Prohlédněte si blog v dynamickém zobrazení, např. Classic, Magazine, Sidebar, či Timeslide

pondělí 17. září 2007

Pracka, diskotacka, corrida (z Malagy #6)

Tak uz je to po osme, co jsem ve skole spanelstiny. Dneska to bude bohate, mam spoustu fotek.. Uz jsem se zminoval o tom, jak je to uzasne zacinat az v 15:30h [a las tres y media]? Clovek se teoreticky muze pekne vyspat, nebyt tech triceti stupnu v pokoji hned v 9 rano a hluku z ulice kvuli nezaviratelnym oknum. To pak obcas dopada tak, ze kdyz se vratim z kalby a Alena uz je tu (90% pripadu), tak spim v obyvaku na gauci. Je tam chladek (to je neco pro Adul:) a ticho; jo, a taky docela temno, coz se o nasem prosvetlenem pokoji rict neda. Abych se vratil k te skole jeste, je to celkem makacka na bednu, lebo to tam do nas hrnou, jak kdyby to bylo uplne jednoduche [facil]. Doma se moc neucivam, lebo na to neni moc casu - tak nejak jsme porad dodelavali resty v uklizeni bytu (byl dost zaneradeny), resil jsem dalsi zmenu SIM a dokonce jsem poprve v zivote zcela samostatne pral v pracce - no to byl zazitek, to je na samostatny odstavec:

Kterak se Marthoshek s prackou potykal
Ja se tech tlacitek a zlych kolecek s podivnymi obrazky vzdycky bal, ale ted uz to holt jinak neslo. Nejdriv se to tocilo bez vody, coz mi prislo dost divne, tak jsem to vypl a jal se kontrolovat privod vody, nacez samozrejme vznikl mensi problem s tesnenim. Nastesti to nebylo nic vazneho a stacilo poradne dotahnout. Voda tekla a hadice ucpana nebyla, tak jsem se bezmocne chopil manualu, kde je spousta uzitecnych informaci o tom, jak se ma pracka zapojit do zasuvky a ze na ni nema svitit slunicko, ale jak prat.. to je preci nepodstatne, takze to tam neni. Nakonec jsem se rozhodl vyprdnout se na optimalizaci praciho procesu (ruzna tlacitka 1/2 a program c.3 apod..), nastavil program "1" a vsechny ostatni knofliky vypnul. No, a uz se pralo. Zahy jsem sice pochopil, ze jsem prasek nasypal do spatneho supliku, nebot se vsechen spotreboval na predpirku a pak hlavni program bezel jen na vode. Taky jsem po prani zjistil, ze ta "Vanish" vec neni vlastne prasek, ale jenom jakysi pridavek k prasku aby byly lepsi barvy nebo co. No, chybami se clovek uci :)


Abych ale nebyl jen za chlastaci lemru (to fakt nevim, jak se rekne spanelsky :), tak tedka jsem se hodne ucil v nedeli, protoze jsem nikam pres den nevylezl, lebo jsem mel ze sobotniho odpoledne na plazi dost spalenou hubu a navic jsem se i ucit chtel (ano, i to se nekdy muze stat) - byla takova studijni nedele. Sice jsem vecer vyrazil na chvilku se podivat s harmonikama do Roadhouse, lebo tam kazdou nedeli byvaji minikoncerty, ale moc me to tam nebavilo, na harmoniku se hrat nedalo.. a tak jsem sel dom.

Obskurni diskotacka
Zapomnel jsem napsat, jak dopadla ta Jam session v utery. Nebyl jsem na ni, coz me pak hodne mrzelo. Bylo to totiz tak, ze jsem se ve skole dozvedel, ze spousta lidi jede na jakousi diskotacku "na plazi" za mesto. No, a protoze meli sraz ve stejnou dobu, jako ja jsem sel na jam session, tak jsem se za nima stavil, coz byla ocividne chyba, lebo me neustale lanarili at jedu. A protoze jsem nevedel co delat, hodilo se minci.. a ja jel s nima.
Moc me to tam nebavilo, hned od prijezdu jsem litoval, ze nejsem na te jam session. No, alespon, ze jsem dostal 2 piti zadarmo (jednou bez klobouku jako erasmus student, podruhe s kloboukem jako uplne jiny erasmus student :) Co bylo vice nez zajimave bylo okolni prostredi. Vystoupilo se z autobusu pred OBROVSKOU tovarnou na cement ci co, kterazto byla hned naproti te diskotacky. Podarilo se mi cast zachytit na fotce, skoda, ze se to tam neveslo cele, to byste museli videt.. Pusobilo to jako cerveny bagr uprostred indianske vesnice - vubec cela ta diskoteka byla takova "umela", tezko to popsat. No, nakonec jsem se precijen na chvili rozparil a v okamziku rozpomenuti se na sve mlade casy na Malte, kterezto mi toto misto silne pripominalo, jsem si i trochen zaparil na baru :) Ne, nebyl jsem tak opily, byl jsem nasrany, ze nejsem ve meste [ciudad] v klubiku na hudebni show - takze jsem se pak vicemene prochazel po plazi a neco si hvizdal na harmoniku.
O to vic jsem pak byl nasrany druhy den, kdyz mi Lutz (ten Nemec, vzpominate? - bude na fotce z corridy) vykladal o tom, jak to bylo super :(( No, opet.. chybami se clovek uci.


Ze uz mi tu nejede Internet jsem, tusim, psal - nemuzu se podivat, lebo pisu offline. Kazdopadne jsem urcite nedaval fotku, jak kvuli mizernemu signalu vypadalo me odesilani mailu a prispevku na blog. Musim ve skole zitra zjistit, jak hacknout wifinu. Ale tusim problemy, lebo tu nemam zadnou linux distro a mam takovy dojem, ze bez toho to moc nepujde :( No, treba by stacil cygwin, uvidime (neinformatici necht prominou)

Par fotek z mesta..
Malaga je mestem motocyklu. Na skutrech tu jezdi uplne vsichni, dokonce i holky a babicky!! (snad se mi nekdy podari nejakou cvaknout)


Corrida
No, a jsme u corridy. Kdo to nahodou nevi, corrida je spanelsky narodni.. sport? Tezko rict, strucne je to to, jak je v arene za pomoci rudych hadru prohanen mlady byk [toro] bandou exhibicionistickych samecku lidske rasy, kterym se rika toreadori. Meli jsme velke stesti, nebot tato corrida byla jakasi prezentace toreadorske skoly a vstup byl zdarma - normalne to stoji spoustu penez [mucho dinero]. A jak takova corrida probiha? Arena vypada podobne jako koloseum pro gladiatory, v jednom miste je zivy orchestr (dost velky) a na druhem prostor pro trumpetisty, kteri odtrubuji zacatek a konec kazdeho "vystoupeni" - vystupuje nekolik torreadoru.

Zahajeni
Takze, pri zahajeni se za doprovodu muziky predstavi vsichni ucinkujici a jeste nejake osoby, coz jsou dle meho soudu mistri (cili ucitele). "Se predstavi" znamena, ze se produciruji ve svych krasnych barevnych (a pekelne uplych!) kostymech a machaji svymi "bykohadry" (znalci corridy necht prominou, nebo napisi do komentare spravny nazev :) Nutno podotknouti, ze ono "machani bykohadrem" delaji s notnou davkou gracie a elegance, stejne jako to, jak stoji, drzi hlavu.. pripomina to tanec.

"predskokani"
Potom zustanou v arene asi 4 nebo 5 toreadoru a pusti se byk, nacez je neustale drazden ruzovo-purpurovymi bykohadry, aby se rozbehal a nasoptil. Jestli jsem to spravne pochopil, tak kdyz je v arene vice toreadoru, maji vsichni tyto purpurovo-ruzove bykohadry. Rude cerveny se pouzije az pro solove vystoupeni jedineho toreadora, kterezto nasleduje hned po teto rozdrazdovaci casti. Obcas je vtipne, jak toreador utika pred bykem se schovat za takovy zdeny vyklenek, kterych je po obvodu areny celkem 3 nebo 4. Bud tito "predskokani" nemaji povoleno s bykem delat ty solove veci, nebo to jeste moc neumi a boji se. Co je pravda, to nevim.

Solo zacina..

Kazdopadne, potom nastoupi solo toreador s rudym bykohadrem a prohani byka ve vselijakych figurach. Tato cast corridy se mi hodne libi, opravdu je to jako tanec a navic to pusobi leckdy hooodne nebezpecne. Obcas se taky stane, ze se figura nepovede a byk toreadora nabere. Mel jsem to stesti to videt na vlastni oci - pekne si tam jednoho pohodil. Okamzite si lehl na zem oblicejem k zemi a rukama si zakryl hlavu, nacez ostatni honem pribehli odlakat byka jinam a pomohli mu. Ten se pak statecne oklepal jako by nic a dal znameni, aby vypadli, ze si to s byckem jeste vyridi.. Zamerne uzivam slova "bycek", lebo mi bylo receno, ze normalne (na skutecne, placene a slavnostni corride) byvaji vetsi byci nez tady.

Prijizdi tank..
Nasleduje podivna pasaz s jezdcem (nemam vyfoceno), kdy se obrneny jezdec s drevenym kopim utka na chvilku s bykem. Jezdec ma drevene kopi a kun ma zakryte obe oci (to se nedivim, jinak by tam asi tezko zustal). Toto se mi nelibi, je to dost divne.. byk se porad snazi nabrat kone a shodit jezdce, ktery zase byka odtlacuje kopim. Podivnost.

First blood!
Pote prichazi velmi napinava cast, kdy jsou do hrbetu byka nadvakrat zabodnuty celkem 4 barevna mala kopi. Vypada to (a taky asi dost je) hodne nebezpecne. Zacne hrat orchestr, toreador rozprahne ruce s obema kopimi (jezis, pripadam si jako bych psal diktat, snad je to dobre :) zadupe a zakrici na byka, vyprovokuje ho k utoku a pak mu ve vyskoku, kterym zaroven uhne rohum do strany, zabodne soucasne obe kopi do hrbetu. A objevi se prvni krev [sangre]..

Kopej hrob muj..
Nasleduje triumfalni finish, cast, ktera se mi uz nelibi. Ano, toreador byka zabije. Nejprve spolu opet tanci v jakemsi agresivnim tanci, pricemz toreador cerstve obdrzenym mecem ruzne pridrzuje bykohadr a predvadi se v krasnych "tanecnich" figurach, nacez si v mezicase pozami typu "ja jsem tady king" smerem k bykovi ziskava potlesk a obdiv publika. Pak prijde finalni moment, misto potu de z toreadora citit koncentrace a napeti, pozvedne mec spickou smerem k bykovi a za doprovodneho promachnuti rudym hadrem zarve "toro", byk se rozbiha, toreador vyskakuje a ve slozitem manevru zabodava dlouhy mec bykovi hluboko do hrbetu..
Kdyz mate stesti, byk moc neskuci a zemre rychle. Kdyz nemate, jako treba ja u tretiho toreadora, byk vydava plactive buceni a nechce umrit. S mecem zabodnutym v tele se pak brani oblezeni 3 toreadoru, kteri se ho snazi ustvat a polozit na zem. Kdyz se tak konecne stane, je mu rychlym pohybem zabodnut nuz do lebky a byk konecne umira. A jako by toho nebylo malo, je mu jeste toreadorem urezano ucho (jeste hnusnejsi to je, kdyz to moc nejde). Prichazi konske sprezeni (jezis, jak se to pise?) a byk (mrtvola) je tazen pryc, zatimco ceta chlapiku s divnyma lopatama zahlazuje pisek a stopy krve pro dalsi zapas.. Toreador obchazi cely obvod areny a sklizi potlesk a kvety od fanynek. Kdyz mate mimoradne stesti, hodi toreador urezane ucho prave vam!! Hudba! Potlesk! Fanfary.. dalsi kolo muze zacit..

Ano, je to napsano trochu zaujate, priznam se bez muceni - moc se mi to nelibi. Ale tady se to bere jinak. Lide jsou nadseni a mavaji bylimi (no toto!! :) bilymi kapesnicky toreadorovi na pozdrav. Jake to krasne vitezstvi cloveka nad zviretem!

Žádné komentáře :