

- preterito indefinido (perfecto simple)
- preterito perfecto (perfecto compuesto)
- plusquamperfecto
- imperfecto

Zle jazyky muzou namitnout, ze cestina ma zase peklo v podminovacich zpusobech ("udelal bych" -> "byl bych to udelal" -> "byl bych to byval udelal"), ale to se kompenzuje zase jinde (uzitim subjuntiva, coz je dalsi slovesna forma, ktera snad ani nema v cestine ekvivalent). Navic, subjuntivo ma samozrejme taky minule a budouci formy, takze.. tady je to jasne. cz:sp - 1:2

Abyste si udelali celkovy obrazek o tom, jak to je se slovesnymi formami ve spanelstine, prikladam obrazek. Mimochodem, budouci casy ma spanelstina taky pro jistotu 2. Forma je jednoducha - jako v anglictine.

I'm going to learn.. vs I will learn..
<=>
Yo voy a aprender.. vs (Yo) aprenderé

Jen tak pro srovnani jeste prihodim, jak je to se slovesy v anglictine. jak vidno, anglictina je fakt easy..

A protoze uz me to moc nebavi, tak budu koncit. Jakekoliv komentare vitany!

PS: na zaver jeste par dulezitych slovicek a trosku "konverzace" :)

cerveza - piwo
chupito - panak
bar - bar
dinero - penize
tener - mit
tomar - vzit
pagar - platit
cinco - 5
cincuenta - 50
bastante - dost
joder! - kurwa!
véz - krat
próximo - pristi
nada - nic
preocuparse - delat si starosti
bailar - tancit

En un bar
---------
José> Tomaré una cerveza y dos chupitos "El revolucionaro", por favor!
Camarero> Cinco y cincuenta
José> Joder! No tengo bastante dinero, tengo solamente cinco..
María> Aquí tienes..
José> Muchas gracias, María.
María> De nada.
José> Voy a pagar próxima véz!
María> No té preocupes! Vamos a bailar!

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

neděle 23. září 2007

Na koncerte (Paco de Lucia) - z Malagy #9

Vcerejsi koncert byl uuzasny! Mam nejake videjka, tak se je pokusim nejak zverejnit. Bohuzel, je to tocene fotakem a z dalky, takze toho nejde moc videt ani slyset :(

Nejprve vystoupil sam mistr Paco, pak se k nemu pridavali ruzni dalsi interpreti. Cele se to konalo opet v byci arene (Plaza de toros) a vlezne stalo 16E, coz je za 2h koncert v pohode cena i pro Cechy. Uzasne byly 3 zenstiny, co vokalne doprovazely zbytek interpretu. Skoda, ze sem nerozumel ani slovo, ale podle plactiveho tonu slo o neco moc smutneho. Proste.. to byste museli slyset. Solo na pricnou fletnu a basu.. uaaahahaa, zradlo. No, a kytara [guitarra], to je bez komentare :)

Po ceste se mi podarilo vyfotit neco malo z mistni architektury. Kolem pristavu je Malaga uzasna. Nadherny park, osvetlene budovy, na kopci zbytky nejake pevnosti..

Uploadnout video tady na parkovisti neni mozne, takze nekdy priste.. Mno, du dom, vecer me ceka harmonikovani v Roadhouse :)

Slibovana videjka
...


[±] zobrazit/skrýt více/méně! (videjka!!)

sobota 22. září 2007

letenka, mezinarodni kuchyne, koncerty.. (Malaga#8)

Mno, protoze uz je pozde (16:30) jit na plaz, napisu [escribire] neco do blogu opet. Koho zajima proc je pozde, tak je to proto, ze jsem se cely den pokousel hacknout wifi na Windoze, coz se mi samozrejme nakonec nepovadlo ani na jedne wifikarte (ze dvou). Mno, uz jsem se s tim smiril, musim si holt nekde stahnout poradne bootovaci linux distro.. Tak, a ted zase jazykem pro lidi [gente]. Skoncila nam prvni anketka, z niz vyplynulo, ze blog ctou 4 lidi, mno, to neni tak zle, s tim jsem spokojen (beztak je vas vic, jen jste nehlasovali :)

Kterak Marthoshek letenku platil
Po uspesnem zarezervovani si letenky jsem se nasledujiciho dne vydal do skoly to zaplatit prostrednictvim internet bankingu. Jake me to ale cekalo nemile prekvapeni, kdyz mi pri prihlasovani do systemu internet bankingu doslo, ze jsem ztratil SIMku a tudiz nebudu moct letenku zaplatit (na telefon totiz chodi sms s autorizacnimi kody). Hurray!

I chopil se Marthoshek telefonu sveho a do Komercni Banky zavolal, kde nejmene 3x prepojovan mezi ruznymi lidmi byl, pricemz sdeleno mu na zaver bylo, ze jedine mozne reseni nechat si postou certifikat na cipove karte poslat jest, coz vzhledem k casove narocnosti operaci charakteru postovniho prijmouti nemohl..
I zavolal Marthoshek otci svemu drahemu, zdali by namisto neho platbu on provesti nemohl. Ano, jisteze, kdyby uz byval na dovolene kdes u more vzdaleneho nebyl..
I kontaktovat sestru svou milovanou Marthoshek se pokusil, kterazto nanestesti telefon vziti odmitala. Tedy napsal sve predrahe sestre zpravu typu short message, zdali by bylo mozne hovor jeho zahranicni za par Eur prijmouti. "Myslela jsem, ze je to omyl..", prislo mu v zapeti, nacez opetovne cislo posledni ze seznamu drive volanych vytociti mohl. Vse dohodnuto bylo, potrebne udaje mailem elektronickym zaslany. Jakezto ale bylo pro Marthoskha nemile prekvapeni, kdyz v dalsi zprave pravilo se, ze sestra dostatecnym financnim obnosem pro platby uskutecneni nedisponuje..
I zhostil se Marthoskha pocit nemily z provolane penezni sumy a dlouhych hovoru, pri nichz reseni zadneho nalezeno nebylo. Onehdy rozhodl se Marthoshek, ze za znamymi kterym nedavno onen luxusni bytecek v centru prenechal stavi se, aby pres Internet se svymi kamarady v Cesku dohodnouti se pokusil, neb k Internetu pripojeni jiz davno na byte fungovati prestalo mu..
I po prekonani mnoha problemu charakteru technickeho podarilo se konecne Marthoskhovi elektronickym komunikatorem prvniho online kamarada kontaktovati. Zde jest nutno podotknouti, ze v onu hodinu kolem jedenacte hodiny vecerni shaneni vhodnych osob pomerne nesnadne bylo. Horsi vsak byla sktecnost, ze kontaktovany kamarad elektronicke bankovnictvi neprovozuje..
I zkusil Marthoshek dalsi osobu osloviti, kterazto nejen elektronicky banking, ale i dostatecne mnozstvi penez na uctu mela. Jak zradne ale bylo zjisteni, ze poskytnute penize museji do peti dnu splaceny byti. Protoze termin splaceni podstatne kratsi nez navrat otce z dovolene byl, nezbylo Marthoskhovi nez dalsi osobu kontaktovati se pokusit.
I byl k Marthoskhovi vsemocny Buh milostiv a potrebneho kamarada do "online" stavu v onu tezkou hodinu prejit nakonec prinutil, a tak zadat dalsi osobu o penize Marthoskhovi umoznil. Jak uz to ale zvykem byva, kamarad opet take mnoho penez na uctu svem nemel. I dohodli se vsichni, ze alespon 66% potrebne sumy jeden, a zbytek druhy zaplati.
I tak stalo se, ze namisto zalezitosti desetiminutove po pul dnu behani dvema kamaradum Marthoshek penize a drobny pivni uplatek dluzi..

Zverejnenim tohoto minipribehu dekuji... [muchas gracias!] vsem zucastnenym osobam (vsichni se jiste poznavaji)!


Tak, co tu mame dale? ..Nejake fotky ze tridy, spolubydlici hraje na kytaru (uz si ji konecne spravil, tak muzeme trenovat :), koncert v divadle.. Jop, o tom neco napisu (vyse popsane, a vlastne vsechny, fotky najdete na obvyklem miste)
O koncertu jsem se dozvedel nahodou od znamych ve skole, vstup byl zdarma a bylo to v pry peknem divadle [teatro], takze jsem byl tam ochoten jit i na operu. Ucinkujici byl nejaky slavny francouzky skladatel Benjamin Biolay (pokud neumite francouzky, ani se to nesnazte precist, bylo by to uplne spatne) s kapelou. Bylo mi receno, ze je to nejaky druh elektronicke hudby ala "polozpivani versu", coz tak presne bylo. Nutno rici, ze mistr Benjamin sice pise zajimavou hudbu (par kousku se mi vylozene libilo, par normal, zbytek bida), ale zpivat [cantar] neumi ani trochu. No dobre, trochu jo, ale.. fakt slabota. Kdyby si vzal nejakou babiznu s fajnovym vokalem, vyznelo by to urcite lip. Taky mi prislo vtipne, ze tomu co zpival nerozumeli leckdy ani francouzi. Mne sice prislo, ze huhla, a same z'z' (z' jako zirafa).. ale ja precijen umim francouzky rict jen "bagr" [tractopel] :), "dalnice", "ja se jmenuji..", "letadlo", "dekuji mnohokrat" a "chtel bych te prznit celou noc". Abych to shrnul, ja jsem byl spokojeny, divadlo bylo takove celkem male, ale moc prijemne, a hudba.. viz vyse.

Po koncerte jsme sli na jedno [Tinto de Verano], coz je jakysi napoj z vina ochuceny trochou citronu a bublinkama. Pije se to tady skoro vsude, neco jako u nas piwo. V obchode 1.5L stoji 1.30E, coz je cena za 1dcl s hafo ledem v hospode - klasika. Pro zajemce o spanelstinu [un vino tinto] znamena "cervene" a [verano] je "leto". Urcite na Vanoce privezu vzorek, tak se me koukejte snazit potkat :) Po posezenicku se slo do Roadhouse na jam session, o ktere jsem psal uz minule. Mimochodem, doufam, ze brzo bude dalsi, zatim mam dohodnute hrani na zitra (na nedeli :)

Ajoo, prehlidka mezinarodnich kuchyni..
..se konala uz 3x u nas na byte. Na prvni jsem bohuzel nebyl ja ani frantik prizvan ke stolu (varila Alena), na druhe session uz jo, to prisli varit Portugalci (Marta ode me z krouzku a jeji pritel, co sem za ni na chvili prijel - takovy sympaticky typicky dredar, co pro dredare netypicky leze po skalach a typicky kouri hash - jako vlastne zatim vsichni Portugalci, ktere tu znam:) A jak jsme tak jedli to jejich senzacni jidlo [comida] (nejprve syr s prazeno klobaskou, pak ryba a brambory, vino), tak se vymyslelo, ze je to dobra tradice a ze priste uvari frantik a pak ja a pak Ivan, coz je Ital na fotce vedle Aleny. Mnoup, a tak jsem se prihlasil, ze si vezmu dalsi session na starosti ja a uvarim gulaash. Mno, vsichni sme si naramne posmakli! Nacez frantik jeste pro jistotu udelal palacinky. Mimochodem, uz jsem se zminoval o tom, jak je divny? Ano, ja vim ze jo, ale myslim tedka v tom smyslu jak porad neco NEMA. Dycky jdeme spolu do obchodu, ja si nakoupim, on si nakoupi.. a pak [siempre] prijde, jestli si muze vzit trochu piva, 2 vajicka, Tinto de Verano, mliko.. aaaaaggrrh! Proc si to kua nekoupi, kdyz je v obchode? Jesus, no, sem se zase rozcilil, du si nalit trochu toho Cerveneho leta :) Takze tedka se vsichni tesime na neco z Italie..
Hehe, ted jsem si sel nalit to Tinto, jen tak zbezne mrknu do mrazaku a najdu zapomenute piwo, ktere je po explozi lahve rozmetano po celem mrazaku. Super. Druha flaska jeste drzi, ale divne syci, tak se bojim ju z tama vytahnout :) Nakonec jsem byl ale odvazny a podarilo se mi nebohe piwo vyprostit a povolit mu uzaver, coz znamena celou dobu poslouchat zajimave "tssschchchstsss.."

A pred zaverem jeste 2 veci: pocasi a koncert. Pocasi je tady super v tom, ze i kdyz je hnusne a prsi (jako treba vcera), tak dalsi den je zase slunko a 26 stupnu. Uvidime, jak to bude v zime. Na to jsem docela zvedavy, lebo u nas na private neni nikde zadne topeni :)

Koncert. Tamtadadaaa! Erasmaci v Malaze jsou deti stesteny. Minuly tyden corrida, tento tyden jam session a koncert Benjamina a dnes... Paco de Lucia!! Rano jsem si byl pro listek. No, neni to bozi?! Pro ty co nevi o koho de, tak vezte, ze jde o jednoho z nejlepsich flamengo kytaristu sveta. AAAAaaaaa! Takto se tesim :)

Mno, uz je toho napsaneho dost, jeste musim jit behat (JaraC a MartinK: ano, muzete si vesele zakroutit hlavama:) Jeste predtim se to ale pujdu pokusit dat vsechno na web. Na parkovisti kousek odsud jsem nasel nezabezpeceny wifi signal :)

A na uplny zaver jeste trosku spanelstiny pro Vita. Spanele jsou blazni, davaji nazev uplne vsemu. Treba kdyz jsme delali pridavna jmena, tak maji slova pro takove veci jako ".." no, zrovna si na nic nemuzu vzpomenout. Ale proste jedno slovo pro neco, co se u nas jednim slovem rozhodne rict neda. A neni to jen u pridavnych jmen, to je vsude. Tak treba kava:

cafe
[nube] = hoodne mleka
[solo] = cerne
[carquado] = hodne silne, neco jako preso
[mitad] = 50/50 s mlekem
[sombra] = 40/60 kafe/mleko
[cortado] = 95/5 kafe/mleko
[doble] = dvojita porce
..
a dalsi! Skoda, ze jsem si nezapsal do sesitu vic, u sedmeho druhu kavy co se rekne jednim slovem me to zacalo nudit :)

[±] zobrazit/skrýt více/méně!

čtvrtek 20. září 2007

Nove cislo, jam session (Malaga#7)

Jen upozornuji na dalsi zmenu cisla (+34693474711) - viz "NOVE CISLO!" vpravo..

Az budu mit chvilku, tak napisu co se zase dneska delo s placenim letenky, to zase bylo neco!

MartinaK a JaruM jiste potesi muj excelentni opar, co se mi rozsiruje na hube. Bylo mi vcera na jam session receno, ze to bude asi z toho, jak hraju na harmoniku z hajzlu. Hmm, mozna na tom neco bude.. Rekl mi to jeden typek, kteremu jsem si minuly tyden ihned po incidentu postezoval, lebo se sel zrovna curnout kdyz ja oplachoval. Od te doby si me pamatuje (ja jeho taky, lebo bohovsky zpiva) a uz sme "stari znami".
Mimochodem, jam session byla BOZII! Nejen super na poslech (Doors, Zeppelin, ZZTop, Nirvana, Blues..), ale i jsem si skvele zahral a sklidil obdivne poklony dokonce i od muzikantu a nejen od zkoureneho publika, coz me potesilo. Jinak, principielne to funguje tak, ze se stridaji ruzni lidi za bicima a kytarama a basama a tak vubec.. takovy fungujici chaos :)

Pred jam session jsem byl jeste v divadle na koncerte - ale o tom jindy, jsem unaveny, ceka me jeste pul hodiny cesty domu a zarizovani setkani s coordinatorem, resp. dohledavani predmetu, ktere tady hodlam studovat..

úterý 18. září 2007

GIMPoviny

Trosku [un poco] jsem se pohral s GIMPem (neco jako Photoshop), tak jdu prezentovat sve prvotiny. A myslim, ze se mi dela zly opar :((


Znova jsme na plazi, tentokrat vsak trosku cernobile..
znova na plazi..

kdo si hraje..

Ve meste je taky pekne..



Mimochodem, vsechny fotky co jsou k videni na blogu muzete prohlizet zde na
crysmanovo@Picasa Web Albums.

28.10.2007, 23:30
Chci vidět všechny GIMPoviny!

pondělí 17. září 2007

Pracka, diskotacka, corrida (z Malagy #6)

Tak uz je to po osme, co jsem ve skole spanelstiny. Dneska to bude bohate, mam spoustu fotek.. Uz jsem se zminoval o tom, jak je to uzasne zacinat az v 15:30h [a las tres y media]? Clovek se teoreticky muze pekne vyspat, nebyt tech triceti stupnu v pokoji hned v 9 rano a hluku z ulice kvuli nezaviratelnym oknum. To pak obcas dopada tak, ze kdyz se vratim z kalby a Alena uz je tu (90% pripadu), tak spim v obyvaku na gauci. Je tam chladek (to je neco pro Adul:) a ticho; jo, a taky docela temno, coz se o nasem prosvetlenem pokoji rict neda. Abych se vratil k te skole jeste, je to celkem makacka na bednu, lebo to tam do nas hrnou, jak kdyby to bylo uplne jednoduche [facil]. Doma se moc neucivam, lebo na to neni moc casu - tak nejak jsme porad dodelavali resty v uklizeni bytu (byl dost zaneradeny), resil jsem dalsi zmenu SIM a dokonce jsem poprve v zivote zcela samostatne pral v pracce - no to byl zazitek, to je na samostatny odstavec:

Kterak se Marthoshek s prackou potykal
Ja se tech tlacitek a zlych kolecek s podivnymi obrazky vzdycky bal, ale ted uz to holt jinak neslo. Nejdriv se to tocilo bez vody, coz mi prislo dost divne, tak jsem to vypl a jal se kontrolovat privod vody, nacez samozrejme vznikl mensi problem s tesnenim. Nastesti to nebylo nic vazneho a stacilo poradne dotahnout. Voda tekla a hadice ucpana nebyla, tak jsem se bezmocne chopil manualu, kde je spousta uzitecnych informaci o tom, jak se ma pracka zapojit do zasuvky a ze na ni nema svitit slunicko, ale jak prat.. to je preci nepodstatne, takze to tam neni. Nakonec jsem se rozhodl vyprdnout se na optimalizaci praciho procesu (ruzna tlacitka 1/2 a program c.3 apod..), nastavil program "1" a vsechny ostatni knofliky vypnul. No, a uz se pralo. Zahy jsem sice pochopil, ze jsem prasek nasypal do spatneho supliku, nebot se vsechen spotreboval na predpirku a pak hlavni program bezel jen na vode. Taky jsem po prani zjistil, ze ta "Vanish" vec neni vlastne prasek, ale jenom jakysi pridavek k prasku aby byly lepsi barvy nebo co. No, chybami se clovek uci :)


Abych ale nebyl jen za chlastaci lemru (to fakt nevim, jak se rekne spanelsky :), tak tedka jsem se hodne ucil v nedeli, protoze jsem nikam pres den nevylezl, lebo jsem mel ze sobotniho odpoledne na plazi dost spalenou hubu a navic jsem se i ucit chtel (ano, i to se nekdy muze stat) - byla takova studijni nedele. Sice jsem vecer vyrazil na chvilku se podivat s harmonikama do Roadhouse, lebo tam kazdou nedeli byvaji minikoncerty, ale moc me to tam nebavilo, na harmoniku se hrat nedalo.. a tak jsem sel dom.

Obskurni diskotacka
Zapomnel jsem napsat, jak dopadla ta Jam session v utery. Nebyl jsem na ni, coz me pak hodne mrzelo. Bylo to totiz tak, ze jsem se ve skole dozvedel, ze spousta lidi jede na jakousi diskotacku "na plazi" za mesto. No, a protoze meli sraz ve stejnou dobu, jako ja jsem sel na jam session, tak jsem se za nima stavil, coz byla ocividne chyba, lebo me neustale lanarili at jedu. A protoze jsem nevedel co delat, hodilo se minci.. a ja jel s nima.
Moc me to tam nebavilo, hned od prijezdu jsem litoval, ze nejsem na te jam session. No, alespon, ze jsem dostal 2 piti zadarmo (jednou bez klobouku jako erasmus student, podruhe s kloboukem jako uplne jiny erasmus student :) Co bylo vice nez zajimave bylo okolni prostredi. Vystoupilo se z autobusu pred OBROVSKOU tovarnou na cement ci co, kterazto byla hned naproti te diskotacky. Podarilo se mi cast zachytit na fotce, skoda, ze se to tam neveslo cele, to byste museli videt.. Pusobilo to jako cerveny bagr uprostred indianske vesnice - vubec cela ta diskoteka byla takova "umela", tezko to popsat. No, nakonec jsem se precijen na chvili rozparil a v okamziku rozpomenuti se na sve mlade casy na Malte, kterezto mi toto misto silne pripominalo, jsem si i trochen zaparil na baru :) Ne, nebyl jsem tak opily, byl jsem nasrany, ze nejsem ve meste [ciudad] v klubiku na hudebni show - takze jsem se pak vicemene prochazel po plazi a neco si hvizdal na harmoniku.
O to vic jsem pak byl nasrany druhy den, kdyz mi Lutz (ten Nemec, vzpominate? - bude na fotce z corridy) vykladal o tom, jak to bylo super :(( No, opet.. chybami se clovek uci.


Ze uz mi tu nejede Internet jsem, tusim, psal - nemuzu se podivat, lebo pisu offline. Kazdopadne jsem urcite nedaval fotku, jak kvuli mizernemu signalu vypadalo me odesilani mailu a prispevku na blog. Musim ve skole zitra zjistit, jak hacknout wifinu. Ale tusim problemy, lebo tu nemam zadnou linux distro a mam takovy dojem, ze bez toho to moc nepujde :( No, treba by stacil cygwin, uvidime (neinformatici necht prominou)

Par fotek z mesta..
Malaga je mestem motocyklu. Na skutrech tu jezdi uplne vsichni, dokonce i holky a babicky!! (snad se mi nekdy podari nejakou cvaknout)


Corrida
No, a jsme u corridy. Kdo to nahodou nevi, corrida je spanelsky narodni.. sport? Tezko rict, strucne je to to, jak je v arene za pomoci rudych hadru prohanen mlady byk [toro] bandou exhibicionistickych samecku lidske rasy, kterym se rika toreadori. Meli jsme velke stesti, nebot tato corrida byla jakasi prezentace toreadorske skoly a vstup byl zdarma - normalne to stoji spoustu penez [mucho dinero]. A jak takova corrida probiha? Arena vypada podobne jako koloseum pro gladiatory, v jednom miste je zivy orchestr (dost velky) a na druhem prostor pro trumpetisty, kteri odtrubuji zacatek a konec kazdeho "vystoupeni" - vystupuje nekolik torreadoru.

Zahajeni
Takze, pri zahajeni se za doprovodu muziky predstavi vsichni ucinkujici a jeste nejake osoby, coz jsou dle meho soudu mistri (cili ucitele). "Se predstavi" znamena, ze se produciruji ve svych krasnych barevnych (a pekelne uplych!) kostymech a machaji svymi "bykohadry" (znalci corridy necht prominou, nebo napisi do komentare spravny nazev :) Nutno podotknouti, ze ono "machani bykohadrem" delaji s notnou davkou gracie a elegance, stejne jako to, jak stoji, drzi hlavu.. pripomina to tanec.

"predskokani"
Potom zustanou v arene asi 4 nebo 5 toreadoru a pusti se byk, nacez je neustale drazden ruzovo-purpurovymi bykohadry, aby se rozbehal a nasoptil. Jestli jsem to spravne pochopil, tak kdyz je v arene vice toreadoru, maji vsichni tyto purpurovo-ruzove bykohadry. Rude cerveny se pouzije az pro solove vystoupeni jedineho toreadora, kterezto nasleduje hned po teto rozdrazdovaci casti. Obcas je vtipne, jak toreador utika pred bykem se schovat za takovy zdeny vyklenek, kterych je po obvodu areny celkem 3 nebo 4. Bud tito "predskokani" nemaji povoleno s bykem delat ty solove veci, nebo to jeste moc neumi a boji se. Co je pravda, to nevim.

Solo zacina..

Kazdopadne, potom nastoupi solo toreador s rudym bykohadrem a prohani byka ve vselijakych figurach. Tato cast corridy se mi hodne libi, opravdu je to jako tanec a navic to pusobi leckdy hooodne nebezpecne. Obcas se taky stane, ze se figura nepovede a byk toreadora nabere. Mel jsem to stesti to videt na vlastni oci - pekne si tam jednoho pohodil. Okamzite si lehl na zem oblicejem k zemi a rukama si zakryl hlavu, nacez ostatni honem pribehli odlakat byka jinam a pomohli mu. Ten se pak statecne oklepal jako by nic a dal znameni, aby vypadli, ze si to s byckem jeste vyridi.. Zamerne uzivam slova "bycek", lebo mi bylo receno, ze normalne (na skutecne, placene a slavnostni corride) byvaji vetsi byci nez tady.

Prijizdi tank..
Nasleduje podivna pasaz s jezdcem (nemam vyfoceno), kdy se obrneny jezdec s drevenym kopim utka na chvilku s bykem. Jezdec ma drevene kopi a kun ma zakryte obe oci (to se nedivim, jinak by tam asi tezko zustal). Toto se mi nelibi, je to dost divne.. byk se porad snazi nabrat kone a shodit jezdce, ktery zase byka odtlacuje kopim. Podivnost.

First blood!
Pote prichazi velmi napinava cast, kdy jsou do hrbetu byka nadvakrat zabodnuty celkem 4 barevna mala kopi. Vypada to (a taky asi dost je) hodne nebezpecne. Zacne hrat orchestr, toreador rozprahne ruce s obema kopimi (jezis, pripadam si jako bych psal diktat, snad je to dobre :) zadupe a zakrici na byka, vyprovokuje ho k utoku a pak mu ve vyskoku, kterym zaroven uhne rohum do strany, zabodne soucasne obe kopi do hrbetu. A objevi se prvni krev [sangre]..

Kopej hrob muj..
Nasleduje triumfalni finish, cast, ktera se mi uz nelibi. Ano, toreador byka zabije. Nejprve spolu opet tanci v jakemsi agresivnim tanci, pricemz toreador cerstve obdrzenym mecem ruzne pridrzuje bykohadr a predvadi se v krasnych "tanecnich" figurach, nacez si v mezicase pozami typu "ja jsem tady king" smerem k bykovi ziskava potlesk a obdiv publika. Pak prijde finalni moment, misto potu de z toreadora citit koncentrace a napeti, pozvedne mec spickou smerem k bykovi a za doprovodneho promachnuti rudym hadrem zarve "toro", byk se rozbiha, toreador vyskakuje a ve slozitem manevru zabodava dlouhy mec bykovi hluboko do hrbetu..
Kdyz mate stesti, byk moc neskuci a zemre rychle. Kdyz nemate, jako treba ja u tretiho toreadora, byk vydava plactive buceni a nechce umrit. S mecem zabodnutym v tele se pak brani oblezeni 3 toreadoru, kteri se ho snazi ustvat a polozit na zem. Kdyz se tak konecne stane, je mu rychlym pohybem zabodnut nuz do lebky a byk konecne umira. A jako by toho nebylo malo, je mu jeste toreadorem urezano ucho (jeste hnusnejsi to je, kdyz to moc nejde). Prichazi konske sprezeni (jezis, jak se to pise?) a byk (mrtvola) je tazen pryc, zatimco ceta chlapiku s divnyma lopatama zahlazuje pisek a stopy krve pro dalsi zapas.. Toreador obchazi cely obvod areny a sklizi potlesk a kvety od fanynek. Kdyz mate mimoradne stesti, hodi toreador urezane ucho prave vam!! Hudba! Potlesk! Fanfary.. dalsi kolo muze zacit..

Ano, je to napsano trochu zaujate, priznam se bez muceni - moc se mi to nelibi. Ale tady se to bere jinak. Lide jsou nadseni a mavaji bylimi (no toto!! :) bilymi kapesnicky toreadorovi na pozdrav. Jake to krasne vitezstvi cloveka nad zviretem!

pátek 14. září 2007

Hurrray!

Super! Po par mailech a sepsani plne moci s naslednym vyfocenim a poslanim spolu se vsemi potrebnymi dokumenty jsem byl kamaradem (Diky moc, J.!) zapsan do dalsiho rocniku, tedy zustavam studentem [estudiante] a nemusim vracet 50 tisic. No, jak malo staci ke stesti :)

čtvrtek 13. září 2007

"lekce" spanelstiny

Hodil jsem jeste jednu anketku na stranu, lebo jsem mel pozadavek od kamarada [amigo] na vice spanelstiny v textu (a vice spanelek na fotkach:) Osobne jsem pro oboji, akorat jeste nemam vymysleno, jak to udelat..

No, jako upoutavku sem muzu hodit sms, co mi dosla primo od spanelky (se llama Celia) [llamarse = jmenovat se], kdyz jsme resili bydleni. Nutno rici, ze jsem byl rad za sms, lebo mluveni po telefonu mi cini trosku problemy. Tady v Andaluzii se mluvi strasne rychle. A nerikaji 's' na konci slov :)

"Martin, al final he decidido que me quedo en mi piso actual, muchas gracias por haberme avisado. Siento haberte mareado, pero es que no tenia las cosas muy claras. Mucha suerte, espero que encuentres alguien pront. De todas formas podemos vernos cuand quieras para practicar español y si necesitas algo llamame"

No, popremyslim a urcite budu davat vice slov [palabras] do prispevku.
papaaa

Grrrrr! (z Malagy #5)

Si tak nejak vubec pripadam, ze jsem divny ci z jine planety, kdyz se koukam na svoje spolubydlici. Hlavne ten frantik.. jesus christ.
To, ze strasne mlaska a vubec mu to nevadi, budiz. Ale on si treba ve dne sviti, misto aby vytahl roletu (pritom vi, ze elektriku a vodu mame v cene jen do vyse 40E), kdyz neco ji, tak si zasadne kraji nozem veci na taliri misto na prkynku (zabiit!), tedka sel konecne umyt tu koupelnu (po 4 dnech? ano, myslim, ze mu to trvalo 4 dny..) a jen tak mimochodem odlozil ten koberecek co je pred zachodem na jidelni stul.. proc ne?!

Proste.. ja nevim, to lidi umi rozumne premyslet jenom kdyz vyplnujou testy ve skole? Boha! Alene zase treba vubec nevadila vylita voda [agua] z lednicky vsude po zemi v kuchyni, kdyz jsme ji nechali rozmrazit.. sak co, byl to prece muj napad, tak proc to parkrat nepreskakat ke svemu jidlu a pak si odejit do skoly.. jesuuus, to mam zase naladu!

No, abych se trosku uklidnil, minule jsem sliboval neco o telefonech, jidle a skupinkovani. Jidlo je celkem nezazivne, prvni 3 dny jsem mel na dennim programu 3 banany a burger, pak kdyz jsem uz mel kde bydlet jsem to vymenil za nejaky ten chleba se syrem a salamem, no a tedka si uz i varim nejakou tu testovinu s tunakem, nebo ryzi se zeleninou etc. V mem aktualnim rozpolozeni nemuzu opet nezminit frantika, ktery dycky prijde a zepta se, jestli si muze vzit rajce/to co jsem uvaril/jogurt/musli.. resp. delaval to, ted uz to nedela, lebo jsem mu vysvetlil, ze si delam jidlo jen pro sebe, ze sem na to tak zvykly z Brna a hotovo. Uz me to nebavilo byt na neho hodny, tak sem mu to tak nasadil natvrdo a mam zatim klid. Jeste ze posloucha blues a ma tady kytaru, to ho zachranuje. Skoda, ze kytara je s harmonikou nepouzitelna, lebo nejde otacet s jednim knoflikem.

Mimochodem, vcera jsem sel na 10h jen tak se podivat za ostatnima do mesta. Samozrejme to skoncilo akci u jedne Francouzky v byte. Ma luxusni balkon - strasne veliky, je to vlastne jakoby na strese, takze tam bylo dost lidi. Jo, jen tak pro zajimavost, plati za ten byt 500E mesicne, hehe, chuda studentka :) Donato (jeden Ital) tam mel kytaru, takze sem si zahral harmonicky, nacez pak i kytarove, nebot tam nebyl nikdo ochoten/schopen hrat neco co znaji vsichni. Donato nemuze poradne hrat bez zpevniku prey, tak sem si vzal kytaru a hral nejake anglickosti, co me napadly + veci na prani. Takze to skoncilo i takovyma valama jako Angel od Kelly Family, nebo Should I stay or should I go.. Kolem 2 rano se na balkone koncilo a jeste se slo do Urbana na schlaftrunk. Mrknete na seznam tech panaku a drinku. Mazane, coz? ..vsecko za 1E.

V patek se stavim na univerzitu, uz tam ma viset nejaky papir, kde je napsana, kdo je ci coordinator, coz je takova dulezita osoba, ale jeste moc nevim na co. Kazdopadne, uz zacnu neco obihat, lebo od prijezdu jsem mel zatim jen 2 dny bez fiesty. Dneska si hodlam strihnout dalsi lekci ze Spanelstiny pro samouky, tak snad to vyjde.

Jsem docela nervozni z toho zapisu musim rict. No, zrejme mi fakt ten mozek nefunguje spravne, kdyz predpokladam, ze studijni pobyt = chtit studovat, coz dle mysleni lidi na nasi fakulte ocividne neni pravda.

Frantik ted doumyval koupelnu. Nevim, co vsecko umyl, ale vypada to jen na tu nejvetsi spinu. Kos zustal hnusny a bez sacku uvnitr, pracka je zasrana od jakehosi modreho prasku, zed kolem rucniku je neumyta (to jsem mu v pondeli explicitne rekl, ze se to musi umyt taky, lebo je to prvni uklid po prasatech). Fakt si pripadam jak zenska nejaka. Stihacka co honi sveho manzela za neuklizene ponozky..

Skupinkovani o telefony.. neni moc o cem mluvit. Jsem asi jen chtel rict, ze hodne studentu se skupinkuje dle narodnosti a mluvi nemecky/francouzky - vcetne Cechu, ale tech tu moc neni a navic s nima mluvim jen spanelsky :)
A telefony.. samozrejme sem si koupil nejtupejsi SIMku co sla (Movistar), coz je voila! Telefonica - cili Eurotel, ktery nenavidim. Takze vsecko je drahe a vubec, proste nesnasim Telefonicu, asi si radsi koupim jinou SIMku.

Tak se zatiom mejte, kuratka, ja se jdu modlit, aby mi nebylo ukonceno studium..

UUups!

Uups!
"
Vážený pane Zahradníku,
nevím, zda už nejste v zahraničí, ale vím, že nejste zapsán do
dalšího ročníku. Nedostavil jste sám, ani jste nikoho nepověřil s plnou
mocí a nevybavil ho potřebnými dokumenty. Upozorňuji Vás, že tento týden
zápisy končí. Pokud byste nebyl zapsán, vznikly by Vám vážné problémy,
protože by Vám bylo studium ukončeno a pobyt v zahraničí byste si musel
platit sám.

S pozdravem
Jana Paulíková – stud. odd.
"


Mno, to je pekne, ze? Jsem tak nejak zil v presvedceni, ze kdyz zvladnu tech 10 formularu a schuzek kvuli Erasmu, ze jsem tak nejak zapsan automaticky. Kdo by cekal, ze kdyz vam skola vyridi studijni pobyt v zahranici, tak ze ocekava, ze nechcete dale studovat. Podivne, ale budiz. No, de se mailovat..

úterý 11. září 2007

z Malagy #4, konecne pohoda

Mam jeste chvilku, tak jeste neco splechtim. Jak uz jsem slibil, vyprdnu se na psani po dnech, je to celkem nezazivne, takze proste tak nejak jak mi to prijde na mysl.. Co je dneska? Utery, ok.. Kdo necetl prispoevky predtim (asi vetsina :), tak toto si prectete, nebude to dlouhe a je to celkem zabavne. Hlavne pasaz s harmonikou - to jsem proste cely ja..

V sobotu sem de facto stravil den na plazi, bylo tam dost erasmaku a celkove to bylo super. Voda tady je docela spinava, ale jsou i cistejsi plaze, my sme byli na te "hlavni" ve meste, ktera se menuje "Malagueta". Mam to tam asi 40 minut chuze. Vcera se na stejnem miste konala parba s erasmakama - takovym tim stylem "prines si piti a pokecame". Skoda, ze zacalo zlehka prset :( nastesti se tam dalo prejit pod takovy "stan", co patri k nejake restauraci. Hehe, ted jsem si vzpomnel na piwo na diskotacce za 4E, lebo vcera jsem koupil 6x0.25l piwa za 1.80E. No, a v baru vam daji uplne stejne piwo z obchodu za 1E, tss. Uz jsem psal, ze tocene piwo tu maji jen v restauracich? Spanelsko ocividne neni pivni zeme, takze zbyva zkusit nejaka ta vina :)

O pul osme zacinala jakasi slavnost na oslavu Viktorie, tak sme se sli podivat. Bylo to strasne nudne, porad se na neco cekalo, pruvod byl nekonecny.. no, hruza. Jedine, co bylo zajimave byl ten obskurni mobilni monument ci co. Neslo ho snad 30 chlapu, muselo to byt tezke jak krava. Pekne bylo, kdyz s tim vysli z kostela a zvrchu hazeli bile ruzove kvitky nebo tak neco..

Jezismarjaa!!!, Francouz tedka vari. Jinak. Pokousi se varit - a navic i pro me. Je jako slon v porcelanu. Ryze dal tak pro jednoho, na panvicce nechal smazit samotne maslo, ktere se samo presmazilo. Nsatesti sem sel kolem a zadrzel ho, aby na to smradlave spalene maslo nedal maso [carne].. uff.. tak jsem mu ho vymenil za nove a on s nim udelal to same. boha! no, a ted smazi nenaklepane veprove steaky.. kdybych mu nerekl, ze mam rad koreni, tak to snad ani neosoli a neopepri.. ryzi taky neosolil.. hehe, jak em to zacal psat, byl sem strasne nasrany, jak nekdo muze byt tak gramlavy, ale ted se tomu v obyvaku smeju :)) Hehe, ted se mu to spali, lebo sel do pokoje a naechal to tam proste tak smazit.. No, puvodne jsem myslel, ze si obcas muzeme uvarit pro vsechny spolecne, ale ocividne si budu varit sam, chudak frantik tady asi umre hlady :)

V nedeli jsem zasel do "Roadhouse" baru, ze tam budou hrat nejaci 2 typci na kytary, tak jsem vzal harmoniky a vyrazil. Vedel o tom jeste nejaky nemec, tak jsme se sesli na namesti ve meste (klasicky na Plaza de merced). Sranda byla, ze jsem se honil s veceri, abych neprosvihl zacatek, takze jsem tam dorazil o pul jedenacte a zjistil, ze se otevira az v 11 :) No, tak sme si dali s nemcama a frantikem nejake to piwo a cekali az prijdou typci na vystoupeni, kterezto zacinalo nekdy kolem pulnoci. No, a pak se to stalo! OMG! Du na WC se curnout, zvednu prkynko.. a vypadne mi harmonika primo do hajzlu!! aaaaaaaaa! Zmocnila se me panicka hruza a na chvili sem se zasekl, sem tam tak stal s rozepnutyma kratasama a koukal na harmoniku v hajzlu.. nastesti jsem se vzpamatoval celkem rychle, obetoval levou ruku a zahajil zachrannou akci. Stesti bylo, ze Lutz (ten Nemec) mel s sebou nozik se sroubovakem, takze jsem ji mohl rozebrat a jit poradne drhnout. Mno, mydlo tam nemeli, tak jsem to drhl co to dalo aspon pod vodou. Pak jsem vyklepal vodu a prisel moment, kdy jsem musel vyfoukat vodu zevnitr.. Mno, jiste si umite predstavit, jak jsem se asi tvaril, kdyz jsem tu harmoniku prikladal k ustum.. ble!
Jako by toho nebylo malo, tak se samo zatoulala nekam maticka pri skladani. Uups.. Nastesti tam meli baterku a tak jsem to po chvili urputneho hledani nasel na zemi - je to takova malilinkata trpitiva vecicka. Uff.. No, tak jsem to slozil, zacal si tak trochu pofukovat u baru a prisel za mnou typek, ze mam jit na podium za nema. Tak jsem tam suverene nabehl a zacal hrat, nacez mi byl nabidnut po chvili mikrofon. No, a tak jsem si zahral v Malaze na minikoncertu v baru a sklidil veeelkyy potlesk (to vite, opilcum se libi vsecko) Typci hrajou za 14 dni znovu, tak se tam urcite ukazu :)

Mimochodem, dneska je tam "Jam session" - cili vem si cokoli na co hrajes a udelame muziku", takze urcite pujdu. Jo, ted jeste jak dopadlo to jidlo co frantik pripravil.. prekvapive to nebylo tak zle.. ale kdybyste ho videli.. on hubu nezavre, pritom nemuze poradne nic rict, lebo zatim jeste moc nemluvi.. vcera mel uklidit koupelnu a nic, tedka na to ma pul hodiny uz jenom (mame kurzy spanelstiny 15:30 - 19:30) a nejak se zase nechysta.. vecer bude samo prilis tma, no, uz to vidim.. "mankote, jemnostpane!" :)

Vcera jsem jak debil cistil hodinu lednicku, lebo byla strasnym zpusobem zasrana a zaledovana! Skoda, ze sem to nevyfotil, no, ti co tady bydleli pred nama byli pekne prasata. Frantik mel uklidit koupelku a Alena kuchyn trochu. No, samo ze jsem byl jediny kdo neco udelal. Timto zdravim Veroniku, to je ta nase Brnenska vychova :)


Mno, tak to bude pro dnesek asi vsecko, konecne jsem dopsal vsecky resty a muzu se zaqse vrhnout na uceni spanelstiny. Mam co dohanet.. Ale uz jsem se celkem rozmluvil (vlastne uz davno), sice placam hafo chyb, ale hlavne ze se mluvi :)

papa, prasatkaaa


PS: priste neco napisu o skupinkovani, telefonech a mozna trochu o tom, co tady vlastne jim :)

PPS: kdyby tady byl nekdo z informatiku a vedel dobry link na "jak hacknout wifi" (WEP staci), tak prosim do commentu, ja tady nemam cas to hledat, navic, tady ta wifi, na kterou jsem ted napichnuty je kdovi co. Je to nezabezpecene a kdo vi, jak dlouho to pojede..
stejne jsem ale strasne rad, ze je tu aspon toto. Sice musim stat v rohu pokoje s notebookem v ruce u hlavy, aby byl aspon trochu signal, ale lepsi nez nic :)

z Malagy #3 (St, Ct, Pa)

Ugh!, tak to je haluz, prave jsem zacal psat spanelsky.. pff, to by toho bylo 20x min :) ten "Viernes" je schvalne spanelsky a znamena to presne to, co si myslite. Od tedka musim v kazdeho prispevku dat aspon jedno slovo spanelsky, at se taky necemu priucite.. Kua, teď mi došlo, že klidně můžu psát s diakritikou, když píšu na noťasu, ale asi to dělat nebudu, lebo když pak chci něco opravit nebo připsat ve škole, tak to nejde (informatici prominou - samo, že to de, ale je to ztráta času). Takze zase bez hacku pokracujeme.
Prave stojim s notebbokem v ruce u okna a chytam nejaky haluzovy wifi signal, tak to musim vsecko honem poslat, nez to spadne.. tak podme na to:


Streda, 5.9. - jazykovka, ubytovani
Tento den se opet nesl ve znameni ubytovani. Rozloucil jsem se s Victorem a jeho rodinou(jeli nekam mimo mesto na cely den), vzal si svoje veci a.. zustal sam ve meste. A protoze sem tak nejak nevedel, co delat, tak jsem vzal papir a napsal na neho neco jako "looking for a flatmate, 230E.." a i s vecma si stoupl pred jeden hostel ve meste, kde bylo hodne erasmaku (mimochodem, v tom samem hostelu jsem jim na recepci den zpatky nechal zpravu s podobnym sdelenim). A tak jsem tam tak stal a mluvil s lidma co vychazeli/vchazeli az byl cas jit do jazykove skoly (kterou mistni univerzita poskytuje zdarma - 1 mesic spanelstiny pred zacatkem semestru) na rozrazovaci testy.

Protoze jsem vedel, ze tam budou skoro vsichni erasmaci, prisel jsem tam asi hodinu pred tim, nez mely byt ty testy, dole na recepci jsem si vyptal izolepu, prilepil si tu ceduli na klobouk a cekal u vchodu. Na recepci vubec byli na me hodni a nechali mi tam u nich si nechat krosnu, no pobihal jsem tam kolem nich a vykladal si s nima celkem casto, takze sme se brzo zkamaradili a tedka se pokazde zdravime jmenama :) Kazdopadne, cedule na klobouku mela uspech v tom, ze sem to resil s celkem hodne lidma, co za mnou prisli, na druhou stranu jsem ale nikoho nenasel.. A pak uz sme museli jit psat ty testy.

No, to byl solidni zahul - zaprve to bylo dost tezke a zadruhe jsem se na to nemohl skoro vubec soustredit, lebo mi porad lezlo do hlavy, ze nemam ubytovani. Mno, nejak jsem to zbastlil a razil honem k recepci shanet lidi (tentokrat s novym papirem v ruce). Zase se ale nikdo nenasel, kdo by mel zajem. Lidi ze zapadu sou nejaci divni, skoro vsichni chteji bydlet s hodne lidma, ale tak, aby meli samostatny pokoj jen pro sebe.. takova rozmlsanost! Tak jsem se sebral a sel nahoru na net neco shanet a volat na 2 cisla, co sem dostal od nejakych lidi pri mych pokusech nekoho najit. Telefonovat ve spanelstine, to opet bylo peklo, clovek si pripada, ze je uplny debil, kdyz se na vsecko pta 2x nebo 3x. Jedno vypadalo celkem dobre, akorat sem nebyl schopny si po telefonu napsat adresu, lebo to byla nejaka obskurnost. Tak jsem sel opet za "kamosama" na recepci, jestli by nemohli zavolaty tady na to cislo a zeptat se, jaka je ta adresa.

Tak se stalo a protoze ten chlapik na recepci (Javier) videl, ze mam mapu, tak ze mi to zrovna ukaze, a ze to je pekne daleko od centra a tak vubec. No, tak sem tam tak smutne stal a koukal do mapy, tak se me zeptal, jestli uz sem zkousel volat na inzerat jeho kolegyne, co visi na nastence, kerou sem sice prohledal uz driv, ale tohoto inzeratu sem si nevsiml. Tak sem se na neho sel podivat a ejhle, kolegyne z recepce (Pili) se tam zrovna objevila a tak jsem se o tom zacali bavit.. blablabla..

..uz me to fakt takto nebavi, psat to jako kdyz lezou konzervy nekde z masokombinatu :) Proste, abych to zkratil, tak jsem se nakonec ubytoval v byte, ktery pronajima Pili (ta z recepce). Sou tu (mimo kuchyne, koupelny, obyvaku a jidelny) dva pokoje, jedem vetsi se 2 samostatnyma postelema a jeden mensi, s jednou dvojposteli. Mensi je za 240E, vetsi za 300E. Z nejakeho duvodu (asi jim byl sympaticky klobouk ci co :) se mi podarilo vykseftovat ten vetsi za 250E s tim, ze kdyz si nekoho najdu k sobe, budeme platit 300E/2, coz je super. Tak, a ted penize. Tady ve Spanelsku (i v Dansku a jinde) to s pronajimanim bytu funguje tak, ze na zacatku se da mesicni najem + najem na dalsi mesic, ktery slouzi jako zaloha, kdyz se neco rozbije a tak. Posledni mesic pobytu se neplati nic a vyuzije se ta zaloha. Tak. Vedel jsem, ze z automatu na 2 mesice penize urcite nedostanu, lebo uz sem neco vybiral a mam docela maly limit, takze to sme se dopredu domluvili, ze jim dam jen na jeden mesic zatim (250E) a zbytek pristi tyden. Sranda byla, ze automat mi nechtel dat ani 250E. No, nastesti mi dal aspon 200E, coz sem opet ukecal, ze penize mam, jenom ze mam maly limit.. blabla. A tak si to vzali, ja dostal klice a zitra sem mel na recepci podepsat smlouvu. V ten okamzik se mi tak strasne ulevilo.. uzasny pocit! Jsem sice byl pripraveny spat nekde v parku nebo na plazi, ale mel jsem strach o veci a tak vubec.

Ajo, ted jeste ti Cesi.. kuna pes :( No, ani se mi o tom nechce psat uz, je to slozite a dlouhe. No, zkusim to taky zkratit. Proste.. ten byt, co mi nabizel Victor2 (z te prvni erasmus schuzky) jsem zaridil pro 2 Cechy, co nemeli kde bydlet. Totiz, na te erasmus schuzce jsem potkal Cecha (Kuba) a Cesku (Alena), takze teoreticky jsem si jednoho z nich mohl vzit k sobe a jit bydlet k Victorovi2, ale ja jsem nechtel bydlet s Cechama. Kubovi prej mel prijet jeste kamos (Ondra). No, a tak sem si na ne vzpomnel a domluvil jim to bydleni - cili jsem zavolal Victorovi2 a zasel tam s nima. Nacez jsem se jeste za ne vecer pres sms primluvil, ze urcite budou hodni a nebudou kourit v byte a tak, tedy nakonec hosici bydli na super miste v krasnem bytecku (misto i vybaveni mnohem lepsi nez to moje)! Tss.. no, aspon, ze to maji drazsi (k tomu se jeste dostanu). Pred odchodem jsem si jeste zamluvil piwo s Victorem2 nekdy - Hehe, vtipne bylo, kdyz se me ve vytahu zeptali, jak dlouho uz se s Victorem znam, ze sme takovi kamosi a ja odpovedel, ze jeden den :) Pak sme zasli na burger do BurgerKinga nebo tak neco, lebo jsem za cely den jedl jen 3 banany, rozloucili se a ja sel spat.


Ctvrtek, 6.9. - prvni lekce spanelstiny, spolubydlici
- probuzeni v novem byte, pak nejaky ten nakup (banany uz me moc nebavily)

- Bydleni jsem resil se 2 francouzama pred lekci a pak s Cechem a Rakusakem po skole (byli se podivat a tak). Francouzi ze nevi, Cech (nejaky Tomas) a Rakusak ze by vzali ten vetsi pokoj - coz by pro me znamenalo prijit o moznost bydlet za 150E, takze jsem jim rekl, at mi daji jeste jeden den cas, ze kdyz to nevyresim, maji to a ja pujdu do toho mensiho za 240E. Cecha (Tomase) jsem se nebal, lebo sme spolu mluvili celou dobu vyhradne spanelsky a vubec nam to nevadilo :) mimochodem, chodi se mnou do kurzu a zjistili sme ze sme Cesi jen nahodou pri hromadnem predstavovani se tride.

- prvni lekce ve skole spanelstiny probehla v pohode. Meli jsme rano prijit vsichni na 9:30 a zjistit, v jake sme skupine. Viselo tam par papiru s ruznymi casy a jmeny, ale samo sem se nenasel ani na jednom. Pod papirama byla mensi cedulka "vsichni ostatni 15:30". No, tak sem si rekl, ze tech 15:30 to budou vsichni zacatecnici a ti napsani ze sou pokrocili. Mno, ukazalo se, ze to je presne naopak a ze patrim do prostredni skupiny (ze tri stupnu pokrocilosti). Podle toho taky vypadala prvni lekce. Mame 2 hodiny gramatiky a 2 hodiny konverzace (v tomhle poradi). Konverzace je super - ucitelka, co mame je uplne uzasna a fakt to umi. Vtipkue, krasne mluvi, porad se smeje.. proste suprova baba na svem miste. Zato gramatika :( ble.. hned vytasila 3 druhy minulych casu, popsal jsem 4 stranky uziti a nepravidelnosti (samo jsem nemel na co psat, tak jsem psal zezadu na financni smlouvu s VUT, co jsem nasel v batohu :).. no, hruza. S minulyma casama mam fakt problemy (spanelstina ma 4 druhy a asi milion nepravidelnosti), nastesti ale nejsem sam. Mno, dneska (nedele, 9.9.) se na stridacku ucim a pisu tady ty blaboly. Ucit se hodlam az do vecera, nez vyrazim do mesta..

- Alena. Alena je moje nova spolubydlici - ano, je to ta Ceska, i kdyz jsem s Cechama nechtel mit nic spolecneho tady v Malaze. Jak to vzniklo.. To bylo tak, ze pote, co odesel Tomas s tim Rakusakem jsem napsal Alene (cislo jsem mel od Kuby), ze v jedne z mnoha moznosti (mel jsem jich v hlave asi 4) muzeme bydlet spolu za 120E. Protoze Pili (majitelka bytu) je na me moc hodna (nechala mi pokoj za 300E za 250E, abych si mohl nekoho k sobe najit, nechala mi byt jen za 200E predem, i kdyz to melo byt 500E..), tak jsem citil jistou moralni povinnost neblokovat dvojku pokoj, ze ktereho muze mit 300E celkem jiste (ten Cech+Rakusak). Navic, kdyz sme sem sli s tim Cechem a Rakusakem, tak mi rekla, ze za celou tu dobu co to pronajima jsem prvni, komu to dali samostatne za 250E ("i zzelelo se matce.."). Takze jsem Pili napsal, ze protoze jsou na me moc hodni, tak ja bych zase chtel, aby dostali svych 540E (300+240) a ze se to pokusim zaridit. Ja vim, komplikuju si zivot, ale oni pomohli mne.. chapete, ne?

Ted abych to osvetlil, moznosti, co sem mel v hlave:
1) ja si nekoho najdu k sobe do dvojky a do mensiho nekoho sezenu (Alena zna nejakou Rusku, ktera nema kde bydlet), nebo si ho vezme Alena, nebo proste nekoho jineho ze skoly.
2) pokoj prenecham klukum (Cech+Rakusak) a ja pujdu do mensiho za 240E
3) pokoj si vezmou kluci a ja si vezmu s Alenou ten mensi (tedy za 120E), s tim, ze Alena si koupi matraci.

Tak, co se ale nestalo.. asi za hodinu pote co jsem Alene napsal, mi volala nekde z Hostelu, ze uz nema zadny kredit, a ze ji nechali na milost zavolat z recepce, jestli by u me nemohla dneska prespat, ze nema kam dat veci a ze tam to za noc stoji 40E.. blabla, tak sem ju prerusil, lebo sem se uz bal, ze se mi rozbreci a rekl jsem ji, ze si dame schuzku za pul hodiny na nadrazi. Tak se stalo (no, nebylo to tak jednoduche, ale uz to nebudu pitvat - to jak sme se nemohli najit a zpozdeni atd.) a sli sme s jejima vecma k nam. Po ceste jsem ji osvetlil vsechny ty moznosti a mimo jine se ji rozbily obe drzatka na kufr, takze nesel ani nest, ani tahnout na koleckach. super! No, nejak sem to sem nakonec dotahl. No, jak uz ted vite, dopadlo to tak, ze spolu bydlime a cekame jak to bude dal. Bud jestli se najdou 2 lidi, co si vezmou ten vetsi pokoj a vymenime se, nebo jeden, co si vezme ten mensi.

Dobre je, ze jsem ju donutil mluvit jen spanelsky a ji se to zalibilo, takze cesky skoro vubec nemluvime (jen obcas nejake slovicko a hned ho deme najit ve slovniku) Da to dost prace, lebo nekdy ma takove tendence mluvit cesky, ale to ji hned reknu, ze nerozumim, to vite, je treba byt silny :)

Hmm, asi z toho vseho nebudete moc chytri, ale je to proste slozite to popsat po 4 dnech kdy se porad neco resi :(

HA!
nejnovejsi info: asi s nama bude bydlet jeden Francouz - vlastne ten, jak jsem psal, ze tu byli rano. Zrovna mi volal a pak prisel a pokecali sme o tom. Ze prej chce rozhodne pokoj sam, ze je skoda, ze to stoji 240E. Tak jsem mu rekl, ze mu to domluvim na 220E :), jestli by to bral. A on ze jo, ze mu mam dat vedet. No, odesel, ja jsem napsal Pili (ta co ji patri tento byt) a rekla, ze za 220E by to slo. Tak jsem napsal Francouzovi a za chvili prijde s vecma (uz je nema kde mit) a vecer si to domluvi s Pili (klice a platbu). Uff. No, tak to tak vypada, ze sem se na informatice fakt trapil, ze ta podnikatelka je pro me lepsi :) Mel jsem bydlet za 230E v nejake dire a ted bydlim za 150E v byte, kde se bude mluvit spanelsky. cool. Pravdou je, ze z ta dira byla kousilinek od centra i skoly.. no, ale za tech usetrenych 80E kazdy mesic se radsi tech 30 min projdu :) Navic, ted ten prvni mesic to mam aspon blizucko do jazykovky (10min)


Viernes, 7.9. - fiesta s erasmakama

V patek se slo samozrejme kalit :) Pred skolou sem se blize seznamil s nejakyma frantikama a vyptal si nejake ty cisla, abych vedel kam a kdy pak vecer jit. Na kurzu spanelstiny sme taky dostali pouceni, kdy se tady chodi ven. Ve spanelsku se vyrazi do mesta v 11 hodin vecer cca. Dokonce nektere bary ani nemaji driv otevreno.. Treba "Roadhouse" v nedeli otvira az ve 23h, coz je u nas v Cechach v nedeli skoro zaviracka :)

Zacali sme na nejake diskotece, kde bylo ale strasne moc lidi a nedalo se tam skoro nic delat. Mimoto, piwo [cerveza] tam stalo 4E!!! pff. Takze sme se presunuli do "Urbano" baru - tam jak maji malicke piwo i vsecky panaky za 1E a neco popili. Musim tam priste vyfotit ten seznam tech panaku, to je fakt maso, je jich tak 100 a z toho tretina s tabascem :)

No, frantik s nama teda nakonec bydli. Je to takovy maly panacek, nemluvi moc dobre spanelsky (hur nez ja) ani anglicky, neslysi na jedno ucho a dost mlaska :)


pátek 7. září 2007

z Malagy #2

Takze.. dneska mam na programu sem hodit pondeli a utery. Takto po dnech (to zelene :) to nejspis udelam jen do ctvrtka, protoze pak uz to urcite nebude tak zhave a ani uz nebude dulezite esi to bylo osmeho nebo desateho.. Tyto dva dny a streda, to byl fakt zahul na nervy.. nuze, deme na to:

Pondeli, 3.9. – prvni den
Vstavali sme neco kolem desate a na motorce vyrazili do mesta koupit mi spanelskou SIMku. Dali sme si v nejakem "snidanovem baru" jidlo kazdy za 3E (zaplatil jsem i za Victora) a koupili tu kartu - 25E s 25E kreditem (jako u nas - az na ty ceny:( Victor mel nejake cisla na mozne byty a volalo se a volalo. Volno bylo jen v jednom uz, pry se mame prijit podivat o pul seste.. Kolem 12h mel Victor sraz s nejakym kamaradem, se kterym jsme kamsi k univerzite jeli podepsat pojisteni, protoze on, stejne jako Victor, jede pracovat do Ceske republiky. Uz tam byli oba a umi pekna ceska spojeni (miluju te milacku, 2 pivo, holky, hezky kozy..), Viktor dokonce umi i skladat jednoduche vety. Spanel mluvici cesky - super, ne? :)

Mimochodem, tady v Malaze jsou 2 univerzitni campusy - jeden (s fakultou podnikatelskou a ekonomickou) je blizko centra, druhy je nekde v riti, dost daleko.. nastesti studuju na podnikatelce. I kdyz problem mozna bude s nekteryma predmetama, co jsem si napsal z jine fakulty, no, uvidime.. zatim si vystacim bez autobusu.

Potom sme se rozloucili a setkali se s dalsim Victorovym kamaradem (Fernando), se kterym se jelo na plaz - super. Tak jsme se pokoupali, povaleli.. a pribrali dalsiho Victoroveho kamarada (Angel z Cordoby) a vyrazili do mesta na pul sestou videt ten byt. Buh vi proc, ale borec tam zadny nebyl, pry se mame stavit zitra v 16h. Hmm, super. To mi bylo fakt lito, protoze sme museli vsichni jet driv z te plaze.. Nuze, kamaradi dostali chut na jedno piwo a neco maleho k snedku pred cestou domu, tak sme se stavili na nejake zahradce. Jidlo sem si nedal, ale piwko jo. Pisu o tom proto, ze na fotce tady uvidite, cemu se tady rika piwo.. hehe, fakt vtipne. A kdyz si date lahvove, tak maji zasadne 0,33 nebo 0,2 neco litru..

Kdyz jsme prijeli i s Angelem k Viktorovi domu, byla tam jeho teta, babicka, deda a jeste nejaci znami.. takze sme vsichni posedeli, pokecal jsem opet trochu spanelsky, dal ochutnat vsem domaci slivowicu (z domu jsem vzal 2 flasky) a kolem 10hod vecer se podavala vecere. Mezitim jsem se jeste stihl osprchovat a zjistit, ze jsem nekde ztratil ceskou SIMku.. klasika - to bych ani nebyl ja jinak. To me celkem naprudilo a taky jsem byl trochu nervni uz, co vznikne z toho ubytovani, lebo jsem u Victora chtel zustat jen co nejkratsi moznou dobu a taky jsem vedel, ze ve ctvrtek nebo kdy zase odleta do Ceska.. Na veceri sem jim tam toho nechtel moc snist, ale porad do me neco tlacili a ze musim ochutnat toto a tamto.. no, tak jsem chutnal a hrozne chvalil jak je to dobre az jsem se skoro prejedl.

Po veceri (coz bylo kolem 12h) se vyrazilo do mesta (Fiesta!!). No, prolezli sme asi 4 bary, pricemz jsme samozrejme finishovali ve dvou (podle Victora) nejlepsich - jeden z nich byl samo Roadhouse. Ja jsem samozrejme nechtel moc pit, protoze je tu vsecko dost drahe, ale rikat "uz ne/nechci/opravdu ne/uz nemam penize" vubec nezabiralo, takze to po piwech skoncilo jeste panakovanim v poslednim baru Urbano, kde podavaji snad 100 druhu panaku - a kupodivu i za dobre ceny, skoda, ze panaky normalne nepiju :) Nuze, druhy den samozrejme...


Utery, 4.9. – dva byty, zadna fiesta
..kocovina a susak, no, nedalo se nic delat, museli sme vstavat kolem 9h, napil sem se poradne vody, vzal sve slavne sombrero a v 10h sme byli ve meste se podivat na ten byt. Bylo to takove doupe, kamrlik pro jednoho skoro bez denniho svetla, kuchyne na chodbe, ani tam nemeli pracku.. druhy pokoj co byl volny sice denni svetlo mel, ale primo pod oknama se bourala nejaka budova, takze super zvukova kulisa.. nu coz, nemel jsem nic jineho a navic to bylo blizucko skoly i centra, takze sme se domluvili, ze ve 4 kdyztak podepiseme smlouvu (jen pro pripomenuti, cena 240E).

Ve 12h byl na skole uvitaci meeting s informacema pro vsechny erasmaky. Dostali sme slozku s informacema a pak to prochazela sympaticka zenstina jeste slovne vsecko ve spanelstine a obcas i trosku anglicky. No, neni to zadny med, budeme toho muset hodne vybehat, sehnat koordinatora, upresnit predmety, zapsat se, zajit tam a onam, dyt ja uz ani nevim, co se ma vsecko delat - jeste, ze nam to dali napsane vsecko (samo ze ve spanelstine). Tady musim rict, ze uz se zacinam celkem chytat, kdyz zacnou mluvit pomalu, tak to de. Dokonce jsem vyrizoval i telefonaty ohledne bytu ve spanelstine, no, ale nebudeme predbihat.. Nevim, kolik byva erasmus studentu u nas na univerzitach, ale tady nas bylo tak 200!!

Sraz mel skoncit o pul druhe, ale protahlo se to do 3, pak byl nejaky maly rautik, kde sem potkal takoveho manika se slecnou, co nabizeli byt k pronajmu. Tak jsem je hned odchytil a na vsecko se zacal ptat, nabizel double (pokoj pro dva se dvema postelema) za 460E a single za 320E, takze single samo neprichazel v uvahu. Mluvili sme prevazne spanelsky a obcas i anglicky, rekl jsem mu, ze skusim nekoho sehnat k sobe do toho dvojaku a on at mi da vedet, kdyby se mu ozval nekdo, kdo je taky sam. Jo, a taky ze se tam zajdu dnes podivat (mel to sice na fotce, ale 1. tam byl jen ten pokoj a ne zbytek bytu a 2. clovek nikdy nevi..) No, a tak sem hned zacal pobihat po lidech a ptat se, jestli by do toho nesli, ze se tam pujdeme hned podivat, vymenovali sme si cisla.. blablabla. Jeden Nemec mi pak rekl, ze to zbytecne hrotim, ze se neco urcite najde. Nic nemel, sedel na patniku a kouril cigaretku, pohodar :)
Problem byl, ze za nejakou pulhodinu uz jsem mel byt na tom prvnim byte podepsat smlouvu, tak jsem jeste volal tomu chlapikovi s tim dvojakem po ceste a ujistovali se, jak se sobe jeste ozveme a taky sem potreboval vedet presnou adresu. Protoze nechal tech letacku s fotkou a cislem dost na stole, ocekaval jsem, ze se mu nekdo ozve coby dup. Rozhodl jsem se to risknout a v ty 4 jsem chlapikovi s tim kamrlikem rekl, ze potrebuju jeste cas do zitra a ze se mu dopoledne ozvu, nacez jsem hned sel k tomu druhemu bytu.

Kdyz jsem tam prisel, tak jsem mu chtel znovu zavolat, ze uz jsem teda tu, ale jaksi to neslo, protoze mi dosel kredit. Tady to maji fakt nahovno, protoze clovek nevi, kolik ma kreditu. Kdyz to chce zjistit, tak si za to uctujou poplatky. Vydridusi. I bych pouzil svou ceskou SIMku, ale tu jsem vcera prece ztratil.. No, jako by to nebylo malo, zapipal mi telefon, ze je vybita baterka. No bezva, takze mam tak pul hodiny stand by a minutu hovoru => valil sem honem sehnat kredit do obchodu, ktery jsem nastesti nasel blizko a v rychlosti mu rekl, ze sem tu a pockam na neho. Prisel rychle a ukazal my byt. No, to byla bomba! Normalni krasny bytecek, super nabytek, TV, mikrovlnka, krasna koupelna, moznost internetu.. Totiz, ze to je prej byt jeho tety a on tam bydliva, no, tim se to vysvetluje. Celkem tam byly 2 double a 2 single pokoje. Volny byl jeden double a jeden single (ten az od pristiho patku). V double bydli nejaka anglicanka, co si ho plati sama! Tss, ta musi byt pekne zazobana. Zbyvalo jen precist podminky (pohoda) a nekoho sehnat. Mezitim jsem si vsiml, ze chlapik (dalsi Victor, rikejme mu Victor2) ke me chova sympatie a ze by fakt chtel, aby tam bydlel nekdo jako ja, Victor2 je sympaticky mlady koren, bytecek je bozi.. super!, rikal jsem si.. uz jen nekoho najit.

Pak jsme se rozloucili a ja si sel dat burger do McDonalds. Fuj. No, ale vzhledem k tomu, ze uz bylo asi 6h a ja cely den jedl jen 3 banany to bylo vynikajici jidlo!

Tyo, jak tak koukam na ty radky.. ti z vas co se dostali az sem.. hluboka poklona!

Za pul hodky jsem mel sraz s Victorem a Angelem ve meste. Samo mi umrel uz telefon, takze jsem doufal, ze jsem na spravnem miste. No, a protoze nikdo nejel, tak jsem vytahl notebook a dal si nabijet mobil z notebooku aspon (jeste ze na to mam kabel).. ja uz mel nervy uplne v kyblu. No, prijeli asi za 30 sekund pote, co jsem pracne vytahl ten notebook, tak uz to byva. Jeli sme do nejakeho nakupniho centra kupovat boty. Tak jsem rekl, ze si tu sednu na lavku a pockam na ne, zatimco se mi trosku nabije telefon z notasu. A jak tam tak sedim, tak mi prijde sms od Victora2, ze by mozna mela zajem o tu dvojku nejaka Spanelka a ze tady je jeji cislo! Bomba! Bydlet v krasnem bytecku s original Spanelkou.. uau. Tak jsem nazhavil telefon a opet proveril svuj uz tak neschopny a unaveny mozek na znalost sve chabe spanelstiny. Nanestesti se ukazalo, ze je to na ni moc drahe. Ze se ji to moc libi, pozice super, vybaveni super.. ale drahe :((

No, pak prisel Angel s Victorem (i s novyma botama) a ze pojedeme domu, tak jsem pozadal, at se stavime v nejakem supermarketu, ze si koupim nejake jidlo, at je porad nevyziram. On o tom nechtel ani slyset, ale nastesti sme nekde zastavili, protoze z auta videl nejakeho znameho na ulici a ja jsem vybehl do nedalekeho supermarketu koupit pizzu a jogurt (pecivo uz zadne nebylo). Taky mi rekl, ze zitra jede na cely den pryc s rodici, nacez jsem ho prerusil a povidam, ze to neni zadny problem, ze odchazim rano se vsema vecma a ze mu moc dekuju, ze me tam nechal tak dyl, ze se uz o sebe postaram. No, vecere dopadla tak, ze Victorova mamina (kera zacala byt na me uz taky moc hodna a porad me ujistovala, jak neotravuju a muzu kdykoliv zavolat a tak) navrhla, ze pizzu pridame pro vsechny ke spolecne veceri, s cimz jsem souhlasil.
Po veceri jsem rikal, ze dneska zadna fiesta ve meste (poprve od prijezdu) a ze bych si rad sedl k netu a shanel bydleni a pak sel spat. Tak jsem se posadil k pocitaci a zacal shanet bydleni.. Taky jsem napsal znovu te spanelce (Celia), jestli je to fakt o te cene, nebo ma problem s tim, ze jsem chico (kluk). No, tak s tim ze pry nema vubec problem, ale ze tam kde bydli to ma za 150E, chce jit pryc jen proto, ze je tam moc lidi. No, tak jsem volal jeste asi na dalsi 2 inzeraty, zatimco muj mozek uz z te spanelstiny dojizdel i na rezervni baterky, lebo jsem jeste mluvil parkrat i s Victorem2 (ten s tim hezkym bytem).

Tu noc jsem spal jako zabity, i kdyz usnout mi trvalo celkem dlouho.. "kde budes bydlet, Zahradniku..?"

PS: a nestydte se mi taky neco napsat do komentaru, at je co konzultovat :) Bez fotek je to blby, ja vim, ale nejak jsem fakt nemel chut fotit.. tedka uz to bude lepsi, zitra ci dnes snad neco nablyskam. Papaa, prasatkaaa

PPS: moje nove cislo: +43618859809 (mozna jeste zmenim, toto je dost drahe :(

čtvrtek 6. září 2007

z Malagy #1

Tak a je to tadyyy! Zdravim vas vsecky z Malagy! Jsem se konecne dostal k netu tady na skole. Nebudu psat s diakritikou, lebo tady neni. Ti, co nevi o co de (jestli vubec nekdo takovy je), tak jsem si zazadal nekdy v zime u nas na fakulte o Erasmus/Socrates vymenny pobyt ve Spanelsku, uspel jsem, dostal penize.. a tak jsem tu :)
Mam tu nejake zapisky, co jsem stihl doted sepsat, tak to sem proste dam, jak jsem to napsal do notebbooku.. Jsou trochu zmatene, slibuju, ze priste uz to bude lepsi, jsem mel strasny stres s bydlenim, lebo la Universitad de Malaga nezajistuje ubytovani pro Erasmaky, coz je docela neprijemne a motivovalo me to mimo jine k zakoupeni poradne krosny a k tomu, abych si s sebou vzal karimatku a spacak :)
.. no, tak deme na to:

Středa, 5.9., 13:00
Jsem tak utahaný, že se mi ani nechce psát. Konečně mám chvilku pro sebe, abych něco sesmolil a udělal si pár poznámek. Sedím na chodbě na univerzitě s notebookem a všema svýma věcma a datluju tu do notepadu, čímž zároveň zabíjím čekání na první hodinu kurzu španělštiny, která začíná za 2 hodiny (někde úplně jinde, takže se opět těším, až půjdu přes město v tomhle horku s tou těžkou krosnou a batohem na noťas na břichu). Vzhledem k tomu, že nemám kde bydlet a že jsem doteď spal u kamaráda, který má kamarády (=>fiesta!), tak to tady probíhá ve strašně rychlém tempu. Chvíle pohody se střídají s adrenalinovou horečkou (ztracená SIMka, vybitý kredit, shánění bytu..) Mno dobrá, začnu od začátku, teď jsem si asi pů hodiny "odrážkoval", abych toho moc nezapomněl, protože z té španělštiny všude kolem mám absolutně přetížený mozek. Ten cizí jazyk a to horko fakt unavuje, se nezdá..
Přemýšlím, že to napíšu někdy jindy, protože teď by to asi byla jen taková patlanina všeho a asi by to ani nebylo moc zábavné. Na druhou stranu se ale bojím, že už pak nebude o čem psát, protože všecko zapomenu. Tak nevim, no. Asi část napíšu už teď a zbytek se uvidí. Ale radši teď vyrazím na místo, kde má být ten kurz, těžko odhadnout jak dlouho to půjdu..

23:50
Jsem v bytěéé! Si neumíte představit, jaká to je radost - mít kde spát, já už měl skoro nachystanou karimatku na pláž. Ale ok, popořadě:

Neděle 2.9. - odjezd, příjezd, bar
Přípravy na odjezd byly super! No jo, je potřeba se s každým řádně rozloučit.. piwo.. panák.. atd.

Na odjezdu nebylo nic zajímavého, snad jen to, že jsem tak nějak zapomněl, že se musí projít přes osobní kontrolu s rentgenem, takže jsem si ještě půl hodiny před nástupem do letadla v pohodě "vychutnával" nějaký druh superjídla se superhranolkama v letištním McDonaldu. No, pak mě tak nějak napadlo, že bych už mohl jít k oné bráně C - a ejhle, ona je tu vlastně ještě osobní kontrola.. No, nakonec jsem musel ještě skoro 10 minut čekat na bráně :)

Na letišti v Malaze mě vyzvedl Victor s kamarádem. Ajo, Victor, kua.. Ok, Victor je chlapík z Malagy, se kterým jsem se seznámil tuším ve středu večer v hospodě v Brně. A to sice tak, že mi ex-spolužačka Pavla dala číslo na kamarádku Irenu, která má kamarády ve Španělsku (děkuji oběma výše zmíněným slečnám za pomoc!). Tak to byl první den, kdy jsem po roce a něco mluvil španělsky, no, byla to dost bída, co si budeme povídat.. Mimochodem, haluz byla, že jsem v oné hospůdce zjistil, že se s Irenou vlastně známe z Žíznivé opice ("vinárna" na Jugoslávské), kde sme se potkali někdy v únoru. Resp. jsem zjistil, protože ona si mě nepamatuje.. jojo, tenkrát si holky daly řádně do nosu :)

No, a na letišti mě vyzvedl proto, protože (otřesná vazba) mi nabídl, že u něho můžu přespat v neděli. Que bien! No, samozřejmě že první kam se jelo byl bar. Jmenuje se "Roadhouse" a koncertují v něm všerůzné kapely. Tak jsme dali nějaké piwo a panáky na uvítanou (ty sem nechtěl, ale musel jsem :) a když přišla řeč na hudbu (když jsme tam byli, zrovna hrála nějaká kapelka), tak jsem se dozvěděl, že barman hraje blues a že v neděli hrajou, no, tak to vypadá, že si v neděli (snad ne dis)harmonicky zafoukám. Domů sme se dostali.. vůbec nevím, tak ve 4?