Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

úterý 11. září 2007

z Malagy #3 (St, Ct, Pa)

Ugh!, tak to je haluz, prave jsem zacal psat spanelsky.. pff, to by toho bylo 20x min :) ten "Viernes" je schvalne spanelsky a znamena to presne to, co si myslite. Od tedka musim v kazdeho prispevku dat aspon jedno slovo spanelsky, at se taky necemu priucite.. Kua, teď mi došlo, že klidně můžu psát s diakritikou, když píšu na noťasu, ale asi to dělat nebudu, lebo když pak chci něco opravit nebo připsat ve škole, tak to nejde (informatici prominou - samo, že to de, ale je to ztráta času). Takze zase bez hacku pokracujeme.
Prave stojim s notebbokem v ruce u okna a chytam nejaky haluzovy wifi signal, tak to musim vsecko honem poslat, nez to spadne.. tak podme na to:


Streda, 5.9. - jazykovka, ubytovani
Tento den se opet nesl ve znameni ubytovani. Rozloucil jsem se s Victorem a jeho rodinou(jeli nekam mimo mesto na cely den), vzal si svoje veci a.. zustal sam ve meste. A protoze sem tak nejak nevedel, co delat, tak jsem vzal papir a napsal na neho neco jako "looking for a flatmate, 230E.." a i s vecma si stoupl pred jeden hostel ve meste, kde bylo hodne erasmaku (mimochodem, v tom samem hostelu jsem jim na recepci den zpatky nechal zpravu s podobnym sdelenim). A tak jsem tam tak stal a mluvil s lidma co vychazeli/vchazeli az byl cas jit do jazykove skoly (kterou mistni univerzita poskytuje zdarma - 1 mesic spanelstiny pred zacatkem semestru) na rozrazovaci testy.

Protoze jsem vedel, ze tam budou skoro vsichni erasmaci, prisel jsem tam asi hodinu pred tim, nez mely byt ty testy, dole na recepci jsem si vyptal izolepu, prilepil si tu ceduli na klobouk a cekal u vchodu. Na recepci vubec byli na me hodni a nechali mi tam u nich si nechat krosnu, no pobihal jsem tam kolem nich a vykladal si s nima celkem casto, takze sme se brzo zkamaradili a tedka se pokazde zdravime jmenama :) Kazdopadne, cedule na klobouku mela uspech v tom, ze sem to resil s celkem hodne lidma, co za mnou prisli, na druhou stranu jsem ale nikoho nenasel.. A pak uz sme museli jit psat ty testy.

No, to byl solidni zahul - zaprve to bylo dost tezke a zadruhe jsem se na to nemohl skoro vubec soustredit, lebo mi porad lezlo do hlavy, ze nemam ubytovani. Mno, nejak jsem to zbastlil a razil honem k recepci shanet lidi (tentokrat s novym papirem v ruce). Zase se ale nikdo nenasel, kdo by mel zajem. Lidi ze zapadu sou nejaci divni, skoro vsichni chteji bydlet s hodne lidma, ale tak, aby meli samostatny pokoj jen pro sebe.. takova rozmlsanost! Tak jsem se sebral a sel nahoru na net neco shanet a volat na 2 cisla, co sem dostal od nejakych lidi pri mych pokusech nekoho najit. Telefonovat ve spanelstine, to opet bylo peklo, clovek si pripada, ze je uplny debil, kdyz se na vsecko pta 2x nebo 3x. Jedno vypadalo celkem dobre, akorat sem nebyl schopny si po telefonu napsat adresu, lebo to byla nejaka obskurnost. Tak jsem sel opet za "kamosama" na recepci, jestli by nemohli zavolaty tady na to cislo a zeptat se, jaka je ta adresa.

Tak se stalo a protoze ten chlapik na recepci (Javier) videl, ze mam mapu, tak ze mi to zrovna ukaze, a ze to je pekne daleko od centra a tak vubec. No, tak sem tam tak smutne stal a koukal do mapy, tak se me zeptal, jestli uz sem zkousel volat na inzerat jeho kolegyne, co visi na nastence, kerou sem sice prohledal uz driv, ale tohoto inzeratu sem si nevsiml. Tak sem se na neho sel podivat a ejhle, kolegyne z recepce (Pili) se tam zrovna objevila a tak jsem se o tom zacali bavit.. blablabla..

..uz me to fakt takto nebavi, psat to jako kdyz lezou konzervy nekde z masokombinatu :) Proste, abych to zkratil, tak jsem se nakonec ubytoval v byte, ktery pronajima Pili (ta z recepce). Sou tu (mimo kuchyne, koupelny, obyvaku a jidelny) dva pokoje, jedem vetsi se 2 samostatnyma postelema a jeden mensi, s jednou dvojposteli. Mensi je za 240E, vetsi za 300E. Z nejakeho duvodu (asi jim byl sympaticky klobouk ci co :) se mi podarilo vykseftovat ten vetsi za 250E s tim, ze kdyz si nekoho najdu k sobe, budeme platit 300E/2, coz je super. Tak, a ted penize. Tady ve Spanelsku (i v Dansku a jinde) to s pronajimanim bytu funguje tak, ze na zacatku se da mesicni najem + najem na dalsi mesic, ktery slouzi jako zaloha, kdyz se neco rozbije a tak. Posledni mesic pobytu se neplati nic a vyuzije se ta zaloha. Tak. Vedel jsem, ze z automatu na 2 mesice penize urcite nedostanu, lebo uz sem neco vybiral a mam docela maly limit, takze to sme se dopredu domluvili, ze jim dam jen na jeden mesic zatim (250E) a zbytek pristi tyden. Sranda byla, ze automat mi nechtel dat ani 250E. No, nastesti mi dal aspon 200E, coz sem opet ukecal, ze penize mam, jenom ze mam maly limit.. blabla. A tak si to vzali, ja dostal klice a zitra sem mel na recepci podepsat smlouvu. V ten okamzik se mi tak strasne ulevilo.. uzasny pocit! Jsem sice byl pripraveny spat nekde v parku nebo na plazi, ale mel jsem strach o veci a tak vubec.

Ajo, ted jeste ti Cesi.. kuna pes :( No, ani se mi o tom nechce psat uz, je to slozite a dlouhe. No, zkusim to taky zkratit. Proste.. ten byt, co mi nabizel Victor2 (z te prvni erasmus schuzky) jsem zaridil pro 2 Cechy, co nemeli kde bydlet. Totiz, na te erasmus schuzce jsem potkal Cecha (Kuba) a Cesku (Alena), takze teoreticky jsem si jednoho z nich mohl vzit k sobe a jit bydlet k Victorovi2, ale ja jsem nechtel bydlet s Cechama. Kubovi prej mel prijet jeste kamos (Ondra). No, a tak sem si na ne vzpomnel a domluvil jim to bydleni - cili jsem zavolal Victorovi2 a zasel tam s nima. Nacez jsem se jeste za ne vecer pres sms primluvil, ze urcite budou hodni a nebudou kourit v byte a tak, tedy nakonec hosici bydli na super miste v krasnem bytecku (misto i vybaveni mnohem lepsi nez to moje)! Tss.. no, aspon, ze to maji drazsi (k tomu se jeste dostanu). Pred odchodem jsem si jeste zamluvil piwo s Victorem2 nekdy - Hehe, vtipne bylo, kdyz se me ve vytahu zeptali, jak dlouho uz se s Victorem znam, ze sme takovi kamosi a ja odpovedel, ze jeden den :) Pak sme zasli na burger do BurgerKinga nebo tak neco, lebo jsem za cely den jedl jen 3 banany, rozloucili se a ja sel spat.


Ctvrtek, 6.9. - prvni lekce spanelstiny, spolubydlici
- probuzeni v novem byte, pak nejaky ten nakup (banany uz me moc nebavily)

- Bydleni jsem resil se 2 francouzama pred lekci a pak s Cechem a Rakusakem po skole (byli se podivat a tak). Francouzi ze nevi, Cech (nejaky Tomas) a Rakusak ze by vzali ten vetsi pokoj - coz by pro me znamenalo prijit o moznost bydlet za 150E, takze jsem jim rekl, at mi daji jeste jeden den cas, ze kdyz to nevyresim, maji to a ja pujdu do toho mensiho za 240E. Cecha (Tomase) jsem se nebal, lebo sme spolu mluvili celou dobu vyhradne spanelsky a vubec nam to nevadilo :) mimochodem, chodi se mnou do kurzu a zjistili sme ze sme Cesi jen nahodou pri hromadnem predstavovani se tride.

- prvni lekce ve skole spanelstiny probehla v pohode. Meli jsme rano prijit vsichni na 9:30 a zjistit, v jake sme skupine. Viselo tam par papiru s ruznymi casy a jmeny, ale samo sem se nenasel ani na jednom. Pod papirama byla mensi cedulka "vsichni ostatni 15:30". No, tak sem si rekl, ze tech 15:30 to budou vsichni zacatecnici a ti napsani ze sou pokrocili. Mno, ukazalo se, ze to je presne naopak a ze patrim do prostredni skupiny (ze tri stupnu pokrocilosti). Podle toho taky vypadala prvni lekce. Mame 2 hodiny gramatiky a 2 hodiny konverzace (v tomhle poradi). Konverzace je super - ucitelka, co mame je uplne uzasna a fakt to umi. Vtipkue, krasne mluvi, porad se smeje.. proste suprova baba na svem miste. Zato gramatika :( ble.. hned vytasila 3 druhy minulych casu, popsal jsem 4 stranky uziti a nepravidelnosti (samo jsem nemel na co psat, tak jsem psal zezadu na financni smlouvu s VUT, co jsem nasel v batohu :).. no, hruza. S minulyma casama mam fakt problemy (spanelstina ma 4 druhy a asi milion nepravidelnosti), nastesti ale nejsem sam. Mno, dneska (nedele, 9.9.) se na stridacku ucim a pisu tady ty blaboly. Ucit se hodlam az do vecera, nez vyrazim do mesta..

- Alena. Alena je moje nova spolubydlici - ano, je to ta Ceska, i kdyz jsem s Cechama nechtel mit nic spolecneho tady v Malaze. Jak to vzniklo.. To bylo tak, ze pote, co odesel Tomas s tim Rakusakem jsem napsal Alene (cislo jsem mel od Kuby), ze v jedne z mnoha moznosti (mel jsem jich v hlave asi 4) muzeme bydlet spolu za 120E. Protoze Pili (majitelka bytu) je na me moc hodna (nechala mi pokoj za 300E za 250E, abych si mohl nekoho k sobe najit, nechala mi byt jen za 200E predem, i kdyz to melo byt 500E..), tak jsem citil jistou moralni povinnost neblokovat dvojku pokoj, ze ktereho muze mit 300E celkem jiste (ten Cech+Rakusak). Navic, kdyz sme sem sli s tim Cechem a Rakusakem, tak mi rekla, ze za celou tu dobu co to pronajima jsem prvni, komu to dali samostatne za 250E ("i zzelelo se matce.."). Takze jsem Pili napsal, ze protoze jsou na me moc hodni, tak ja bych zase chtel, aby dostali svych 540E (300+240) a ze se to pokusim zaridit. Ja vim, komplikuju si zivot, ale oni pomohli mne.. chapete, ne?

Ted abych to osvetlil, moznosti, co sem mel v hlave:
1) ja si nekoho najdu k sobe do dvojky a do mensiho nekoho sezenu (Alena zna nejakou Rusku, ktera nema kde bydlet), nebo si ho vezme Alena, nebo proste nekoho jineho ze skoly.
2) pokoj prenecham klukum (Cech+Rakusak) a ja pujdu do mensiho za 240E
3) pokoj si vezmou kluci a ja si vezmu s Alenou ten mensi (tedy za 120E), s tim, ze Alena si koupi matraci.

Tak, co se ale nestalo.. asi za hodinu pote co jsem Alene napsal, mi volala nekde z Hostelu, ze uz nema zadny kredit, a ze ji nechali na milost zavolat z recepce, jestli by u me nemohla dneska prespat, ze nema kam dat veci a ze tam to za noc stoji 40E.. blabla, tak sem ju prerusil, lebo sem se uz bal, ze se mi rozbreci a rekl jsem ji, ze si dame schuzku za pul hodiny na nadrazi. Tak se stalo (no, nebylo to tak jednoduche, ale uz to nebudu pitvat - to jak sme se nemohli najit a zpozdeni atd.) a sli sme s jejima vecma k nam. Po ceste jsem ji osvetlil vsechny ty moznosti a mimo jine se ji rozbily obe drzatka na kufr, takze nesel ani nest, ani tahnout na koleckach. super! No, nejak sem to sem nakonec dotahl. No, jak uz ted vite, dopadlo to tak, ze spolu bydlime a cekame jak to bude dal. Bud jestli se najdou 2 lidi, co si vezmou ten vetsi pokoj a vymenime se, nebo jeden, co si vezme ten mensi.

Dobre je, ze jsem ju donutil mluvit jen spanelsky a ji se to zalibilo, takze cesky skoro vubec nemluvime (jen obcas nejake slovicko a hned ho deme najit ve slovniku) Da to dost prace, lebo nekdy ma takove tendence mluvit cesky, ale to ji hned reknu, ze nerozumim, to vite, je treba byt silny :)

Hmm, asi z toho vseho nebudete moc chytri, ale je to proste slozite to popsat po 4 dnech kdy se porad neco resi :(

HA!
nejnovejsi info: asi s nama bude bydlet jeden Francouz - vlastne ten, jak jsem psal, ze tu byli rano. Zrovna mi volal a pak prisel a pokecali sme o tom. Ze prej chce rozhodne pokoj sam, ze je skoda, ze to stoji 240E. Tak jsem mu rekl, ze mu to domluvim na 220E :), jestli by to bral. A on ze jo, ze mu mam dat vedet. No, odesel, ja jsem napsal Pili (ta co ji patri tento byt) a rekla, ze za 220E by to slo. Tak jsem napsal Francouzovi a za chvili prijde s vecma (uz je nema kde mit) a vecer si to domluvi s Pili (klice a platbu). Uff. No, tak to tak vypada, ze sem se na informatice fakt trapil, ze ta podnikatelka je pro me lepsi :) Mel jsem bydlet za 230E v nejake dire a ted bydlim za 150E v byte, kde se bude mluvit spanelsky. cool. Pravdou je, ze z ta dira byla kousilinek od centra i skoly.. no, ale za tech usetrenych 80E kazdy mesic se radsi tech 30 min projdu :) Navic, ted ten prvni mesic to mam aspon blizucko do jazykovky (10min)


Viernes, 7.9. - fiesta s erasmakama

V patek se slo samozrejme kalit :) Pred skolou sem se blize seznamil s nejakyma frantikama a vyptal si nejake ty cisla, abych vedel kam a kdy pak vecer jit. Na kurzu spanelstiny sme taky dostali pouceni, kdy se tady chodi ven. Ve spanelsku se vyrazi do mesta v 11 hodin vecer cca. Dokonce nektere bary ani nemaji driv otevreno.. Treba "Roadhouse" v nedeli otvira az ve 23h, coz je u nas v Cechach v nedeli skoro zaviracka :)

Zacali sme na nejake diskotece, kde bylo ale strasne moc lidi a nedalo se tam skoro nic delat. Mimoto, piwo [cerveza] tam stalo 4E!!! pff. Takze sme se presunuli do "Urbano" baru - tam jak maji malicke piwo i vsecky panaky za 1E a neco popili. Musim tam priste vyfotit ten seznam tech panaku, to je fakt maso, je jich tak 100 a z toho tretina s tabascem :)

No, frantik s nama teda nakonec bydli. Je to takovy maly panacek, nemluvi moc dobre spanelsky (hur nez ja) ani anglicky, neslysi na jedno ucho a dost mlaska :)


Žádné komentáře :